Omschrijving
De DSM-5 is recentelijk grondig vernieuwd en staat volop in de belangstelling. Veel van de genoemde stoornissen komen ook in onze praktijk voorbij.
Natuurlijk is het van belang wat het meest gebruikte naslagwerk op dit gebied ons daarover vertelt. Ook bevat het boek een groot aantal vragenlijsten waar je inspiratie uit kunt halen. Veel van wat je wilt weten over de DSM-5 zal op deze dag wellicht een stuk duidelijker worden.
Toch gaat het hier niet om het onder de knie krijgen van diagnostische methoden. Die worden vooral in de psychiatrie gebruikt. Daar hoeven wij ons als (complementair) therapeut of coach niet mee bezig te houden. Waar gaat het dan wel over?
Over de vaak dunne scheidslijn tussen mensen met psychische klachten en mensen met psychiatrische problemen. Hoe je kan onderzoeken waar je precies mee te maken hebt en wat de mogelijkheden zijn voordat je een beslissing neemt die van grote invloed kan zijn op het leven van de cliënt.
Toepassing en meerwaarde
Deze bijscholing dag is bestemd voor therapeuten en coaches die meer willen weten over de relatie tussen mensen met ernstige psychische klachten en de wijze waarop de DSM-5 deze diagnosticeert. Centraal staat het (inmiddels gelauwerde) 30 minuten-interview dat een praktijkgerichte tool is waarin de belangrijkste klachten en verschijnselen aan de orde komen. Hiermee is snel en duidelijk te classificeren of er sprake is van een stoornis en zo ja welke. We kunnen dan beoordelen of behandeling in onze praktijk mogelijk is of doorverwijzing noodzakelijk (gele vlag).
Werkwijze
Tijdens de training bespreken we de belangrijkste theoretische principes van de DSM-5 d.w.z. de structuur, de psychologische invalshoek, de voor iedereen bruikbare vragenlijsten en de veranderingen t.a.v. vorige edities. Het 30 minuten interview staat centraal als intensieve praktische oefening.