Empathisch gericht werken

Vorm: Bijscholing / Nieuw
Vakcategorie(ën): Psychosociaal / Coaching/Counselling / Gesprekstechnieken


Terug

Omschrijving Empathisch gericht werken

Jij maakt het verschil!

‘Empathisch gericht werken’, heeft als doel het bewust leren gebruiken en optimaal benutten van de heilzame en doorziende kracht van jouw empathisch vermogen. Als hulpverlener ligt het voor de hand dat je empathisch bent maar gebruik je jouw empathisch vermogen echt bewust? Begrijp je hoe cognitieve en affectieve empathie zowel apart als samen gebruikt kunnen worden en wanneer en waarvoor? Dat empathie niet alleen zacht en liefdevol is maar ook scherp en doorziend is? Krijg met deze training meer grip op de meest invloedrijke factor in een succesvolle behandeling.

Justin Cooper, docent van de training, heeft zijn eigen visie van therapie en empathisch gericht werken: Hoe harder je werkt als hulpverlener des te minder aanwezig en empathisch je bent als mens. Andersom is het ook zo: Hoe meer je als mens aanwezig en empathisch bent des te meer bereik je als hulpverlener met minder inspanning. Waarom is dit? 

Wanneer je empathisch gericht werkt is er meer ruimte voor jou als mens en dat werkt bevrijdend en ontspannend voor zowel jezelf als je cliënt. Als jij er als mens kunt zijn dan kan je cliënt dat ook. Zo werkt het nu eenmaal. Wanneer je bewuster contact maakt met je cliënt vanuit je menselijkheid (levenservaring, kwetsbaarheid en liefde) ontstaat er een oprechter, eerlijker en authentieker contact. Je hoeft je niet te verstoppen achter je technieken en tools. Wat dit betreft, maak jij echt het verschil en het is verbluffend om te merken dat door veel minder te doen je veel meer kunt bereiken. 

Tegelijkertijd houd het je scherp in de zin dat je eigen persoonlijk proces door gaat en niet vergeten raakt in de ego-schaduw van je therapeutische kennis en vaardigheden. Een van de deelnemers van deze bijscholing beschrijft dit heel mooi in haar volgende feedback: 

“In deze bijscholing word je denk ik daar empathisch geraakt waar je de volgende stap in je eigen proces van bewustwording mag zetten als mens en ook als hulpverlener. Want uiteindelijk ben je twee rollen in een mens en ieder schakelt op zijn manier. Dat was ook het mooie van deze bijscholing. Dat ik zag gebeuren dat ieder mens datgene pakt wat hij/zij ermee kan.” 

Doel

Tijdens de scholing wordt er gewerkt aan de volgende competenties: 

  1. Het bewust leren toepassen en optimaal benutten van de heilzame en doorziende kracht van jouw empathisch vermogen.
  2. Inzicht in hoe je je impact als hulpverlener kunt vergroten door minder te doen.
  3. Je leert je eigen innerlijk wereld beter te verkennen. Je spreekt je eigen innerlijke verwijzingsbronnen aan en vervolgens leer je deze te evalueren.
  4. Door veelvuldig te oefenen met empathisch resoneren kun je deze toepassen en integreren in je eigen werkwijze en ontdekken hoe andere interventies een verdiepende dimensie krijgen.

Je mag meer mens zijn want jij maakt uiteindelijk het verschil. Als hulpverlener word je dan authentieker, oprechter en eerlijker. Je eigen persoonlijk proces wordt gevoed.

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.


Bijscholingen in de categorie Gesprekstechnieken

Micro-procesanalyse

Als therapeut weet je soms niet of je het in een therapeutische sessie nu goed doet of niet. Natuurlijk biedt je cliënt je een evaluatie, maar je kunt zelf ook het proces inschatten naar aanleiding van je eigen functioneren. Een professionele hulp hierbij is de micro-procesanalyse van Reiner...

Rationeel Emotieve (Gedrags) Therapie

Wat zou het heerlijk zijn om minder te moeten en meer te mogen van jezelf. Met de RE(G)T leer je om belemmerende gedachten om te buigen naar een meer realistische kijk op jezelf en het leven. RET of RE(G)T therapie wordt vaak gezien als een cognitieve vorm van therapie vooral geschikt voor...

Stembevrijding

Werken met klank en stem is een krachtig middel binnen therapie en coaching. Jouw stem zegt tenslotte heel veel over jou en jij zegt veel met jouw stem. Stembevrijding laat je op een unieke en uitdagende manier kennismaken met jouw vrije geluid. Stembevrijding gaat over jezelf laten horen in...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: