Jij maakt het verschil

Introductie

Wat doet een cliënt met jou? Wat voel je, wat neem je waar, wat resoneert van binnen en hoe wordt jouw menselijkheid geraakt? Lukt het je om de continu stroom van indrukken, prikkels en overige energetische informatie te filteren en begrijpen?

Dit is de wereld van empathische resonantie.

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus, certificaat, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Wanneer je jouw empathisch vermogen beheerst en bewust gebruikt werkt het heilzaam, verdiepend en bijna magisch. Je maakt dan als therapeut vanuit het hart van je menselijkheid, het allerbelangrijkste verschil in een behandeling. Ik heb zelf geleerd dat empathische resonantie afhangt van de samenwerking tussen de vrouwelijke en mannelijke energie. De vrouwelijke kant is liefdevol, compassievol en verbindend en de mannelijke kant heeft een penetrerende kwaliteit, het doorziet en geeft richting. De vrouwelijke energie helpt je om mee te resoneren en de mannelijke energie helpt je om toch bij jezelf te blijven.

Toepassing en meerwaarde

Empathische resonantie vereist vaardigheid en ook bewustwording van de vrouwelijke en mannelijke energie in jezelf. Als jij bijvoorbeeld sensitief en zorgzaam bent dan loop je het risico om te veel mee te voelen en dragen. Dit zijn de valkuilen van de vrouwelijke energie. Er is dan een tekort aan kwaliteiten van de mannelijke energie zoals afgescheidenheid, helderheid en richting. Als jij daartegenover graag oplossingsgericht werkt loop je het risico om te veel controle te willen uitoefenen in en sessie en onvoldoende open te staan voor het onbekende. Controle is namelijk de grootste valkuil van de mannelijke energie. Er is dan een tekort aan kwaliteiten van de vrouwelijke energie zoals openheid, verbinding en liefdevolle aandacht.

Wanneer je mee resoneert en tegelijkertijd goed bij jezelf blijft is er zowel een liefdevolle verbinding met je cliënt als duidelijkheid en richting in het proces. Deze combinatie is goud waard en je zult merken dat je veel minder hard hoeft te werken. Het proces ontvouwt zich veel natuurlijker.

Werkwijze

In deze post HBO training bij het BivT gaan we na een theoretische inleiding veel oefenen met praktijkgerichte interventies. Je verdiept je in je eigen empathische vaardigheden en valkuilen en hoe de vrouwelijke en mannelijke helften van jouw empathisch vermogen beter samen kunnen werken.

Doel

Het doel van deze training is dat je de heilzame en doorziende kracht van jouw empathisch vermogen beheerster en bewuster leert gebruiken. Jij zult dan echt het verschil maken in elke behandeling!

Overige informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 24 (0.93 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1

 • Kennismaking en uitleg over deze praktijkgerichte dagen
 • De verschillende dimensies van empathie
 • Oefening: ‘Het wiel van bewustzijn’.
 • Empathisch resonantie in een therapeutische setting
 • Casus bespreking
 • Empathische interventies: ‘Begrip en acceptatie’ en ‘exploratie bevorderen’
 • Plenair oefenen

Dag 2

 • De verborgen valkuilen – van receptief naar reactief zijn
 • Casuïstiek
 • Demosessie: Je hoeft niets op te lossen
 • Plenair oefenen
 • De heilzame en doorziende effecten van empathie
 • Hoe intens mag je inleven als therapeut?
 • Afronding en evaluatie

Doelstelling

 1. Het bewust leren toepassen en optimaal benutten van de heilzame en doorziende kracht van jouw empathisch vermogen.
 2. Verdieping en inzicht in hoe jij het verschil maakt.
 3. Inzicht in hoe je je impact als hulpverlener kunt vergroten door minder hard te werken.
 4. Je innerlijke reacties beter leren verkennen, vertrouwen en evalueren.
 5. Empathisch resoneren toepassen en integreren in je eigen werkwijze.
 6. Kennis over de verborgen valkuilen en hoe je het contact met je cliënt snel kunt herstellen.

Justin Cooper

Heeft sinds 2001 een praktijk voor hypnotherapie, relatietherapie en counseling en geeft sinds 2009 trainingen in mindfulness, heartfulness en (zelf)compassie. Tevens geeft hij les in mindfulness en heartfulness aan de Academie voor Psychodynamica t.b.v. meerdere opleidingen. Zijn passie ligt bij het begeleiden van mensen op het gebied van persoonlijke groei en bewustwording.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Siegel, D. (2010) De mindful therapeut – Een gids voor mindsight en neurale integratie, Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 320 pag., ISBN: 9780393706451

Vanaerschot, G. e.a. (2015). Empathie – Het geheime wapen van psychiaters en psychotherapeuten, Diagnosis Uitgevers, Leusden, 256 Pag., ISBN: 9789491969034

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

VOL EFT practitioner, 29-09-2018

29 september om 10:00 - 17:00

Het lichaam spreekt, 06-10-2018

6 oktober om 10:00 - 17:00

Focusing, 08-10-2018

8 oktober om 10:00 - 17:00

Body Drum Release, 11-10-2018

11 oktober om 10:00 - 17:00