EMDR opleiding Kind en Jeugd

Introductie

De EMDR opleiding Basisprotocollen voor Kind en Jeugd is één van de meest complete opleidingen voor diegenen die met kinderen werken tot 18 jaar. Onze opleiding wordt al sinds 2002 gegeven aan zowel complementaire als reguliere zorgverleners.

Aankomend

sep
17
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 17-09-2021
Amersfoort (Fletcher Hotel-Restaurant)
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Voorkennis: PsBK (zie details)
Contactdagen: 5

EMDR kind en jeugd

Cliënten die een nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met bijvoorbeeld, angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving, paniekstoornissen, fobieën, slaapstoornissen etc., kunnen zeer effectief met deze methodiek behandeld worden in relatief korte tijd.

Al meer dan achtentwintig jaar is er wereldwijd naar de effectiviteit van EMDR wetenschappelijk onderzoek verricht en wordt volledig geaccepteerd als één van de meest krachtige behandelingen bij o.a. PTSS. Eén van de verklaringen is dat het brein onder anderen door het werkgeheugen (prefrontale cortex) beïnvloed wordt en dat in relatief korte behandeltijd de hersenen de nare disfunctionele reacties na emdr behandeling sterk verminderden tot zelf verdwenen.

Toepassing en meerwaarde

De opleiding is gericht op het toepassen van het basisprotocol bij enkelvoudige- en neurotische stoornissen. Naast het basisprotocol die breed wordt ingezet behandelen we ook het meertarget protocol uitvoerig waarmee je praktijkgerichte oefeningen plenair bekijkt, bespreekt en toepast.

De opleiding kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van theoretische inleidingen, instructies van de EMDR protocollen, voorbeeld sessies en (semi-)plenaire oefeningen van de EMDR interventies.

EMDR opleiding Kind en Jeugd

De opleiding EMDR Kind en Jeugd is geheel gericht op de basisprotocollen en het werken met kinderen. Er worden vele plenaire oefeningen aangeboden en het inbrengen van eigen voorbeelden behoort tot de mogelijkheden.  Hier meer informatie >

Werkwijze

We behandelen de diagnose stelling voor EMDR behandeling, het in kaart te brengen voor het toepassen van de protocollen en de afronding van EMDR therapie. Je maakt kennis met de vermoedelijke werking van het brein bij nare ervaringen en wat EMDR bewerkstelligd. Met name de veranderingen en werkzaamheid in de hersenen worden besproken. Je leert het EMDR protocol te gebruiken en de verschillende mogelijkheden met de bilaterale verwarringsstimulatie te hanteren.

Doel

De EMDR opleiding is een praktijkgerichte professionaliseringstraining gegeven door de meest ervaren EMDR therapeuten in Nederland. Alle EMDR specialisten willen graag hun expertise delen met professionals en gebruiken deze door hun kennis en vaardigheden praktijkgericht eigen te maken. René Veraar is ontwikkelaar van de EMDR opleidingen voor zowel de complementaire als de reguliere GZ zorgverlener en heeft inmiddels een prachtig mooi team die de trainingen geeft.

Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)

De EMDR opleiding wordt door het BivT gefaciliteerd en nadat je de opleiding hebt afgerond met het supervisie programma kun je aansluiten bij de “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” en een vermelding krijgt op de website www.emdr-therapeuten.nl. (Let op, in Nederland worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden door niet gecertificeerde EMDR trainers! Registratie op SETN is alleen mogelijk als je de opleiding bij BivT hebt afgerond)
Vermelding geeft toegang tot een beveiligde omgeving waar je nauw contact kunt hebben met je collega’s. Tevens staat er ten alle tijden een fantastisch team supervisors klaar om je ten alle tijden te begeleiden.

 

De meest professionele en praktijkgerichte EMDR opleiding voor de complementaire en reguliere zorgverlener! 

Planning

sep
17
EMDR kind en jeugd
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 17-09-2021
Amersfoort (Fletcher Hotel-Restaurant)

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 74 (2.64 EC)
Niveau: Minimaal Post-HBO / voldoen aan de PLATO eisen PsBK (incl. DSM). Verplicht aantonen!
Voldoe je nog niet aan de voorkennis eis, volg dan bijvoorbeeld eerst onze modules ‘Psychopathologie‘.
Contactdagen: 5
Investering: € 1.050,-
Inclusief: 5 trainingsdagen – supervisie examenprogramma (je krijgt je eigen supervisor aangewezen).

Je investering is aftrekbaar: Belastingdienst informatie

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Je dient minimaal een 3-jarige opleiding op Post-HBO niveau in complementaire en/of reguliere zorgverlening afgerond te hebben en lid te zijn bij een beroepsvereniging en/of werkzaam binnen een zorginstelling.

Ben je geen lid van een beroepsvereniging maar werk je voor een zorginstelling, dan dient je leidinggevende schriftelijk garant te staan voor je deelname en uitvoerende werkzaamheden. In het kader van de nieuwe wetgeving Wkkgz dient je beroepsvereniging bij een koepelorganisatie aangesloten te zijn.

 • Voorkennis dient direct na inschrijving aangetoond te worden door het opsturen van PsBK diploma – lidmaatschap beroepsvereniging of diploma opleiding (duidelijk psychopathologie /psychiatrie DSM IV en/of 5)- diploma (HBO/WO) om toegang te krijgen tot de opleiding.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SKJ, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma EMDR Kind en Jeugd

Dag 1:

 • Vermoedelijke werking van het brein
 • EMDR basisprotocol
 • Enkelvoudig problematiek
 • Bilaterale stimulatie
 • Plenair werken

Dag 2:

 • Ongecompliceerd meertarget protocol
 • Gegeneraliseerde stoornissen
 • Interwaves
 • Plenair werken

Dag 3:

 • Positieve cognitie installatie PCi
 • Plenair werken
 • EMDR oefenmiddag onder supervisie

Dag 4:

 • Casus voorbeeld bespreken
 • Stabilisatie processen
 • Gecompliceerd meertarget protocol
 • Draagkracht – draaglast
 • Meervoudig trauma
 • Plenair werken
 • Afronding en uitleg vervolg programma

Dag 5:

 • Kind en Jeugd praktijk dag
 • Oefening 1: inventarisatie leerdoelen
 • Nabespreken/ervaringen uitwisselen
 • Leeftijdsspecifieke reacties PTSS
 • EMDR protocol naar leeftijd
 • Werken met de laatjes
 • Storytelling
 • Opzet behandeling zelfbeeldreparatie
 • Video zelfbeeldreparatie
 • Nabespreken/ervaringen uitwisselen

LET OP! De volgorde van de lesdagen mag onder geen enkele voorwaarde anders gevolgd worden.
Verschuiven heeft consequenties in geplande dagen en kosten!

Na de 5 opleidingsdagen volg je het examen supervisie programma:
Na de 5 lesdagen ga je in je eigen praktijk starten met de EMDR en mag je jezelf ‘EMDR practitioner i.o.’ noemen. Je start nu met het EMDR examen supervisie programma. Je wordt inmiddels geacht met EMDR te kunnen werken en zal minimaal drie cliënten behandelen waarover je feedback ontvangt van je supervisor.

EMDR Practitioner:
Nadat de 3 supervisie sessies goed bevonden worden ontvang je het certificaat ‘EMDR Practitioner’ en mag je deze op je website gebruiken.

Na het behalen van het certificaat “”EMDR Practitioner”” kun je een vermelding op www.emdr-therapeuten.nl krijgen en ben je tevens aangesloten bij de landelijke “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)” voor de complementaire zorgverlening.

EMDR therapeut Kind en Jeugd:
Na het behalen van het certificaat “EMDR master Practitioner” heb je de mogelijkheid het certificaat “”EMDR therapeut”” te behalen. Het certificaat “”EMDR therapeut”” waarborgt de kwaliteit van de EMDR therapeut en geeft je ervaring van minimaal 1 ½ jaar aan.

Je dient één jaar lang een minimaal aantal cliënten per jaar te behandelen, onder supervisie, en minimaal aan één verdiepingsdag of thema dag per jaar deel te nemen. Deze zijn ter professionalisering en om de nieuwste interventies binnen EMDR te ontwikkelen.

Na de 5 daagse zullen wij je blijven ondersteunen en begeleiden om een goed en ervaren EMDR behandelaar te worden en te blijven.
Tevens bieden wij telefonische supervisie ondersteuning aan om casuïstiek te begeleiden.

René Veraar psycholoog en EMDR master Therapist

René Veraar

is hoofddocent en ontwikkelaar van de EMDR opleiding complementaire en reguliere zorg en heeft sinds 1983 een eigen praktijk voor groeps- en individuele therapie. Is psycholoog en is oprichter/directeur van het BivT. Hij is docent en supervisor aan diverse Post HBO -, HBO opleidingsinstituten en geeft incompany traingen bij GZ instelling. Tevens verzorgd hij EMDR casuïstiek dagen en masterclasses. Sinds 2002 houdt hij zich ook bezig met de ontwikkeling van de EMDR-interventies en onderzoek. Richt zich altijd op oorzaak – gevolg wat het nu nog met iemand doet!

Karin Bargeman

Heeft als psychosociaal therapeut praktijk Focus Interno opgericht. Zij heeft de intentie om met haar opgedane kennis en levenservaring mensen te begleiden in hun processen. Vanuit haar passie wil zij mensen inspireren om in hun kracht te gaan staan. Zij is daarnaast EMDR Therapeut en supervisor.

Marjon van der Sar -Borst

Heeft sinds 2007 haar zelfstandige praktijk voor Integratieve Kinder- en Jeugdtherapie, Eigenwijs, in ’s Gravenmoer. De Eigen Wijsheid van kinderen en jeugdigen is voor haar iedere dag weer een inspiratiebron. Marjon is Europees gecertificeerd (ECP) en als zodanig aangesloten bij de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP). Zij is tevens lid van de Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

A. de Jongh & E. ten Broeke, Handboek EMDR , Pearson Assessment and Information, 2013, 184pag., ISBN13:9789026522574

E. ten Broeke, A de Jongh, Praktijkboek EMDR, Pearson Assessment and Information, 2012, 504 pag. ISBN13:9789026522550

Je krijgt materiaal uitgereikt, geschreven door René Veraar

Bekijk ook eens deze bijscholingen