DSM-5

Introductie

De DSM-5 is recentelijk grondig vernieuwd en staat volop in de belangstelling. Veel van de genoemde stoornissen komen ook in onze praktijk voorbij.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Verplicht boek: Nussbaum, A.M., Werken met de DSM-5, praktijkgids, uitgeverij Boom, Amsterdam, 2014
Contactdagen: 1
Type: MBK en PsBK

Natuurlijk is het van belang wat het meest gebruikte naslagwerk op dit gebied ons daarover vertelt. Ook bevat het boek een groot aantal vragenlijsten waar je inspiratie uit kunt halen. Veel van wat je wilt weten over de DSM-5 zal op deze dag wellicht een stuk duidelijker worden.

Toch gaat het hier niet om het onder de knie krijgen van diagnostische methoden. Die worden vooral in de psychiatrie gebruikt. Daar hoeven wij ons als (complementair) therapeut of coach niet mee bezig te houden. Waar gaat het dan wel over?

Over de vaak dunne scheidslijn tussen mensen met psychische klachten en mensen met psychiatrische problemen. Hoe je kan onderzoeken waar je precies mee te maken hebt en wat de mogelijkheden zijn voordat je een beslissing neemt die van grote invloed kan zijn op het leven van de cliënt.

Toepassing en meerwaarde

Deze bijscholing dag is bestemd voor therapeuten en coaches die meer willen weten over de relatie tussen mensen met ernstige psychische klachten en de wijze waarop de DSM-5 deze diagnosticeert. Centraal staat het (inmiddels gelauwerde) 30 minuten-interview dat een praktijkgerichte tool is waarin de belangrijkste klachten en verschijnselen aan de orde komen. Hiermee is snel en duidelijk te classificeren of er sprake is van een stoornis en zo ja welke. We kunnen dan beoordelen of behandeling in onze praktijk mogelijk is of doorverwijzing noodzakelijk (gele vlag).

Werkwijze

Tijdens de training bespreken we de belangrijkste theoretische principes van de DSM-5 d.w.z. de structuur, de psychologische invalshoek, de voor iedereen bruikbare vragenlijsten en de veranderingen t.a.v. vorige edities. Het 30 minuten interview staat centraal als intensieve praktische oefening.

Doel

Kennis omtrent theorie en toepasbaarheid van de DSM-5 maakt duidelijk hoe psychiatrische stoornissen gedefinieerd en geclassificeerd worden. Het maakt de taal van de GGZ begrijpelijk en is onmisbaar voor iedereen die in deze sector werkzaam is.

Personal-Storytelling

Planning

Overige informatie

SBU: 13 (0,46 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

 • Kennismaking
 • Bespreken literatuurboek
 • Oefenen ‘ 30 minuten gesprek’.
 • Nabespreking
 • Vervolg ’30 minuten gesprek’.
 • De meest belangrijke stoornissen en de daarbij behorende diagnostische vragen en beslis momenten.
 • Bezwaren tegen de werkwijze van de DSM-5 (Jim van O.)
 • Oefenen methodiek: wat levert het op, hoe voelt het voor de therapeut en voor de cliënt bij beide systemen.
 • Nabespreking van de dag: hoe ga je naar huis en zijn de doelstellingen aangekomen?

Doelstelling

 1. Helder de verschillen tussen DSM IV en 5 aan te geven.
 2. Door middel van het afnemen van interviews vast te stellen of de cliënt voor behandeling in aanmerking komt in de eigen praktijk.
 3. Inzicht te verkrijgen in onderbouwde, kritische zienswijzen met betrekking tot de DSM diagnostiek en het ervaren van het praktische verschil in aanpak.

PLATO Categorie: Herhaling Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor cliënt/structuur en gebruik van de DSM IV en 5 en de verschillen tussen beide.

Drs. Anita de Nennie

Is opgeleid tot psycholoog met een psychodynamisch-analytische achtergrond en volgde daarna een opleiding in hypno- en regressietherapie en Reichiaans lichaamswerk. Anita is aangesloten bij het NIP en het NVPA.

Ervaringen van deelnemers

Inspirerende training, fijne trainer.

Het was voor mij een uitstekende lesdag.


Dit was een heel mooie, leerzame dag. Het oefenen 1 op 1 was goed om te doen. Prima gedaan.

Ik vond het een prettige, leerzame studiedag. Er was een goede interactie en in de middag heb ik 2x een uur prettig samengewerkt.


Boek was helder en ondanks dat het niet helemaal goed ging, hebben we het goed opgelost.

Het was een interessante dag. Met name het in aparte vergaderruimtes oefenen was prettig omdat dan de stof meteen tot leven komt. Eindfilm was ook een goede tegenhanger en zet aan tot nadenken.


Ik vind de 30 minuten vragenlijst een interessant tool. Maar ik moet nog even uitvinden wanneer ik hem zou willen en kunnen toepassen in mijn praktijk. Het is wel fijn om eens wat meer inzicht te krijgen hoe ze in de GGZ werken met de dsm-5.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht
Nussbaum, A.M., Werken met de DSM-5, praktijkgids, uitgeverij Boom, Amsterdam, 2014

Aangeraden (niet verplicht)
Barnhill J.W., Casusboek DSM-5, uitgeverij Boom, Amsterdam, 2015

Os, J. van, De DSM-5 voorbij!, Diagnosis uitgevers, Leusden, 2014

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 19-04-2024

19 april om 10:00 - 17:00

Tinnitus, 24-05-2024

24 mei om 10:00 - 17:00

DSM-5 7-06-2024, Online

7 juni om 10:00 - 17:00