EMDR opleiding Kind en Jeugd

Introductie

De EMDR Opleiding Kind en Jeugd leert je EMDR toepassen bij Kinderen en Jeugdigen tot 18 jaar. Je krijgt inzicht in de EMDR basisprotocollen voor Kinderen, Jeugdigen en Volwassenen. Het is één van de meest complete opleidingen voor diegenen die met kinderen en jeugdigen werken tot 18 jaar.  Onze opleiding wordt al sinds 2002 gegeven aan zowel complementaire als reguliere zorgverleners.

Aankomend

mei
13
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 13-05-2022
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
10:00
sep
9
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 09-09-2022
De kamers van Conijn (Den Bosch)
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Voorkennis: PsBK (zie details)
Contactdagen: 5

EMDR kind en jeugd

De training EMDR Kind en Jeugd is geheel gericht op de basisprotocollen bij enkelvoudige- en neurotische stoornissen en met het werken met kinderen. Er worden vele plenaire oefeningen aangeboden en het inbrengen van eigen voorbeelden behoort tot de mogelijkheden.

Toepassing en meerwaarde EMDR Kind en Jeugd

Tijdens de EMDR Opleiding Kind en Jeugd komt het basis-behandelprotocol voor kinderen, jeugdigen én volwassenen volledig aan bod. Er wordt stilgestaan bij de verschillen tussen de behandelprotocollen bij de diverse doelgroepen. Zodat duidelijk is welk protocol je wanneer kunt toepassen. 

Na de opleiding kun je ook deelnemen aan de EMDR Themadag Storytelling en Zelfbeeld of de EMDR Verdiepingsdag Kind en Jeugd. 

Werkwijze

De opleiding kent een stapsgewijze opbouw, waarbij gebruik gemaakt wordt van theoretische inleidingen, instructies van EMDR protocollen, voorbeeld sessies en plenaire oefeningen van de EMDR interventies. 

Het inbrengen van eigen voorbeelden behoort tot de mogelijkheden.  

We behandelen de diagnosestelling voor de EMDR behandeling, het in kaart te brengen voor het toepassen van de protocollen en de afronding van EMDR therapie. Je maakt kennis met de vermoedelijke werking van het brein bij nare ervaringen en wat EMDR kan bewerkstelligen. Met name de veranderingen en werkzaamheid in de hersenen worden besproken.  

Doel

Meer begrip en toepassingen verkrijgen in het behandelen van kinderen en jeugdigen met EMDR waarin praktijkgerichte interventies je kennis en vaardigheden zullen verdiepen. 

 

De EMDR training Kind en Jeugd is een praktijkgerichte professionaliseringstraining gegeven door de meest ervaren EMDR therapeuten in Nederland. Alle EMDR specialisten willen graag hun expertise delen met professionals en gebruiken deze door hun kennis en vaardigheden praktijkgericht eigen te maken. René Veraar is ontwikkelaar van de EMDR opleidingen voor zowel de complementaire als de reguliere GZ zorgverlener en heeft inmiddels een prachtig mooi team die de trainingen geeft.

Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)

De EMDR training Kind en Jeugd wordt door het BivT gefaciliteerd en nadat je de opleiding hebt afgerond met het supervisie programma kun je aansluiten bij de “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” en een vermelding krijgt op de website www.emdr-therapeuten.nl. (Let op, in Nederland worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden door niet gecertificeerde EMDR trainers! Registratie op SETN is alleen mogelijk als je de opleiding bij BivT hebt afgerond)
Vermelding geeft toegang tot een beveiligde omgeving waar je nauw contact kunt hebben met je collega’s. Tevens staat er ten alle tijden een fantastisch team supervisors klaar om je ten alle tijden te begeleiden.

 

De meest professionele en praktijkgerichte EMDR opleiding voor de complementaire en reguliere zorgverlener! 

Planning

mei
13
EMDR kind en jeugd
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 13-05-2022
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
sep
9
EMDR kind en jeugd
EMDR opleiding Kind en Jeugd, 09-09-2022
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 74 (2.64 EC)
Niveau: Minimaal Post-HBO / voldoen aan de PLATO eisen PsBK (incl. DSM). Verplicht aantonen!
Voldoe je nog niet aan de voorkennis eis, volg dan bijvoorbeeld eerst onze modules ‘Psychopathologie‘.
Contactdagen: 5
Investering: € 1.050,-
Inclusief: 5 trainingsdagen – supervisie examenprogramma (je krijgt je eigen supervisor aangewezen).

Je investering is aftrekbaar: Belastingdienst informatie

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Je dient minimaal een 3-jarige opleiding op Post-HBO niveau in complementaire en/of reguliere zorgverlening afgerond te hebben en lid te zijn bij een beroepsvereniging en/of werkzaam binnen een zorginstelling.

Ben je geen lid van een beroepsvereniging maar werk je voor een zorginstelling, dan dient je leidinggevende schriftelijk garant te staan voor je deelname en uitvoerende werkzaamheden. In het kader van de nieuwe wetgeving Wkkgz dient je beroepsvereniging bij een koepelorganisatie aangesloten te zijn.

 • Voorkennis dient direct na inschrijving aangetoond te worden door het opsturen van PsBK diploma – lidmaatschap beroepsvereniging of diploma opleiding (duidelijk psychopathologie /psychiatrie DSM IV en/of 5)- diploma (HBO/WO) om toegang te krijgen tot de opleiding.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SKJ, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma EMDR Kind en Jeugd

Dag 1:

 • Vermoedelijke werking van het brein
 • EMDR basisprotocol
 • Enkelvoudig problematiek
 • Bilaterale stimulatie
 • Plenair werken

Dag 2:

 • Ongecompliceerd meertarget protocol
 • Gegeneraliseerde stoornissen
 • Interwaves
 • Plenair werken

Dag 3:

 • Positieve cognitie installatie PCi
 • Plenair werken
 • EMDR oefenmiddag onder supervisie

Dag 4:

 • Casus voorbeeld bespreken
 • Stabilisatie processen
 • Gecompliceerd meertarget protocol
 • Draagkracht – draaglast
 • Meervoudig trauma
 • Plenair werken
 • Afronding en uitleg vervolg programma

Dag 5:

 • Kind en Jeugd praktijk dag
 • Introductie en kennismaking 
 • Inventarisatie leerdoelen
 • Leeftijdsspecifieke reacties PTSS 
 • Oefening 1: uitleg kind 
 • EMDR protocol bij kinderen en jeugdigen 
 • Oefening 2: Veilige plek 
 • Werken met laatjes/kastje 
 • Aanpassingen voor kinderen 
 • Oefening 3: oefenen met een casus 
 • Nabespreken/ervaringen uitwisselen 

LET OP! De volgorde van de lesdagen mag onder geen enkele voorwaarde anders gevolgd worden.
Verschuiven heeft consequenties in geplande dagen en kosten!

Na de 5 opleidingsdagen volg je het examen supervisie programma:
Na de 5 lesdagen ga je in je eigen praktijk starten met de EMDR en mag je jezelf ‘EMDR practitioner kind en jeugd i.o.’ noemen. Je start nu met het EMDR examen supervisie programma. Je wordt inmiddels geacht met EMDR te kunnen werken en zal minimaal drie cliënten behandelen waarover je feedback ontvangt van je supervisor.

EMDR Practitioner Kind en Jeugd:
Nadat de 3 supervisie sessies goed bevonden worden ontvang je het certificaat ‘EMDR Practitioner Kind en Jeugd’ en mag je deze op je website gebruiken.

Na het behalen van het certificaat “EMDR Practitioner Kind en Jeugd” kun je een vermelding op www.emdr-therapeuten.nl krijgen en ben je tevens aangesloten bij de landelijke “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)” voor de complementaire zorgverlening.

EMDR therapeut Kind en Jeugd:
Na het behalen van het certificaat “EMDR Practitioner Kind en Jeugd” heb je de mogelijkheid het certificaat “EMDR therapeut” te behalen. Het certificaat “EMDR therapeut” waarborgt de kwaliteit van de EMDR therapeut en geeft je ervaring van minimaal 1 ½ jaar aan.

Je dient één jaar lang een minimaal aantal cliënten per jaar te behandelen, onder supervisie, en minimaal aan één verdiepingsdag of thema dag per jaar deel te nemen. Deze zijn ter professionalisering en om de nieuwste interventies binnen EMDR te ontwikkelen.

Na de 5 daagse zullen wij je blijven ondersteunen en begeleiden om een goed en ervaren EMDR behandelaar te worden en te blijven.
Tevens bieden wij telefonische supervisie ondersteuning aan om casuïstiek te begeleiden.

 

Een vervolg op deze trainingsdag is de EMDR Themadag Storytelling en Zelfbeeld en de EMDR Verdiepingsdag Kind en Jeugd. Deze trainingsdagen kunnen alleen gevolgd worden door die deelnemers die EMDR opleiding Kind en Jeugd gevolgd hebben. Óf de 4-daagse EMDR basisopleiding én de trainingsdag EMDR Kind en Jeugd hebben gevolgd. 

 

René Veraar psycholoog en EMDR master Therapist

René Veraar

is hoofddocent en ontwikkelaar van de EMDR opleiding complementaire en reguliere zorg en heeft sinds 1983 een eigen praktijk voor groeps- en individuele therapie. Is psycholoog en is oprichter/directeur van het BivT. Hij is docent en supervisor aan diverse Post HBO -, HBO opleidingsinstituten en geeft incompany traingen bij GZ instelling. Tevens verzorgd hij EMDR casuïstiek dagen en masterclasses. Sinds 2002 houdt hij zich ook bezig met de ontwikkeling van de EMDR-interventies en onderzoek. Richt zich altijd op oorzaak – gevolg wat het nu nog met iemand doet!

Karin Bargeman

Heeft als psychosociaal therapeut praktijk Focus Interno opgericht. Zij heeft de intentie om met haar opgedane kennis en levenservaring mensen te begleiden in hun processen. Vanuit haar passie wil zij mensen inspireren om in hun kracht te gaan staan. Zij is daarnaast EMDR Therapeut en supervisor.

Marjon van der Sar -Borst

Heeft sinds 2007 haar zelfstandige praktijk voor Integratieve Kinder- en Jeugdtherapie, Eigenwijs, in ’s Gravenmoer. De Eigen Wijsheid van kinderen en jeugdigen is voor haar iedere dag weer een inspiratiebron. Marjon is Europees gecertificeerd (ECP) en als zodanig aangesloten bij de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP). Zij is tevens lid van de Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

A. de Jongh & E. ten Broeke, Handboek EMDR  , Pearson Assessment and Information, 2013, 184pag., ISBN13:9789043036474

E. ten Broeke, A de Jongh, Praktijkboek EMDR, Pearson Assessment and Information, 2012, 504 pag. ISBN13:9789026522550

T. Konings en S. Bakker, Tim en het wonder EMDR, SilverKit, 2013, ISBN: 9789082055207

J. Lovett, Small Wonders, healing childhood trauma with EMDR, Simon & Schuster, 2007, 256 pag. ISBN13: 9781416584636

H. Hornsveld, S. Berendsen, Casusboek EMDR 25 voorbeelden uit de praktijk + DVD, Bohn Stafleu van Loghum, 358 pag.  ISBN 9789031373574

E. ten Broeke, A. de Jongh, H. Oppenheim, Praktijkboek EMDR, casusconceptualisatie en specifieke patiëntengroepen, Pearson Assessment and information, 2012, 504 pag. ISBN 9789026522093

R. Beer, C.de Roos, Handboek EMDR Kinderen en jongeren. Lanoo Campus, 489 pag. ISBN 9789401414906

A. Struik, Slapende honden? Wakker maken! Pearson Benelux B.V. 440 pag. ISBN 9789043038751

W. Brands-Zandvliet, Hersenen en emoties in beeld, 22 pag. Praktijk bewegenderwijs. ISBN 9789461907561

Je krijgt materiaal uitgereikt, geschreven door René Veraar

EMDR themadag Kind en Jeugd Storytelling en Zelfbeeld
EMDR verdieping Kind en Jeugd Storytelling en Zelfbeeld

Binnenkort meer informatie

EMDR verdieping en themadagen

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Non-verbale processen, 16-12-2021, Online

16 december om 10:00 - 17:00

Systemisch Werken, 18-12-2021

18 december om 10:00 - 17:00