Ademhaling en stress…

Introductie

Een ontspannen en natuurlijke ademhaling is bij ieder mens in aanleg aanwezig, maar deze kan verstoord raken door fysieke, psychische of sociale problemen zoals o.a. door stress, angst, hyperventileren en/of paniek.

Aankomend

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Volledig aanbod zien? Zie “Agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Dit kan mogelijke klachten van de spieren, hart en vaatstelsel, luchtwegen en maag -darmstelsel veroorzaken, zoals prikkelbaarheid, slaap problemen, misselijkheid, trillen en lusteloosheidsklachten, die aanleiding kunnen zijn om met de ademtherapie/training te beginnen.

Toepassing en meerwaarde

We zullen ingaan op welke invloed stress, angst en hyperventileren heeft op onze de ademhaling op zowel het lichaam als de geest. Als men in rusttoestand, zonder dat men zich lichamelijk inspant, sneller en dieper ademt dan is men aan het hyperventileren, wat overigens geen ziekte is maar een manier van snel en diep ademhalen. Het Ademhalingscentrum raakt hierdoor ontregeld, langdurige stress of spanning kan hieraan ten grondslag liggen. Naast deze theorie over de manier van Ademhalen, gaan we ook praktisch aan de slag om het middenrif te trainen. Dit doen we o.a. met de In-Balanz App, de 1e Adem coach app in Nederland die uit 300 medische Apps gekozen werd voor nominatie van de Health Award. Deze word door de Artsennet en de KNMG aanbevolen om hem voor te schrijven.

Werkwijze

Tijdens de twee praktijkgerichte professionaliseringsdagen behandelen we de theorie en de invloed van ademhalen en leer je de symptomen herkennen. Tevens zullen we ook praktisch gebruik gaan maken met Nederlands 1e Adem Coach App(licatie). Zo kun je met de Applicatie aan de slag met ademtherapie/training bij jezelf en cliënten.

Doel

Ademhaling en stress is een vakgerichte bijscholing die erop gericht is de gereedschapskist van de therapeut te vergroten. Deze tweedaagse training is geschikt zowel voor therapeuten die kennis willen maken met Ademhaling en stress als voor professionals die hun kennis en vaardigheden willen verdiepen.

Planning

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Overige informatie

SBU: 38 (1,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Voorbeeld Casus

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici. En ook voor iedereen die meer wil weten over de invloed van onze ademhaling op lichaam en geest.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NMTN, NVAGT, NVPA, NVST, NWP, POH-GGZ, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Kennismaking
 • Inleiding ademhalen
 • Uitleg symptomen en ontstaan hiervan
 • Hoe adem jij?
 • Oefenen met de Adem Coach App

Dag 2

 • Rondvraag
 • Zenuwstelsel, ademhalen en stress
 • Hyperventileren
 • Buik/ middenrif ademhaling
 • Oefenen met Adem Coach App
 • Evaluatie

Doelstelling

 1. Inzicht verkrijgen over Ademhalen en stress, hyperventileren en angst.
 2. Toepassen met de Adem Coach App en zelf de therapie/training ondergaan.
 3. Behandelplan creëren om probleemgericht aan de slag te gaan met ademproblematiek.

Sonja Nijhuis

Is eigenaar van de eerste Adem Coach App in Nederland; In-Balanz en genomineerd voor de Health Award 2013 door artsennet en de KNMG Na een HBO Chemie opleiding is ze vervolgens als researcher gaan werken. Inmiddels heeft Sonja ruim 10 jaar ervaring opgedaan in haar praktijk voor ademtherapie en counseling. Verder gaat In-Balanz een samenwerking aan met de vrije universiteit van Amsterdam om meer wetenschappelijk inzicht te verkrijgen m.b.t. de applicatie.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

B. Bakker, Verademing, Schuyt & Co Lucht, 186 pag., 2013, ISBN13 9789491729003

In-Balanz, Applicatie. Te verkrijgen in de Play Store en de App Store (zowel iOS en Android, telefoon en tablet). Zie:www.in-balanzapp.nl

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 06-11-2020

6 november om 10:00 - 17:00

Focusing, 07-11-2020

7 november om 10:00 - 17:00

Coloroscoop, 12-11-2020

12 november om 10:00 - 17:00

Hoe verder als het gesprek stokt, 14-11-2020

14 november om 10:00 - 17:00