Focusing

Introductie

Focusing is een ervaringsgerichte methode en gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek naar de succesfactoren in therapie. Focussen is een vaardigheid die iedereen kan leren en die gecombineerd kan worden met iedere andere methodiek of benadering.

Aankomend

mrt
4

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

We kennen allemaal wel de fysieke ‘knoop in de maag’ of het ‘zware gevoel op de borst’ die gepaard gaat met een emotie. Dit lijfelijk ervaren van een emotie noemen we een felt sense. In het focusproces gaat er specifieke aandacht uit naar deze felt sense. Dit leidt tot een proces van heling en groei. Het lichaam weet niet alleen hoe oude pijnen kunnen worden geheeld, maar ook waar de levensenergie verstopt zit en hoe deze weer in beweging kan komen. Focussen is een vaardigheid die iedereen kan leren en die gecombineerd kan worden met iedere andere methodiek of benadering.

Toepassing en meerwaarde

Focusing brengt cliënten sneller bij de kern van hun probleem. Het helpt cliënten contact te maken met afgesneden gevoelens én om te gaan met overweldigende gevoelens.

Door te focussen (her)vinden cliënten hun kracht en gaan verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. Focusing brengt rust én levenslust, autonomie én verbinding en een gefundeerd gevoel: dit ben ik!

Werkwijze

Naast de theoretische begrippen zullen we vele praktijkgerichte oefeningen ervaren en aandacht besteden aan casuïstiek. De diverse technieken zorgen voor praktijkgerichte professionalisering die direct toegepast kunnen worden in je werkzaamheden.

Doel

Focusing is een vakgerichte bijscholing die erop gericht is de ‘toolbox’ van de therapeut te vergroten. Het is geschikt zowel voor therapeuten die kennis willen maken met Focusing als ook voor hen die in een opleiding kennis hebben gemaakt met Focusing en hun kennis en vaardigheden willen verbreden en opfrissen.

Planning

Overige informatie

SBU: 10 (0,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

De praktijkgerichte professionalisering is bedoeld als bij en nascholing voor psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, counselors, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, NWP, POH-GGZ, SBLP, SKJ, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Introductie
 • Theoretische achtergrond + oefeningen
 • Focussende houding
 • De felt-sense
 • Absoluut luisteren en de kracht van spiegelen + oefeningen
 • Toepassing van focusinterventies in specifieke situaties
 • Praktijkgerichte oefeningen

Doelstelling

 1. Begrip van hoe een emotie en felt-sense zich van elkaar onderscheiden.
 2. Focusing toe te passen en de cliënt uit te nodigen zich in het lichaam een felt sense te laten vormen.
 3. Focusing toe te passen bij overweldigende emoties, weggedrukte gevoelens, het maken van ruimte en omgaan met blokkades.
 4. De vaardigheid van absoluut luisteren om de cliënt sneller bij de kern van de vraag te brengen.

Aaffien de Vries

is gecertificeerd opleider namens het Focusing Institute New York. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van cliënten, het geven van cursussen en het trainen van professionals. Zij verzorgt zowel de opleiding tot focusbegeleider/focustrainer als de Specialisatie Focusing in Therapie.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

E. T. Gendlin, Focusing, Ebury Publishing, 2003, 192pag., ISBN: 9781844132201

A. Weiser Cornell, The power of focusing, New Harbinger Publications, 1996, 120 pag., ISBN: 9781572240445

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 11-12-2020

11 december om 10:00 - 17:00

Zelfhypnose, 11-12-2020 Online

11 december om 10:00 - 17:00

Kinesiologie, 05-02-2021

05-02-2021 om 10:00 - 17:00