Depressie in therapie

Introductie

Je hoort mensen vaak zeggen “Ik zit even in een dip”. Daar kijkt niemand van op. Iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen vaak voor na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbare of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg.

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Ze missen de energie om iets te ondernemen. Het lukt ze maar niet om minder somber te worden. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie. Een depressie kan, soms na maanden, soms na jaren weer terugkomen. Dit gebeurt bij bijna de helft van de mensen die depressief zijn geweest. Een goede behandeling kan de kans op terugkeer van een depressie verkleinen.

Toepassing en meerwaarde

Door middel van een veelheid aan ervaringsgerichte oefeningen en metaforen worden cliënten ondersteund in het vergroten van hun zelfredzaamheid en vullen ze hun rugzak vol kennis en vaardigheden aan met deze vaardigheden die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken.

Werkwijze

Op de eerste dag wordt voornamelijk aandacht besteed aan hoe een depressie ontstaat en wat de signalen zijn waar je als therapeut op moet letten. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende behandelmogelijkheden die er zijn. Daarnaast leer je op dag twee hoe Acceptance and Commitment Therapy (ACT) iemand met een depressie behandeld.

ACT gaat niet uit van het bestrijden van klachten. ACT is gericht op het vergroten van de psychologische flexibiliteit van de cliënt, waardoor hij of zij beter met de omstandigheden die het leven ons voorschotelt om kan gaan.

Doel van de training

Depressie in de praktijk is een bijscholing die erop gericht is de rugzak vol kennis en vaardigheden van de therapeut uit te breiden. De bijscholing is geschikt voor zowel therapeuten die al werken met cliënten met een depressie, als therapeuten die meer kennis willen verkrijgen over het werken met depressieve cliënten.

Overige informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus, certificering, supervisie, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 16 (0,57)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1

 • Wat is depressie
 • Paden van negatief denken
 • Waarom een terugval
 • Verschillende behandelmethodes
 • Voorkomen terugval depressie
 • Bewust zijn
 • Weerstand
 • Accepteren wat er is
 • Veronderstellingen
 • Zorg en onderhoud
 • En dan … zelfstandig verder gaan

Dag 2

 • Een andere benadering
 • De zes zuilen van ACT
 • Hoe beweeg ik naar psychologische flexibiliteit
 • Hoe ga ik om met gedachten
 • Kunnen gedachten de realiteit creëren
 • Hoe ga ik om met mijn negatieve zelfbeeld
 • Ik voel me regelmatig depressief: hoe ga ik om met mijn negatieve gedachten
 • Hoe kom ik erachter wat ik werkelijk wil met mijn leven
 • De eigenlijke vragenlijst

De interventies die behandeld worden en de handvatten die je meekrijgt kun je direct toepassen in je praktijk.

Doelstelling

 1. Inzicht om de kenmerken van depressie te herkennen.
 2. Inzicht in de relatie van denkprocessen en depressie.
 3. De mogelijkheid interventies toe te passen waarmee je cliënten kunt begeleiden om terugval te voorkomen.

Cisca Holkamp

Heeft sinds 2005 een eigen praktijk als Counselor/Coach en Trainer. Daarnaast is zij EMDR therapeut en Supervisor. Na haar opleiding als Counselor en Coach heeft ze haar rugzak vol kennis en vaardigheden met de volgende opleidingen aangevuld. Praktische Psychologie, Klinische Psychologie, VerkeersCounseling, CPSS Coach (Chronisch Pijnsyndroom en Stress), Familieopstellingen, Acceptance and Commitment therapy (ACT).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams & John D. Teasdale, Aandachtgerichte Cognitieve therapie bij depressie; Een op mindfulness gebaseerde methode om terugval te voorkomen, Uitgeverij Nieuwezijds, vierde oplage 2010, ISBN: 978905712191 3, NUR 772

Gijs Jansen; Leef! … zoals je eigenlijk zou willen; Thema, uitgeverij van Schouten en Nelissen, 2007, 2008, 2013,  ISBN: 9789058717795; NUR 770

Planning

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Body Drum Release, 13-12-2018

13 december om 10:00 - 17:00

Gelaatkunde module A, 26-01-2019

12-01-2019 om 10:00 - 17:00

HSP & kleur, 25-01-2019

25-01-2019 om 10:00 - 17:00