Prikkelbare Darm Syndroom

Vorm: Bijscholing
Vakcategorie(ën): Hypnotherapie / Psychosociaal


Terug

Omschrijving Prikkelbare Darm Syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een verzamelnaam van darm- en soms ook maagklachten, waar in Nederland ruim 500.000 mensen aan lijden. Klachten bestaan o.a. uit diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid en pijn. Lichamelijk zijn er geen afwijkingen, maar deze klachten kunnen het normaal functioneren flink beperken. Sommige mensen durven hun huis nauwelijks meer uit. 

Het is echter goed te behandelen met het zogenaamde PDS-protocol, wat bestaat uit hypnotherapeutische interventies, lichaamsgerichte oefeningen en ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Bij 85% van de behandelde mensen heeft dit een positief effect.

Deze behandelwijze wordt onderschreven door de Maag Lever Darm specialisten, die ook hun patiënten doorverwijzen.

het leuke aan deze bijscholing is dat je niet alleen je kennis uitbreidt- fysiologie en anatomie komen aan bod- maar ook heel praktijkgericht leert werken met lichaamsgerichte oefeningen”.

“fijne bijscholing, en bijzonder dat je door twee docenten les krijgt; zo krijg je een heel gevarieerd en uitgebreid lesaanbod”

Doel

Na deze bijscholing heb je:

  • Inzicht en kennis opgedaan over achtergrond, kenmerken, symptomen en behandelmogelijkheden bij PDS-klachten, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
  • De kunde het PDS protocol toepassen
  • Inzicht en ervaring opgedaan in het toepassen van de verschillende interventies zoals boven beschreven. 

Aansluiten bij de samenwerkende PDS therapeuten

Na deze zes opleidingsdagen ontvang je een bewijs van deelname.

Het certificaat PDS practitioner ontvang je na het volgen van het supervisieprogramma bij één van de docenten. Je behandelt twee cliënten met PDS waarvan één volgens het Mahoney protocol en de ander volgens methode Whorwell. De supervisie wordt afgesloten met een eindgesprek van een uur, waarna bij voldoende beoordeling het certificaat volgt. 

Het diploma PDS therapeut ontvang je indien je aan kunt tonen dat je succesvol een Hypnotherapie opleiding óf de modules Klassieke-, Moderne- en Neo-Klassieke hypnotherapie hebt afgerond.

Hierna kun je je indien gewenst aansluiten als therapeut bij de 'Samenwerkende PDS Therapeuten' (zie website).

Doelgroep

Hypnotherapeuten, aangesloten bij een beroepsvereniging. 

Hulpverleners zoals coaches, psychologen, artsen, fysiotherapeuten en andere paramedici die geen vooropleiding hebben betreffende hypnotherapeutische interventies, kunnen deelnemen aan de modules Hypnotherapie van het BivT of op aangetoonde HBO geaccrediteerde hypnotherapie-modules of opleiding, van gecertificeerde instituten, waarna deelname aan de module Prikkelbare Darm Syndroom practitioner professionalisering mogelijk is. Je dient jouw voorkennis aantoonbaar te maken en aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging om deel te kunnen nemen.
Kennis van de methoden uit de Klassieke Hypnotherapie (kunnen werken met trance) is noodzakelijk. Kennis uit de Moderne- en Neo-klassieke hypnotherapie is wenselijk.

Let op: Als je interesse hebt om na het volgen van de cursus aan te sluiten bij de samenwerkende PDS therapeuten Nederland, let dan op dat hun eisen strenger zijn dan voor de deelname aan de bijscholing. Kijk bij het kopje Samenwerkende PDS therapeuten voor de toelatingseisen bij lidmaatschap: Samenwerkende PDS therapeuten Nederland


Bijscholingen in de categorie Psychosociaal

Depressie en antidepressiva

Hulpverleners komen vaak in aanraking met cliënten met depressieve klachten die vaak anti-depressiva voorgeschreven hebben gekregen.Door de symptomen in een breder en ook systemisch perspectief te plaatsen, wordt een zekere logica zichtbaar. Dat biedt aangrijpingspunten voor het effectief...

Ericksoniaanse hypnotherapie

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op maar gebruikte paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring om verandering in het onbewuste teweeg te brengen. Het is aan Erickson te danken dat het gebruik van hypnose in de psychotherapie weer op de kaart werd gezet, nadat het door...

Prison Day

Prison Day is een dag met impact. Deze bijscholingsmodule is een belevenis om zorgverleners te laten ervaren wat het is om de controle kwijt te zijn en niet meteen te weten wat er verlangd wordt. De gevangenis als duidelijke metafoor van vastzitten en weer vrijkomen. Ervaar hoe het is gevangen...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: