Intuïtieve afstemming

Vorm: Bijscholing / Nieuw
Vakcategorie(ën): Coaching/Counselling / Gesprekstechnieken


Terug

Omschrijving Intuïtieve afstemming

Als therapeut is de kwaliteit van de relatie met de cliënt het meest werkzame bestanddeel van de therapie. Het is al langer bekend dat het vertrouwen in de hulpverlener een onmisbare voorwaarde is voor een werkzame interventie. Ook heeft onderzoek aangetoond dat niet de aanvankelijke kwaliteit van de relatie van mensen die voor relatietherapie komen de uitkomst van de therapie bepaalt, maar vooral de kwaliteit van de relatie van de echtelieden met de therapeut. Het placebo-effect is verder bekend. Alleen al de juiste aandacht zelf is één van de werkzaamste ingrediënten van de therapie. Dus aan ons therapeuten de opdracht om ons voortdurend te bekwamen in deze therapeutische relatie die wij te bieden hebben.

Daar gaat deze tweedaagse nascholing over. Hoe kunnen we zuiver, positief en open afstemmen op onszelf en de ander, opdat onze aanwezigheid zo heilzaam mogelijk is voor de cliënt. Dit vereist opmerkzaamheid en oefening en heeft te maken met balans en liefdevolle aandacht. Om opmerkzaamheid te ontwikkelen en te verruimen wordt gewerkt met symbolen en metaforen. Zo kunnen we opmerken wat er bij ons ‘in de weg staat’ om vrij te zenden en te ontvangen. We krijgen in de oefening zicht op wanneer we er in slagen en ook wanneer dat niet helemaal lukt. Hoe beter het onszelf lukt om oprecht te zijn, hoe beter wij een voorbeeld zijn voor onze cliënten.

Dus afgezien van het feit dat we optimaal afgestemd het meeste kunnen doen voor onze cliënten, leren we hen tegelijkertijd een houding aan die zelfherstel bevordert.

Doel

Na afloop

  • Begrip van wat ‘intuïtieve afstemming’ is.
  • De kunde om bij zichzelf op te merken of hij/zij er richting buik of hoofd (of heen-en weer geslingerd) ‘uit ligt’.
  • Inzicht gekregen in de ‘disbalans’ (labiliteit, starheid, conflict) in zichzelf en heeft hij/zij manieren leren kennen om zichzelf in balans (in ((hanteerbaarder) beweging) te brengen door middel van het toepassen van de geleerde oefeningen.
  • De kunde om te analyseren of er sprake is van disbalans in zijn/haar cliënt en hem/haar manieren aanreiken om dit bij zichzelf vast te stellen alsmede oefeningen om deze disbalans te herstellen.
  • De kunde om vast te stellen en onder woorden brengen wanneer zijn/haar eigen balans in gevaar komt en welke situaties/cliënten/problematiek hij/zij al wel en welke hij/zij in dit opzicht nog niet aankan. 

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening met een interesse over "zelf leven" in tegenstelling tot ‘geleefd worden’.


Bijscholingen in de categorie Coaching/Counselling

NLP Tijdlijn therapie

Hebben jouw cliënten wel eens last van belemmerende overtuigingen waar ze in het heden tegen aan lopen? Kijk dan eens naar het werken met de tijdlijn. Deze NLP techniek kan tot geweldige inzichten en resultaten leiden.

Seksualiteit en seksueel misbruik

Vanuit seksueel contact zijn we ontstaan in ons huidig leven. Seksualiteit is een altijd actueel onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben in directe of indirecte zin. Het onderwerp seksueel misbruik is nog altijd een onderwerp wat voor velen lastig is om bespreekbaar te maken. Seksualiteit...

Sociaal Panorama

Het overkomt iedereen: Relaties met personen met wie het gewoon niet gaat of het contact altijd stroef loopt. Of een gebrek aan zelfvertrouwen in verschillende situaties op komt zetten. Het is niet nodig, maar gebeurt toch steeds weer. In deze bijscholing leer je de interventie van het Sociaal...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: