EMDR opleiding Kind en Jeugd

Introductie

Na het afronden van de EMDR opleiding Basisprotocollen moet je als kindertherapeut ook de dag EMDR themadag Kind en Jeugd volgen. Waarna je het supervisie programma kunt starten voor het behalen van je certificering.

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Voorkennis: PsBK (zie details)
Contactdagen: 5

Aankomend

okt
25
EMDR opleiding, 25-10-2019
Parkstaete (Velp)
10:00
nov
8
EMDR opleiding, 08-11-2019
BivT (Beverwijk)
10:00

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Patiënten die een ingrijpende nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met bijvoorbeeld, angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving, paniekstoornissen, fobieën, slaapstoornissen etc., kunnen zeer effectief met deze methodiek behandeld worden in relatief weinig sessies.

Al meer dan achtentwintig jaar is er naar de effectiviteit van EMDR wetenschappelijk onderzoek verricht en wordt volledig geaccepteerd als één van de meest krachtige behandelingen bij o.a. PTSS. Eén van de verklaringen is dat het brein onder anderen door het werkgeheugen (prefrontale cortex) beïnvloed wordt en dat in relatief korte behandeltijd de hersenen de nare disfunctionele reacties na emdr behandeling sterk verminderden tot zelf verdwenen.

Toepassing en meerwaarde

De opleiding is gericht op het toepassen van het basisprotocol bij enkelvoudige-, meervoudige- en bij neurotische stoornissen. Het basisprotocol wordt divers ingezet bij enkelvoudige ervaringen en bij meervoudige ervaring. We gaan dan ook het meertarget protocol uitvoerig behandelen waarmee je praktijkgerichte oefeningen plenair bekijkt, bespreekt en toepast.

De opleiding kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van theoretische inleidingen, instructies van de EMDR protocollen, voorbeeld sessies en (semi-)plenaire oefeningen van de EMDR interventies.

EMDR opleiding Kind en Jeugd

Schrijf je voor zowel de EMDR opleiding Basisprotocol als voor EMDR themadag Kind en Jeugd in!  Hier meer informatie >

Werkwijze

We behandelen de diagnose stelling voor EMDR behandeling, het in kaart te brengen voor het toepassen van de protocollen en de afronding van EMDR therapie. Je maakt kennis met de vermoedelijke werking van het brein bij nare ervaringen en wat EMDR bewerkstelligd. Met name de veranderingen en werkzaamheid in de hersenen worden besproken. Je leert het EMDR protocol te gebruiken en de verschillende mogelijkheden met de bilaterale verwarringsstimulatie te hanteren.

Doel

De EMDR opleiding is een praktijkgerichte professionaliseringstraining gegeven door één van de meest ervaren EMDR therapeuten in Nederland. De opleiding is geschikt voor professionals die zijn passie willen delen en gebruiken door hun kennis en vaardigheden eigen te maken. René is docent voor zowel de complementaire als de reguliere GZ zorgverlener. 

Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland

De EMDR opleiding bij het BivT is het instituut waar je na de opleiding en het supervisie programma je kunt aansluiten bij de “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” en een vermelding krijgt op de website www.emdr-therapeuten.nl. (Let op, in Nederland worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden door niet gecertificeerde EMDR trainers!)

 

De meest professionele en praktijkgerichte EMDR opleiding voor de complementaire en reguliere zorgverlener! 

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 64 (2.29 EC)
Niveau: Minimaal Post-HBO – Per 01-01-2018 voldoen aan de PLATO eisen PsBK (incl. DSM). Verplicht aantonen!
Voldoe je nog niet aan de voorkennis eisen, volg dan eerst onze modules ‘Psychopathologie‘.
Contactdagen: 5
Prijs: € 895,- (Basisopleiding) &  Themadag Kind en Jeugd € 169,- (apart voor inschrijven)
Examen: Supervisie programma (doe je ook volwassenen? Je hebt voor 4 supervisie uren betaald – Per extra wordt € 65,- in rekening gebracht)

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Je dient minimaal een 3-jarige opleiding op Post-HBO niveau in complementaire en/of reguliere zorgverlening afgerond te hebben en lid te zijn bij een beroepsvereniging en/of werkzaam binnen een zorginstelling.

Ben je geen lid van een beroepsvereniging maar werk je voor een zorginstelling, dan dient je leidinggevende schriftelijk garant te staan voor je deelname en uitvoerende werkzaamheden. In het kader van de nieuwe wetgeving Wkkgz dient je beroepsvereniging bij een koepelorganisatie aangesloten te zijn.

