HSP kinderen

Vorm: Bijscholing
Vakcategorie(ën): Kindertherapie / Coaching/Counselling / Psychosociaal


Terug

Omschrijving HSP kinderen

Hoogsensitief zijn bij kinderen is geen diagnose, zoals autisme of ADHD, het is een persoonlijkheidskenmerk. Deze kinderen vallen op doordat ze snel overprikkeld kunnen raken en vaak moeite hebben met hun emotieregulatie. Daardoor komen ze vaker in conflict met hun omgeving en wordt hun gedrag niet altijd op de juiste wijze uitgelegd.

 

Het kan ook voorkomen dat een kind zich terug trekt en lange tijd niet opvalt. Deze kinderen nemen veel meer waar en er komen dus via alle zintuigen veel meer prikkels binnen. Vaak is er een disbalans tussen wat ze waarnemen en hoe ze dit vanuit hun leeftijdsontwikkeling op de juiste wijze kunnen plaatsen en begrijpen. Soms kost het ouders en/of leerkrachten moeite om deze kinderen op de juiste wijze te begeleiden.

Tijdens deze bijscholing behandelen we het ontstaan van overprikkeling bij kinderen en de directe invloed hiervan op het gedrag van het kind. Wat gebeurt er in de hersenen en welk gedrag vloeit hieruit voort. Op een eenvoudige wijze leer je dit gedrag benoemen en herkaderen. In je praktijk kun je dit gelijk toepassen om het kind en zijn ouders te ondersteunen met hun hulpvragen.

Doel

Na deze training:

  • Heb je inzicht en overzicht van de kenmerken van hoogsensitiviteit, de voordelen en de valkuilen van dit persoonlijkheidskenmerk.
  • Heb je inzicht in de symptomen van overprikkeling, de werking van het brein en het gedrag dat hieruit voort kan komen.
  • Heb je inzicht in het verschil en de overeenkomst van hoogsensitieve kinderen en kinderen met diagnoses als bv. AD(H)D, autisme en hoogbegaafdheid.
  • Kun je bovenstaande inzichten gaan toepassen in de begeleiding van hoogsensitieve kinderen en hun ouders.
  • Leer je interventies toepassen (kunstzinnig; visualisaties; mindmappen, lichaamsoefeningen, fysieke ondersteuning), die het kind vanuit verschillende invalshoeken kunnen gaan ondersteunen om beter om te gaan met het verwerken van prikkels.

Doelgroep

Met kinderen werkende therapeuten, coaches, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten, natuurgeneeskundigen, homeopaten, paranormaalgenezers, psychosiociaal therapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.


Bijscholingen in de categorie Kindertherapie

Draagkracht en het belang van voeding

Maak jij je wel eens zorgen over de voeding van je cliënt? Wil je meer weten over hoe voeding de draagkracht kan beinvloeden? Wil je de verschillende visies op voeding en praktische handvatten krijgen om voeding in jouw praktijk te integreren? Dan is deze praktijkgerichte professionaliseringsdag...

EMDR opleiding

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is één van de meest effectieve psychotherapeutische methodieken voor behandeling van onder andere posttraumatische stressstoornis en angststoornissen. Patiënten die een ingrijpende nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met...

EMDR Themadag

Na het volgen van de EMDR opleiding is het mogelijk om je kennis uit te breiden binnen bepaalde thema's. Denk hierbij aan verslaving, kinderen of bijvoorbeeld autisme. Deze lesdagen zijn geschikt om op deze manier de EMDR protocollen aan te passen binnen de verschillende thema-gebieden.

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: