Ericksoniaanse hypnotherapie

Vorm: Praktijkdagen
Vakcategorie(ën): Hypnotherapie / Psychosociaal


Terug

Omschrijving Ericksoniaanse hypnotherapie

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op maar gebruikte paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring om verandering in het onbewuste teweeg te brengen. Het is aan Erickson te danken dat het gebruik van hypnose in de psychotherapie weer op de kaart werd gezet, nadat het door de afwijzing van Sigmund Freud bijna niet meer werd toegepast. Hij ontwikkelde het concept dat iedere klant of patiënt uniek is en hij legt de nadruk op deze individualiteit.

We maken kennis met het gedachtegoed van de Amerikaanse psychiater Milton Erickson (1901 – 1980). Milton Erickson wordt wel de belangrijkste hypnotherapeut van zijn tijd genoemd. Hij is de grondlegger van de moderne hypnotherapie en de inspiratiebron achter NLP.

Erickson introduceerde de term 'dagelijkse trance'. Deze natuurlijke trance ervaren wij dagelijks. In trance is de cliënt ontvankelijker voor suggesties en instructies en Erickson maakte daar op een positieve manier gebruik van. Deze suggesties en instructies kunnen de cliënt ondersteunen bij het bereiken van zijn gewenste doel.

Hij maakte gebruik van de positieve rol van het onbewuste. Hij ziet daarin een onuitputtelijke bron van zelfheling. In het onbewuste zijn zelden gebruikte ervaringen aanwezig, met zijn speciale technieken gaf hij het onbewuste de kans de leiding te nemen.

Eén van de belangrijkste hulpmiddelen waren zijn 'therpeutische verhalen'.

Doel

Na deze bijscholingstraining heb je geleerd te werken met:

  • Ericksoniaanse technieken zoals de handlevitatie, utilisatie, het gebruik van metaforen
  • Je leert het herkennen en observeren van hypnotische verschijnselen
  • Je leert het bevorderen van processen die de trance verdiepen
  • Je leert op een positieve wijze gebruik maken van trance

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.


Bijscholingen in de categorie Praktijkdagen

EMDR Casuïstiekdag

De EMDR casuïstiekdagen zijn ontwikkeld voor ´EMDR practitioners i.o.', 'EMDR master Practitioners´ en ´EMDR therapeuten´ die bij het BivT of EMDR Nederland (VEN) de opleiding hebben gevolgd. Het verantwoordelijk gebruik maken van de EMDR protocollen gaat gepaard met ervaring en nieuwe...

EMDR Themadag

Na het volgen van de EMDR opleiding is het mogelijk om je kennis uit te breiden binnen bepaalde thema's. Denk hierbij aan verslaving, kinderen of bijvoorbeeld autisme. Deze lesdagen zijn geschikt om op deze manier de EMDR protocollen aan te passen binnen de verschillende thema-gebieden.

Verliesbegeleiding Casuïstiekdag

Je hebt ervaring opgedaan in verliesbegeleiding bij je cliënten, dit als direct gevolg van een ingrijpend afscheid of als –verborgen- onderdeel in een begeleidingstraject. Je wilt je verder ontwikkelen en van elkaar leren en hebt misschien een casus waar je vragen over hebt. Het krijgen van...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: