Nu even niet!

Introductie

Iedereen kent de Cup a soup – moment reclame: Nu even niet! En…deze momenten herkennen we bij ons zelf, waarschijnlijk ook. Het is een typische eigenschap van het totemdier het wasbeertje. Het wasbeertje doet de hele tijd alles voor iedereen (geeft zichzelf weg). Tot een moment dat het overvraagd word. Dan ontploft het!

Aankomend

apr
17
Nu even niet!, 17-04-2021
Beverwijk – BivT

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

N. Couvelier, auteur van De Stad van Axen, heeft zijn theorie vereenvoudigd in het huis vol gevoelens. Hij heeft een dierenroos ontwikkeld. Dieren staan, symbool voor gedrag. Het cup a soup-voorbeeld is het wasbeertje, dat voor iedereen zijn uiterste best doet, tot het moment dat het overvraagd wordt: Cup a soup!

Tijdens de training worden het gedrag van de dieren, het effect van hun gedrag op andere dieren (interactie) uitgewerkt. Werken met dieren als totum heeft het voordeel dat zelfs jonge kinderen snel de gevolgen van hun gedrag kunnen inschatten. Onze cup-a-soup-manager zou tijdens de training door rolwisseling van dier, leren dat een foutje moet kunnen. Door oefeningen, spelvormen, materialen en werkbladen worden de therapeutische mogelijkheden van de Axenroos ervaren. Veel uniek materiaal wordt gedeeld en mee gegeven. De training is praktisch waardoor kennis en het verkregen materiaal direct inzetbaar is bij cliënten.

Voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers worden ook oefeningen gedaan waarbij met verschillende werkvormen, de eigen prevalentie wordt onderzocht. Verder worden deelnemers uitgedaagd om verschillende interactiemogelijkheden ervaren. Dit gebeurt door rolwisseling: een steenbok lokt bij de kameel ondergeschikt of klagend gedrag uit, terwijl een leeuw kan zoeken waar een ‘bres te slaan is’, en de schildpad keert zich af. Bewustwording van dit gedrag is belangrijk. Daarna is oefenen met andere rollen een ware uitdaging. Kennis en kunde van de Axen-roos geeft inzicht in communicatie op meta niveau.

De trainingkennis is geschikt om cliënten te ondersteunen en trainingkennis-vaardigheid van de deelnemers. Tevens ontvangen deelnemers prints van het complete Axendieren kwartet, een test en dierenkaartjes om zelf te maken.

Doel

 1. Begrip van de Axen-dieren als Totem, als rolmodel en hun gebruik voor metacommunicatie
 2. Inzicht in kwaliteiten en valkuilen
 3. De kunde de Axen-dieren toe te kunnen passen

Planning

Overige informatie

SBU: 10 (0,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Kennismaking
 • Opbouw van de Axenroosdieren
 • Kennismaken met de dieren en hun plaats
 • Het effect van dieren inzet als totem, rolmodel en voor meta interactie
 • Onderzoek in het huis vol gevoelens
 • Evaluatie en afronding

Doelstelling

 1. Begrip van de Axen-dieren als Totem, als rolmodel en hun gebruik voor metacommunicatie
 2. Inzicht in kwaliteiten en valkuilen
 3. De kunde de Axen-dieren toe te kunnen passen

Ellis Heikens

specialiseerde zich na haar opleiding aan de Pedagogische Academie tot Counseler. Vanuit haar Schoolcounseling praktijk begeleidt zij leerlingen, ouders en leerkrachten. Na haar studie tot supervisor werkte zij samen met Jeroens Hendriksen en ontwikkelde het spel ‘Intervisieleren’, het door Kwintessens uitgegeven intervisiespel. Recent studeerde zij af als Master SEN (Special Educational Needs).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

F. Cuvelier , Omgaan met zichzelf en de anderUitgeverij Garant, Aantal blz 219, 1998 ISBN: 90-5350-670-5

Werkpakket

Het huis vol gevoelens

Ferre Laevers en Nand Cuveliers (red.) m.m.v.Julia Moons, Annie Debue, Els Daemen, Tina Depoorter, Mia De Vleeschhouwer, An Houben, Hilde Josephy, Eva Rossignol en Griet Smits, ISBN-number: 9789078765059, Aantal blz: 74, Uitgiftedatum: 15/1/2008, Uitgever: CEGO PUBLISHERS NV

Spellen

Gerrickens, Kwaliteitenspel: Ken je kwaliteiten, CPS, ISBN 9789065085696

Kinder Kwaliteitenspel, CPS, ISBN 9789065085542

Website

Voorbeeld van “Doos vol gevoelens”: http://content.heutink.nl/brochures/aug2010/Sociaal%20emotioneel%20broch_downl.pdf  (p. 13)

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Wandelcoaching, 30-09-2020

30 september om 10:00 - 17:00

Kinesiologie, 06-11-2020

6 november om 10:00 - 17:00