Depressie in therapie

Introductie

Je hoort mensen vaak zeggen “Ik zit even in een dip”. Daar kijkt niemand van op. Iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen vaak voor na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbare of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg.

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Ze missen de energie om iets te ondernemen. Het lukt ze maar niet om minder somber te worden. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie. Een depressie kan, soms na maanden, soms na jaren weer terugkomen. Dit gebeurt bij bijna de helft van de mensen die depressief zijn geweest. Een goede behandeling kan de kans op terugkeer van een depressie verkleinen.

Toepassing en meerwaarde

Door middel van een veelheid aan ervaringsgerichte oefeningen en metaforen worden cliënten ondersteund in het vergroten van hun zelfredzaamheid en vullen ze hun rugzak vol kennis en vaardigheden aan met deze vaardigheden die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken.

Werkwijze

Op de eerste dag wordt voornamelijk aandacht besteed aan hoe een depressie ontstaat en wat de signalen zijn waar je als therapeut op moet letten. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende behandelmogelijkheden die er zijn. De tweede dag staat in het teken van oplossingsgerichte interventies. Dit om de stemming, depressie en motivatie van de cliënt te beïnvloeden.

Doel

Depressie in therapie is een bijscholing die erop gericht is de rugzak vol kennis en vaardigheden van de therapeut uit te breiden. De bijscholing is geschikt voor zowel therapeuten die al werken met cliënten met een depressie, als therapeuten die meer kennis willen verkrijgen over het werken met depressieve cliënten.

Overige informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 16 (0,57)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1

 • Wat is depressie
 • Paden van negatief denken
 • Waarom een terugval
 • Verschillende behandelmethodes
 • Voorkomen terugval depressie
 • Bewust zijn
 • Weerstand
 • Accepteren wat er is
 • Veronderstellingen
 • Zorg en onderhoud
 • En dan … zelfstandig verder gaan

Dag 2

 • Mogelijke interventies
 • Hoe beweeg ik naar psychologische flexibiliteit
 • Hoe ga ik om met (negatieve) gedachten
 • Kunnen gedachten de realiteit creëren
 • Hoe ga ik om met mijn negatieve zelfbeeld
 • Hoe kom ik erachter wat ik werkelijk wil met mijn leven

De interventies die behandeld worden en de handvatten die je meekrijgt kun je direct toepassen in je praktijk.

Doelstelling

 1. Inzicht om de kenmerken van depressie te herkennen.
 2. Inzicht in de relatie van denkprocessen en depressie.
 3. De mogelijkheid interventies toe te passen waarmee je cliënten kunt begeleiden om terugval te voorkomen.

Rita Gras

Werkte van 1995 tot 2013 als docente, trainer, supervisor en assessor aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, waar zij zelf ook haar opleiding heeft gevolgd. Zij heeft een praktijk voor Integratieve hypno-psychotherapie in Haarlem. Bovendien is zij 25 jaar als yogadocente werkzaam geweest en heeft zij veel ervaring op het gebied van lichaamswerk en ademhalings- en meditatie-oefeningen. Zij is gespecialiseerd in PDS, praktijkvoering en hypno/ en psychotherapeutische interventies.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams & John D. Teasdale, Aandachtgerichte Cognitieve therapie bij depressie; Een op mindfulness gebaseerde methode om terugval te voorkomen, Uitgeverij Nieuwezijds, vierde oplage 2010, ISBN: 978905712191 3, NUR 772

Gijs Jansen; Leef! … zoals je eigenlijk zou willen; Thema, uitgeverij van Schouten en Nelissen, 2007, 2008, 2013,  ISBN: 9789058717795; NUR 770

Planning

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Bijna Vol! Body Drum Release, 10-10-2019

10 oktober om 10:00 - 17:00

Vol! Focusing, 10-10-2019

10 oktober om 10:00 - 17:00