Ericksoniaanse hypnotherapie

Vorm: Praktijkdagen
Vakcategorie(├źn): Hypnotherapie / Psychosociaal


Terug

Omschrijving Ericksoniaanse hypnotherapie

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op maar gebruikte paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring om verandering in het onbewuste teweeg te brengen. Het is aan Erickson te danken dat het gebruik van hypnose in de psychotherapie weer op de kaart werd gezet, nadat het door de afwijzing van Sigmund Freud bijna niet meer werd toegepast. Hij ontwikkelde het concept dat iedere klant of patiënt uniek is en hij legt de nadruk op deze individualiteit.

We maken kennis met het gedachtegoed van de Amerikaanse psychiater Milton Erickson (1901 – 1980). Milton Erickson wordt wel de belangrijkste hypnotherapeut van zijn tijd genoemd. Hij is de grondlegger van de moderne hypnotherapie en de inspiratiebron achter NLP.

Erickson introduceerde de term 'dagelijkse trance'. Deze natuurlijke trance ervaren wij dagelijks. In trance is de cliënt ontvankelijker voor suggesties en instructies en Erickson maakte daar op een positieve manier gebruik van. Deze suggesties en instructies kunnen de cliënt ondersteunen bij het bereiken van zijn gewenste doel.

Hij maakte gebruik van de positieve rol van het onbewuste. Hij ziet daarin een onuitputtelijke bron van zelfheling. In het onbewuste zijn zelden gebruikte ervaringen aanwezig, met zijn speciale technieken gaf hij het onbewuste de kans de leiding te nemen.

Eén van de belangrijkste hulpmiddelen waren zijn 'therpeutische verhalen'.

Doel

Na deze bijscholingstraining heb je geleerd te werken met:

  • Ericksoniaanse technieken zoals de handlevitatie, utilisatie, het gebruik van metaforen
  • Je leert het herkennen en observeren van hypnotische verschijnselen
  • Je leert het bevorderen van processen die de trance verdiepen
  • Je leert op een positieve wijze gebruik maken van trance

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.


Bijscholingen in de categorie Hypnotherapie

Entiteiten

Bijna iedereen heeft wel eens iets over ‘entiteiten’ gehoord of gelezen, maar ‘aanhechtingen’ en andere vormen van ‘niet-eigen energie’ klinken meestal meer vaag. Wat is nu het verschil? Krijgen we allemaal met entiteiten, aanhechtingen en niet-eigen energie te...

Kern-Transformatie

Onze persoonlijkheid bestaat uit delen. Sommige prettig, andere minder prettig of zelfs lastig. Ooit ontstaan als overlevingsstrategie, maar nu een beperking of blokkade. In de hypnotherapie zijn interventies ontwikkeld om hiermee om te gaan. Zo ook de technieken rondom de kerntransformatie.

Migraine in therapie

Migraine is een serieuze en veelvoorkomende aandoening. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders lijden aan migraine. Ziekmeldingen door migraine kosten het bedrijfsleven jaarlijks 1.7 miljard euro. Nederlanders melden zich gezamelijk 5.4 miljoen dagen per jaar ziek door migraine. Opvallend is dat...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: