Mindfulness

Vorm: Bijscholing / Nieuw
Vakcategorie(├źn): Coaching/Counselling / Psychosociaal


Terug

Programma

Omdat Mindfulness een ervaringsleer is en niet iets wat je uit boeken kunt leren, gaan we heel veel praktijkgerichte oefeningen doen waarna uitwisseling en theoretische uitleg volgt. De training bestaat uit 6 dagdelen:

Dag 1:
1e dagdeel: helderheid en verwarring...

Wat je kunt doen om de geest tot rust te brengen, de aandacht in je lichaam te brengen en leegte te creëren zodat je er helemaal kunt zijn voor de cliënt. Hoe je bij jezelf kunt blijven en tegelijkertijd de cliënt kunt ondersteunen. En hoe je bewustwording kunt creëren bij jezelf en de cliënt over de verwarring die helderheid in de weg staat.

2e dagdeel: de taal van het lichaam en de adem…

Dit deel gaan we wat meer aandacht aan het lichaam geven. Om de cliënt bewust te maken van de eigen lichaamstaal. Ook gaan we werken met grenzen. Hoe je je eigen grens kunt bewaken in sessies zodat er een gepaste 'afstand' ontstaat in de werkrelatie. En hoe je de cliënt bewust kunt maken van grenzen.

Dag 2:
1e dagdeel: mildheid en mededogen…

Dit deel gaan we ons bezighouden met het ontwikkelen van mildheid en mededogen naar jezelf en naar anderen toe. Onderzoeken wat het effect hiervan is op onszelf en de client.

2e dagdeel: balans tussen angst en verlangen…

In dit deel wil ik met jullie kijken naar mindful omgaan met angst en verlangen. Angst is een gevoel dat je kan waarschuwen en tegenhouden bij gevaar en verlangen stuwt je voort. Beiden zeer nuttige emoties. Zij kunnen elkaar echter ook tegenwerken. Bewustwording helpt om balans te behouden.

Dag 3:
1e dagdeel: bewust-zijn verruimen…

In dit deel wil ik aandacht besteden aan verbondenheid met onszelf en onze omgeving en een positief zelfbeeld bevorderen. Oefeningen om jezelf bewust te zijn van je eigen energie en dat van anderen. Vervolgens hoe je dit door kunt laten stromen; op fysiek en mentaal niveau zodat blokkades kunnen worden ontdekt, verminderd en kunnen worden voorkomen.

2e dagdeel: hoe nu verder met Mindfulness…

In dit deel van deze training waar al heel veel geoefend is, heb je vast al een idee gekregen wat voor jou de meest zinvolle oefeningen zijn om de komende tijd mee te oefenen. Je krijgt in deze workshops tips voor continuering voor je eigen beoefening en hoe je oefeningen kunt toepassen binnen sessies.

Mindfulness is leren van de ervaring. Tussen de trainingsdagen door wordt er van je verwacht dat je de oefeningen thuis doet. Dat vergt gemiddeld een half uur per dag. Het is essentieel om Mindfulness vooral lichamelijk te ‘begrijpen’.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

E. Maex, Mindfulnesslannoo, 2009, 242 pag., ISBN13: 9789020965162

S. Alidina, de kleine mindfulness for dummiesVoor dummies, 2014, 157 pag. , ISBN13: 9789045350387


Bijscholingen in de categorie Psychosociaal

Ga mee op reis naar de stad van Axen

Op deze professionaliseringsdag starten we met de reis van Ferdinand Cuvelier naar de stad van Axen. Daartoe krijgt iedereen een plattegrond van de stad van Axen. Op onze tocht volgen we Ferdinand Couvelier die beschrijft hoe hij de Axen in de wijken, binnen de ommuurde stad ontdekt met zijn...

Het lichaam spreekt

Velen raden ons aan te ’luisteren naar ons lichaam’. Ons lichaam zou dus kunnen spreken en wel tot ons. Ons lichaam ‘vertelt’ ons dat we honger of dorst hebben, zodat we er aan herinnerd worden dat we ons lichaam te eten en te drinken moeten geven. Dat zijn zaken die we wel kennen. We kunnen...

Migraine in therapie

Migraine is een serieuze en veelvoorkomende aandoening. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders lijden aan migraine. Ziekmeldingen door migraine kosten het bedrijfsleven jaarlijks 1.7 miljard euro. Nederlanders melden zich gezamelijk 5.4 miljoen dagen per jaar ziek door migraine. Opvallend is dat...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: