Angst- en Stressstoornissen

Introductie

Wie heeft er in het leven niet mee te maken. Spanningen zoals, moeilijkheden op het werk, ongelukkige relaties, financiële tegenslagen, gezondheidsproblemen, etc. komen in ieders leven voor. We leven in een jachtige tijd waarin we aan veel stress het hoofd moeten bieden.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: PsBK

Veel jonge mensen zitten thuis met een Burn-out. Ook deze coronatijd brengt  stress met zich mee.  Ons immuunsysteem is uitermate belangrijk dit virus het hoofd te bieden. En als er iets is wat niet wenselijk is voor ons immuunsysteem is het wel stress. Daarom is de vraag wat kunnen we doen om met de stress in ons leven om te gaan actueler dan ooit.

Langdurige stress kan leiden tot o.a. angststoornissen.

Niemand is vrij van angst en een zekere mate van angst is functioneel in ons leven. Angst is dus een nuttige emotie. Angstige gevoelens en aan dreiging gerelateerde gedachten hebben een fysieke basis in de hersenen die het mogelijk maken handelingen te plannen.

Kenmerkend voor abnormale angst is dat de respons optreedt terwijl er objectief bezien geen gevaar dreigt. Wie angstig reageert wanneer hij wordt aangevallen door een pitbull heeft een reële angst. Iemand die gillend van angst het huis verlaat bij het zien van een spin vertoont echter een abnormale angst. Wie doodsbang is te reizen of een warenhuis te bezoeken vertoont een irreële angst.

Een angststoornis gaat vaak gepaard met gevoelens van paniek

Men gaat  situaties  waar men bang voor is vermijden om een eventuele nieuwe paniekaanval te voorkomen. Door de onverwachte aard van deze aanvallen ontwikkelt de patiënt vaak een anticiperende angst. De vrees voor de volgende aanval en de angst voor het plotselinge gevoel van hulpeloosheid. We noemen dit de angst voor de angst wat de zaken nog gecompliceerder maakt.

In  coronatijd hebben we  te maken met existentiële angsten. Angst voor ziekte, pijn maar ook zinloosheid, isolement en eenzaamheid. We worden genadeloos met onszelf geconfronteerd we kunnen minder vluchten in afleiding en vermaak en moeten in menige situatie op ons zelf terugvallen. Maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend we zijn het eigenlijk verleerd met angsten die inherent zijn aan het leven om te gaan. Reden te meer deze angsten onder ogen te zien en weer een plaats  in ons leven te geven. Mensen die lijden aan existentiële angsten worden vaak onterecht als depressief gediagnosticeerd.

Toepassing en meerwaarde

De verschillende soorten angst- en stressstoornissen zullen van elkaar worden onderscheiden waarbij oorzaken en behandelmethoden centraal staan. Ook leggen we verband met de rol van angst en stress in ons dagelijks leven en hoe daarmee om te gaan.

Werkwijze

Aan de orde komt de theoretische kennis met betrekking tot de  Stress en Angststoornissen. Deze wordt uitgediept  aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en met ruimte voor eigen  casuïstiek , (praktijk)ervaring en discussie in de groep alsook enkele praktisch gerichte oefeningen.

Doel

Deze training is erop gericht om inzicht te krijgen in de verschillende stress en angststoornissen en  de oorzaken  daarvan  en  welke behandelingen bij de verschillende stress en angststoornissen kunnen worden ingezet.

Planning

Overige informatie

SBU: 9 (0,32 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 189,-
Toetsing: in je e-learning Meerkeuze vragen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Online training:
Deelname aan een online training is een camera aan verplicht tijdens de training.

Doelgroep

De trainingsdag is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Programma

Dag 1

 • Kennismaking en inventarisatie.
 • Wat is stress: fysiologisch en psychologisch
 • Oorzaken van stress
 • Behandeling van stress
 • Angststoornissen
 • Normale en abnormale angsten
 • De angststoornissen volgens de DSM5
 • Existentiële angsten
 • Oorzaken van de verschillende angststoornissen
 • Behandeling van de verschillende angststoornissen

Doelstelling

 1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van de Angst- en Stressstoornissen. 
 2. Het kunnen toepassen van de Angst- en Stressstoornissen in de praktijk.
 3. Het creëren van de werkwijze over hoe je de Angst- en Stressstoornissen binnen je eigen (praktijkvoering) professie te integreren. 

Helma Jonkers

is opgeleid tot Psycholoog/orthopedagoog en is sinds 1980 werkzaam in haar eigen praktijk. Ze is als docente Psychiatrie, Psychologie en Zingeving verbonden geweest aan diverse Hogescholen in Amsterdam en Utrecht. In haar studie en werk is ze sterk beïnvloed door de Existentiële Psychologie met als specialisatie Victor Frankl ( Weens psychiater) en I Yalom.

Andere trainingen van Helma:

Depressieve stoornissen
Dissociatieve stoornissen
Dwangstoornissen
Eetstoornissen
Persoonlijkheidsstoornis
Posttraumatische Stressstoornissen
Schizofrenie, Psychoses en Wanen
Seksuele stoornissen
Verslavingsstoornissen

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden

Leerboek psychiatrie, Auteur: M.W. Hengeveld, Nederlands Hardcover 9789058982780 Druk: 3 augustus 2016 780 pagina’s  

 Clijsen M. et al.; Leerboek Psychiatrie voor Verpleegkundigen, uitg. Reed Business, Amsterdam 2015, ISBN: 9789036813112  

 Voor deelnemers die een andere versie van het boek hebben of die hun PsBK opleiding met andere literatuur hebben gedaan: het gaat om de hoofdstukken over eetstoornissen. Het zou voldoende moeten zijn om de theorie daaruit te herhalen. 

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Overdracht- tegenoverdracht, 06-10-2023

6 oktober om 10:00 - 17:00

Kinesiologie, 27-10-2023

27 oktober om 10:00 - 17:00