Focusing

Introductie

Focusing brengt jouw cliënten sneller bij de kern en geeft hen de ervaring van eigen draagkracht en verantwoordelijkheid. Focusing is eenvoudig, diepgaand en effectief. Het laat zich goed combineren met andere vormen van begeleiding.

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

Aankomend

jun
28
Focusing, 28-06-2019
BivT (Beverwijk)
okt
10
Focusing, 10-10-2019
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Focusing is actief een relatie aangaan met iets dat voelbaar is in je lijf en dat gaat over iets in je leven. Dit lijfelijk te ervaren iets noemen we een felt sense. De specifieke focussende relatie met de felt sense leidt tot een proces van heling en groei. Het lichaam weet niet alleen hoe oude pijnen kunnen worden geheeld maar ook waar de levensenergie verstopt zit en hoe deze weer in beweging kan komen.

Toepassing en meerwaarde

Het is een ervaringsgerichte methode en gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek naar de succesfactoren in therapie. Focussen is een vaardigheid die iedereen kan leren en die gecombineerd kan worden met iedere andere methodiek of benadering.

Door te focussen (her)vinden cliënten hun kracht en gaan verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. Het  verhoogt het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Focusing helpt cliënten om in contact te komen met verdrongen emoties én het helpt leren omgaan met overweldigende emoties en traumatische ervaringen.

Werkwijze

De training is sterk praktijkgericht. Naast een zeer beperkte theoretische inleiding worden veel  focusinterventies aangereikt. Ik bied groepsoefeningen aan en de deelnemers oefenen ook met elkaar. Indien gewenst kun je eigen casuïstiek inbrengen.

Doel

Het doel van deze dag is dat jij als therapeut of coach je focusvaardigheden eigen maakt en vertrouwd raakt met de toepassing van focusinterventies in je eigen manier van begeleiden.

De Focusing bijscholing is erop gericht de ‘toolbox’ van de therapeut te vergroten. De training is geschikt zowel voor therapeuten en coaches die kennis willen maken met Focusing als voor hen die hun kennis en vaardigheden willen opfrissen.

Overige informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 10 (0,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

De praktijkgerichte professionalisering is bedoeld als bij en nascholing voor psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, counselors, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1

 • Introductie
 • Theoretische achtergrond + oefeningen
 • Focussende houding
 • De felt-sense
 • Absoluut luisteren en de kracht van spiegelen + oefeningen
 • Toepassing van focusinterventies in specifieke situaties
 • Praktijkgerichte oefeningen

Doelstelling

 1. Begrip van hoe een emotie en felt-sense zich van elkaar onderscheiden.
 2. Focusing toe te passen en de cliënt uit te nodigen zich in het lichaam een felt sense te laten vormen.
 3. Focusing toe te passen bij overweldigende emoties, weggedrukte gevoelens, het maken van ruimte en omgaan met blokkades.
 4. De vaardigheid van absoluut luisteren om de cliënt sneller bij de kern van de vraag te brengen.

Aaffien de Vries

is gecertificeerd opleider namens het Focusing Institute New York. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van cliënten, het geven van cursussen en het trainen van professionals. Zij verzorgt zowel de opleiding tot focusbegeleider/focustrainer als de Specialisatie Focusing in Therapie.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

E. T. Gendlin, Focusing, Ebury Publishing, 2003, 192pag., ISBN: 9781844132201

A. Weiser Cornell, The power of focusing, New Harbinger Publications, 1996, 120 pag., ISBN: 9781572240445

Planning

jun
28
Focusing, 28-06-2019
BivT (Beverwijk)
okt
10
Focusing, 10-10-2019
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Wandelcoaching, 05-04-2019

5 april om 10:00 - 16:30

EFT Master practitioner, 11-05-2019

11 mei om 10:00 - 17:00