HSP kinderen

Vorm: Bijscholing
Vakcategorie(├źn): Kindertherapie / Coaching/Counselling / Psychosociaal


Terug

Omschrijving HSP kinderen

Hoogsensitief zijn bij kinderen is geen diagnose, zoals autisme of ADHD, het is een persoonlijkheidskenmerk. Deze kinderen vallen op doordat ze snel overprikkeld kunnen raken en vaak moeite hebben met hun emotieregulatie. Daardoor komen ze vaker in conflict met hun omgeving en wordt hun gedrag niet altijd op de juiste wijze uitgelegd.

 

Het kan ook voorkomen dat een kind zich terug trekt en lange tijd niet opvalt. Deze kinderen nemen veel meer waar en er komen dus via alle zintuigen veel meer prikkels binnen. Vaak is er een disbalans tussen wat ze waarnemen en hoe ze dit vanuit hun leeftijdsontwikkeling op de juiste wijze kunnen plaatsen en begrijpen. Soms kost het ouders en/of leerkrachten moeite om deze kinderen op de juiste wijze te begeleiden.

Tijdens deze nascholing behandelen we het ontstaan van overprikkeling bij kinderen en de directe invloed hiervan op het gedrag van het kind. Wat gebeurt er in de hersenen en welk gedrag vloeit hieruit voort. Op een eenvoudige wijze leer je dit gedrag benoemen en herkaderen. In je praktijk kun je dit gelijk toepassen om het kind en zijn ouders te ondersteunen met hun hulpvragen.

Doel

Na de scholing heeft de deelnemer:

  1. Inzicht en overzicht van de kenmerken van hoogsensitiviteit, de voordelen en de valkuilen van dit persoonlijkheidskenmerk
  2. Inzicht in de symptomen van overprikkeling, de werking van het brein en het gedrag dat hieruit voort kan komen
  3. Heb je Inzicht in het verschil en de overeenkomst van hoogsensitieve kinderen en kinderen met diagnoses als bv. autismespectrumstoornis, aandachtsdeficiëntie-/ hyperactiviteitsstoornis of kenmerken van hoogbegaafdheid.
  4. Kun je bovenstaande inzichten gaan toepassen in de begeleiding van hoogsensitieve kinderen en hun ouders
  5. Leer je interventies toepassen (kunstzinnig, visualisaties, mindmappen, lichaamsoefeningen, fysieke ondersteuning), die het kind vanuit verschillende invalshoeken kunnen gaan ondersteunen om beter om te gaan met het verwerken van prikkels

Doelgroep

De nascholing HSP Kinderen vergroot de kennis van de hulpverlener die werkt met kinderen en jeugd, binnen de jeugdhulpverlening rondom dit onderwerp. Het is van belang om de kenmerken en vooral de oorzaken van overprikkeling in beeld te krijgen om een passend behandelplan te kunnen schrijven.

De cursus is bedoeld als bij- en nascholing voor psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde.


Bijscholingen in de categorie Psychosociaal

EFT Emotional Freedom Techniques practitioner

Help je cliënten sneller Rust in hun Hoofd te krijgen, vooral wanneer praten niet helpt!

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een krachtig, eenvoudig te leren en bewezen werkzaam protocol naadloos te integreren in (bijna) elke professionele beroepspraktijk. Iedereen kan EFT leren om overmatige...

EMDR Themadag

Na het volgen van de EMDR opleiding is het mogelijk om je kennis uit te breiden binnen bepaalde thema's. Denk hierbij aan verslaving, kinderen of bijvoorbeeld autisme. Deze lesdagen zijn geschikt om op deze manier de EMDR protocollen aan te passen binnen de verschillende thema-gebieden.

Prikkelbare Darm Syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een verzamelnaam van darm- en soms ook maagklachten, waar in Nederland ruim 500.000 mensen aan lijden. Klachten bestaan o.a. uit diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid en pijn. Lichamelijk zijn er geen afwijkingen, maar deze klachten...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: