De Geheimen van Empathie

Vorm: Bijscholing / Nieuw
Vakcategorie(├źn): Psychosociaal / Coaching/Counselling / Gesprekstechnieken


Terug

Omschrijving De Geheimen van Empathie

Veel therapeuten hebben met hun hart voor dit vak gekozen en dat maakt empathie een onmisbaar ingrediënt in ons werk. We bekommeren ons om het welzijn van onze medemens. We luisteren naar wat onze cliënten in nood bij ons brengen en doen we ons best om ze te begeleiden en helpen. Ons empathisch vermogen verdient dus wat extra aandacht, onderhoud en professionalisering.

Aanwezigheid, afstemming, meeresoneren, in verbinding blijven, ruimte en openheid, volgen en leiden, ‘holding’ en ‘letting go’ …… dit allemaal vanuit liefde. Als hulpverlener is het belangrijk te weten dat empathie verschillende dimensies heeft; het is geen enkelvoudig vermogen. Je kunt bijvoorbeeld veel weten over de innerlijke beleving van je cliënt, maar dat is nog niet hetzelfde als dat je hem van binnenuit begrijpt, oftewel dat je deze ervaring binnen jezelf laat resoneren.

Het gaat om een wezenlijke ontmoeting tussen therapeut en cliënt die zowel geborgenheid en veiligheid biedt als ruimte en acceptatie. Dat is de ontwapenende en heilzame kracht van empathie. Belangrijk is dat we bewust kunnen denken over wat we voelen, deze informatie even voor onszelf houden en daarnaar bewust handelen. Het gaat erom dat we kunnen meeresoneren en toch gescheiden blijven.

Doel

Het hoofddoel van deze bijscholing is dat je het geheime wapen van empathie (het empathisch resonantieproces) leert toepassen met cliënten. De subdoelen zijn:

  • Verdieping van je capaciteit om aanwezig en afgestemd te zijn op de totaliteit van wat er is.
  • De controle meer los te laten en een toestand van niet-weten makkelijker te verdragen.
  • Onderscheid maken tussen een receptieve en een reactieve innerlijke toestand in jezelf en hoe je het empathische contact met je cliënt kunt herstellen.
  • Spreekt je eigen innerlijke verwijzingsbronnen aan en vervolgens leer je deze te evalueren en in te zetten om het empathische contact met je cliënt te verdiepen.
  • Kunt empathie een bewuste plek geven in je eigen werkwijze en ontdekken hoe andere interventies een nieuwe dimensie krijgen wanneer je met en vanuit empathie werkt.

Doelgroep

Therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, psychologen, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire zorgverlening.


Bijscholingen in de categorie Coaching/Counselling

Kinesiologie

Wil je meer in contact staan met je intuïtie? Of je cliënten eenvoudig beter in balans brengen? Voeg de spiertest bekend uit de Kinesiologie toe aan je vaardigheden. In deze bijscholing Kinesiologie leer je deze testmethode toepassen en kun je na afloop ermee aan de slag binnen je...

Oplossingsgerichte therapie

In deze vorm van therapie richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. De client wordt gestimuleerd de gewenste situatie voor te stellen. De wensen en doelen die hieruit ontstaan zijn het vertrekpunt van de behandeling.

Sociaal Panorama

Het overkomt iedereen: Relaties met personen met wie het gewoon niet gaat of het contact altijd stroef loopt. Of een gebrek aan zelfvertrouwen in verschillende situaties op komt zetten. Het is niet nodig, maar gebeurt toch steeds weer. In deze bijscholing leer je de interventie van het Sociaal...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: