Communicatiepatronen van gescheiden ouders

Introductie

Ouders die gescheiden zijn kunnen gevangen raken in negatieve communicatiepatronen. Als ouders in dit patroon ’gevangen’ zitten kan het nog een hele klus kan zijn om als begeleider niet ‘ingezogen’ te worden in deze  onderlinge dynamiek.

Aankomend

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

Hoe ga je bijvoorbeeld om de met spanning die de spreekkamer inkomt wanneer ouders elkaars aanwezigheid niet kunnen verdragen. De dynamiek van de communicatiepatronen zit aan je tafel en vraagt specifieke aandacht zodat je ‘meerzijdig betrokken’ kan blijven.

Er zijn drie basispatronen (dansen) te herkennen in de ex-partnerrelatie, die van invloed zijn op het onderlinge contact én daarmee doorwerkt in het ouderschap. Ouders zitten gevangen in deze patronen en daardoor komen de onderlinge ex-relatielijnen steeds meer onder druk te staan. Dát is niet goed voor hun kinderen en ook niet voor henzelf.  Wanneer je dit gegeven combineert met een overprikkeld stresssysteem, zorgt dat voor gespannen  onderlinge verhoudingen. En daardoor  komen de betrokken kinderen meer en meer in de knel te zitten.

Toepassing en meerwaarde

Het leren (herkennen) van de verschillende  communicatiepatronen bij gescheiden ouders helpt je in de begeleiding van deze doelgroep. Je cliënten krijgen inzicht in de oorsprong en de impact van de patronen. Ook krijgen ze praktische handvatten aangereikt  om de onderlinge  communicatie met de ex-partner anders vorm te gaan geven. De impact van stressreacties  speelt mee in deze patronen. Middels de specifieke psycho-educatie en oefeningen kun je dit in je begeleiding  van je cliënten verduidelijken en inzetten.

Werkwijze

Tijdens deze praktijkgerichte professionalisering dag wisselen we ervaringsgerichte en praktische werkvormen af met psycho-educatie/theorie.

Doel

Deze ervaringsgerichte bijscholingsdag staat in het teken van het uitbreiden van je kennis en vaardigheden. Praktisch aan de slag  én daarnaast inzichtgevende theoretische onderbouwing. Na deze dag kun je de communicatiepatronen herkennen en deze op een praktische manier visualiseren voor je cliënten. Ook de impact van stressreacties op deze patronen wordt duidelijk gemaakt. Je ‘toolbox’ wordt tevens uitgebreid met werkvormen waardoor je instaat bent te de-escaleren op momenten dat gescheiden ouders tijdens jouw begeleiding op elkaars ‘rode knoppen’ drukken.

Planning

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Overige informatie

SBU: 10 (0,4 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-

Doelgroep

De training is bedoeld als bij en nascholing voor psychologen, (kinder)coaches, (kinder- en jongeren) therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Ook mediators en advocaten kunnen geleerde in hun dagelijkse praktijk toepassen. Professionals die werken met volwassenen en/of  kinderen.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Extra informatie

Wil je verder specialiseren in de scheidingsbegeleiding dan adviseren wij na de ‘Communicatiepatronen van gescheiden ouders’ ook de training ‘Tafelopstellingen in scheidingsbegeleiding‘ te volgen.

Programma

Dag 1

 • Opening
 • Theorie/psycho-educatie over Communicatiepatronen
 • Diverse ervaringsgerichte oefeningen rondom het ervaren van de impact van de communicatiepatronen
 • Zelf aan de slag
 • Lunchpauze
 • Theorie/psycho-educatie rondom het ‘Stressraam’ en de impact op de communicatiepatronen
 • Diverse ervaringsgerichte oefeningen
 • Zelf aan de slag – rollenspel
 • Afronding

Doelstelling

 1. De deelnemer kan de communicatiepatronen reproduceren en heeft inzicht en begrip over het effect ervan en kan deze in het gesprek met gescheiden ouders herkennen en toepassen.
 2. Je krijgt  inzicht en begrip over het ontstaan van de ‘rode knoppen’ die de patronen aanwakkeren en versterken.
 3. Deelnemer leert diverse interventies toe te passen waarmee zij in staat zijn te de-escaleren

Cécile Schlangen

Werkt als systeemtherapeut vanuit haar praktijk Het Familiehuis als familierelaties onder druk staan. Dat kan gaan om een ouder-kind relatie, tussen gescheiden ouders, volwassen broer-zus relatie alsook om een partnerrelatie. Cécile maakt in haar begeleiding gebruik van het gedachtegoed van NLP, TA, Systemisch werken, Familieopstellingen, Emotionally Focussed Therapie (EFT), Verlangen-opstellingen naar Franz Ruppert en een ‘Taal erbij’ in de vorm van tafelopstellingen.

Marjorie Lucas

Werkt  in haar praktijk als integratief kinder- en jongerentherapeut.  In haar werk begeleidt ze zowel kinderen als ouders.  Marjorie is breed opgeleid en maakt in haar begeleiding gebruik van een diversiteit aan interventies waaronder:  Systemisch werken (tafelopstellingen, opvoedopstellingen, zandtafelspel) NLP, Creatieve Werkvormen, RET, Innerchild, Voice Dialogue.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Sue Johnson, Houd me vast, Kosmos Uitgevers,  2009, 288 pag., ISBN: 9789021565231

Sue Johnson, Veilig verbinden, de praktijk van Emotionally Focused Therapy in de praktijk, Stichting EFT Nederland, 2010, 350 pag, ISBN: 9789081616935

Justine van Lawick, Margreet Visser, Kinderen uit de knel, SWP Uitgeverij B.V.,  2014, 174 pag, ISBN: 9789088506314

Peter A. Levine, De tijger ontwaakt, Altamira, 1997, 268 pag. , ISBN: 9789069637549

Brands-Zandvliet, Hersenen en emoties in Beeld, Bewegenderwijs , 2011,22 pag., ISBN: 9789461907561

Arianne Struik, Slapende honden? wakker maken!, Pearson Assessment and information B.V., 2010, 400pag. , ISBN: 9789026522833

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Non-verbale processen, 16-04-2021

16-04-2021 om 10:00 - 17:00