 • Voorkennis dient vooraf aangetoond te worden door het opsturen van PsBK diploma – lidmaatschap beroepsvereniging of diploma opleiding (duidelijk psychopathologie /psychiatrie DSM IV en/of 5)- diploma (HBO/VU/UVA)

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1: EMDR basisprotocol

 • Kennismaking
 • Vermoedelijke werking van het brein
 • EMDR basisprotocol
 • Voorbeeld sessie
 • Plenair werken

Dag 2: EMDR ongecompliceerd meertarget protocol

 • Feedback lesdag 1
 • Positieve Cognitie installeren
 • Oefeningen
 • Ongecompliceerd meertarget protocol type I
 • Plenair werken

Dag 3: Cognitieve en Proces Interweaves en EMDR oefenen onder supervisie

 • Feedback lesdag 2
 • Praktijk voorbeelden
 • Cognitieve interweaves
 • Proces interweaves
 • Casus
 • Oefenmiddag onder supervisie

Dag 4: EMDR gecompliceerd meertarget protocol

 • Feedback lesdag 1-2-3
 • Stabilisatie proces
 • Gecompliceerd meertarget protocol type II
 • Dissociatieve stoornissen protocol
 • Afronding en uitleg vervolg programma

De volgorde van de lesdagen mag onder geen enkele voorwaarde anders gevolgd worden.
Verschuiven heeft consequenties in geplande dagen en kosten!

Na de 4 opleidingsdagen volg je het supervisie programma:
Na de 4 lesdagen ga je in je eigen praktijk starten met de EMDR en mag je jezelf ‘EMDR practitioner i.o.’ noemen. Je start nu met het EMDR supervisie programma. Je wordt inmiddels geacht met EMDR te kunnen werken en zal minimaal vier cliënten behandelen waarover je feedback ontvangt van je supervisor.

EMDR master Practitioner:
Nadat de 4 supervisie sessies goed bevonden worden ontvang je het certificaat ‘EMDR master Practitioner’ en mag je deze op je website gebruiken.

Na het behalen van het certificaat “”EMDR master Practitioner”” kun je een vermelding op www.emdr-therapeuten.nl krijgen en ben je tevens aangesloten bij de landelijke “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” voor de complementaire zorgverlening.

EMDR kinderen:
Kindertherapeuten moeten na de 4 daagse basisopleiding ook de ‘EMDR Themadag Kind en Jeugd’ volgen alvorens het supervisie programma te mogen starten!

EMDR therapeut:
Na het behalen van het certificaat “EMDR master Practitioner” heb je de mogelijkheid het certificaat “”EMDR therapeut”” te behalen. Het certificaat “”EMDR therapeut”” waarborgt de kwaliteit van de EMDR therapeut en geeft je ervaring van minimaal 1 ½ jaar aan.

Je dient één jaar lang een minimaal aantal cliënten per jaar te behandelen, onder supervisie, en minimaal aan één casuïstiek of thema dag per jaar deel te nemen. Deze zijn ter professionalisering en om de nieuwste interventies binnen EMDR te ontwikkelen.

Na de 4 daagse zullen wij je blijven ondersteunen en begeleiden om een goed en ervaren EMDR behandelaar te worden. Tevens bieden wij een telefonische supervisie ondersteuning om casussen direct te begeleiden.

René Veraar psycholoog en EMDR master Therapist

René Veraar

is hoofddocent en ontwikkelaar van de EMDR opleiding complementaire en reguliere zorg en heeft sinds 1983 een eigen praktijk voor groeps- en individuele therapie. Is psycholoog en is oprichter/directeur van het BivT. Hij is docent en supervisor aan diverse Post HBO -, HBO opleidingsinstituten en geeft incompany traingen bij GZ instelling. Tevens verzorgd hij EMDR casuïstiek dagen en masterclasses. Sinds 2002 houdt hij zich ook bezig met de ontwikkeling van de EMDR-interventies en onderzoek. Richt zich altijd op oorzaak – gevolg wat het nu nog met iemand doet!

Karin Bargeman

Heeft als psychosociaal therapeut praktijk Focus Interno opgericht. Zij heeft de intentie om met haar opgedane kennis en levenservaring mensen te begleiden in hun processen. Vanuit haar passie wil zij mensen inspireren om in hun kracht te gaan staan. Zij is daarnaast EMDR Therapeut en supervisor.

Marjon van der Sar -Borst

Heeft sinds 2007 haar zelfstandige praktijk voor Integratieve Kinder- en Jeugdtherapie, Eigenwijs, in ’s Gravenmoer. De Eigen Wijsheid van kinderen en jeugdigen is voor haar iedere dag weer een inspiratiebron. Marjon is Europees gecertificeerd (ECP) en als zodanig aangesloten bij de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP). Zij is tevens lid van de Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

A. de Jongh & E. ten Broeke, Handboek EMDR , Pearson Assessment and Information, 2013, 184pag., ISBN13:9789026522574

E. ten Broeke, A de Jongh, Praktijkboek EMDR, Pearson Assessment and Information, 2012, 504 pag. ISBN13:9789026522550

Je krijgt materiaal uitgereikt, geschreven door René Veraar

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen