Mindfulness

Vorm: Bijscholing
Vakcategorie(ën): Coaching/Counselling / Psychosociaal


Terug

Omschrijving Mindfulness

'Mindful' zijn betekent letterlijk: 'indachtig zijn'. Oftewel aandacht hebben voor de innerlijke wereld. Mindfulness is aandachtstraining waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende methodes om je aandacht bij je directe ervaring van je innerlijke wereld te brengen. Na verloop van tijd treden dwingende gedachten over de toekomst en het verleden niet meer voortdurend op de voorgrond en beheersen ze je leven niet langer. Het ‘nu even niet’ gevoel is dan een keuze die je kunt maken. Dit creëert ruimte om te accepteren, te verwerken en los te laten. De keuzevrijheid geeft innerlijke rust.

Deze training gaat wat verder dan de basis van Mindfulness. Je leert hoe je Mindfulness kunt inzetten om jezelf bewuster te maken van je eigen proces als therapeut. Daarnaast leer je hoe je het proces van jouw cliënten met Mindfulness kunt ondersteunen binnen sessies.

Je kunt mindful met alles wat de cliënt inbrengt omgaan, waardoor de cliënt zich werkelijk gehoord en geaccepteerd voelt. Tevens kun je de cliënt leren mindful om te gaan met het geen wat in zijn/haar leven voorvalt. Dit zal een proces van ontspanning en bewustwording op gang brengen, ruimte creëren en daardoor het zelfgenezend vermogen stimuleren en zelfredzaamheid bespoedigen.

Doel

Aan het eind van deze training kun je:

  • De achtergrond en effectiviteit van Mindfulness begrijpen
  • Mindfulness inzetten om rust en ontspanning voor de sessie te creëren bij jezelf
  • Mindfulness inzetten om het bewustzijn te verhelderen over jezelf en je rol als therapeut(e)
  • Mindfulness inzetten om het bewustzijn te verhelderen over de interactie tussen jou en je cliënt
  • Mindfulness inbrengen binnen de sessies om rust en ontspanning te creëren bij de cliënt
  • De cliënt leren om Mindful te kijken en om te gaan met de ingebrachte thema’s

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.


Bijscholingen in de categorie Psychosociaal

Emotional Freedom Techniques EFT practitioner

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een effectieve manier om psychische en hiermee samenhangende lichamelijke klachten te behandelen. EFT combineert moderne Psychologische hulp met de eeuwenoude Chinese geneeskennis en sluit aan bij de laatste wetenschappelijke inzichten uit de...

Ideomotorisch reageren

We kennen allemaal de cliënten waarbij je je afvraagt, hoe nu verder? Het loopt vast. Wat zet je nu in? In deze situatie kunnen Ideomotorische reacties snel duidelijkheid verschaffen over de te volgen koers. 

Prison Day

Prison Day is een dag met impact. Deze bijscholingsmodule is een belevenis om zorgverleners te laten ervaren wat het is om de controle kwijt te zijn en niet meteen te weten wat er verlangd wordt. De gevangenis als duidelijke metafoor van vastzitten en weer vrijkomen. Ervaar hoe het is gevangen...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: