Eetstoornissen

Introductie

Eten doen we allemaal. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen een gecompliceerde relatie hebben met eten. Geen wonder het is een van onze grootste behoefte.

Aankomend

dec
17
Eetstoornissen, 17-12-2021
Amersfoort (Fletcher Hotel-Restaurant)
mrt
25
Eetstoornissen, 25-03-2022
Prinsen Vlijmen (Fletcher Hotel-Restaurant)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: PsBK

Vanaf onze geboorte is het op tijd krijgen van ons ‘natje en droogje’ een emotioneel moment. Onze honger moet gestild worden, onze angstige afhankelijkheid gerustgesteld en onze grote behoefte aan veiligheid bevestigd.

Later in ons leven worden we beïnvloed door maatschappelijke visies. Uiterlijke schoonheid, gezondheid, geld, status, milieu, allemaal factoren die kunnen maken dat we drie keer nadenken voordat we gewoon eten waar we zin in hebben. Zo laveren de meesten van ons in redelijke gezondheid levenslang tussen verstandig zijn en zwichten.

Echte problemen kunnen ontstaan wanneer gedurende de afhankelijkheidsfase ons gevoel van veiligheid in het gedrang is gekomen en we onszelf later gaan troosten met teveel of gaan straffen met te weinig eten. De gecompliceerde relatie met eten leidt dan tot dermate disfunctioneel eetgedrag dat we spreken van een eetstoornis.

Toepassing en meerwaarde

Door middel van meerdere ervaringsgerichte oefeningen leggen we de nadruk op het beleven van verschillende eetstoornissen. We bespreken de verschillende eetstoornissen als omschreven in de DSM 5 en verdiepen ons in de kenmerken op lichamelijk en psychosociaal gebied. Door het praktijkgerichte karakter van deze training worden de op dit moment meest succesvolle behandelingen geoefend. Hiermee wordt een mooie praktijkprofessionalisering meegegeven voor in je gereedschapskist. 

Werkwijze

Tijdens de praktijkgerichte professionalisering dag krijg je, naast een theoretisch kader, diverse oefeningen aangereikt. Je ervaart een aantal ervaringsgerichte oefeningen aan den lijve en oefent de diverse interventies met elkaar. 

Doel

Deze vakgerichte bijscholing is erop gericht om je ‘toolbox’ als therapeut / coach te vergroten. De training is geschikt zowel voor therapeuten die kennis willen maken met eetstoornissen als voor hen die hun kennis en vaardigheden willen opfrissen.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Planning

dec
17
Eetstoornissen, 17-12-2021
Amersfoort (Fletcher Hotel-Restaurant)
mrt
25
Eetstoornissen, 25-03-2022
Prinsen Vlijmen (Fletcher Hotel-Restaurant)
jun
24
Eetstoornissen, 24-06-2022
Heidehof Heerenveen (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 11 (0,39 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs Fysiek: € 174,-
Prijs Online: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

De trainingsdag is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, MET, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, NWP, POH-GGZ, SBLP, SKJ, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1:

  • We beginnen met een visualisatie oefening met nadruk op beleving van de eigen lichaamsomvang. Daarna nabespreking.
  • Bespreking van de verschillende eetstoornissen als omschreven in DSM 5. Ook aandacht voor mogelijke oorzaken en verdere verdieping in de kenmerken op lichamelijk en psychosociaal gebied.
  • Welke behandelmogelijkheden zijn er zowel in het algemeen als in je eigen praktijk en de begrenzing daarvan.
  • Praktische oefening in subgroepen van één van de op dit moment meest succesvolle behandelingen.
  • Nabespreking en uitreiking certificaat

Doelstelling

  1. Begrip van de verschillen tussen eetstoornissen en de symptomen op lichamelijk en psychosociaal gebied, mogelijke oorzaken en verschillende behandelvormen.
  2. Inzicht in de beleving van de eigen lichaamsomvang.
  3. Toepassen van praktische vaardigheid bij de mogelijke behandeling van eetstoornissen in de eigen praktijk.

PLATO Categorie: Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor cliënt | eetstoornissen

Helma Jonkers

Is opgeleid tot Psycholoog/orthopedagoog en is werkzaam in haar eigen praktijk sinds 1980 tot heden. Ze is als docente Psychiatrie, Psychologie en Zingeving verbonden geweest aan diverse Hogescholen in Amsterdam en Utrecht.
In haar studie en werk is ze sterk beïnvloed door de Humanistische Psychologie. 

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht

Clijsen M. et al.; Leerboek Psychiatrie voor Verpleegkundigen, uitg. Reed Business, Amsterdam 2015, ISBN: 9789036813112

Voor deelnemers die een andere versie van het boek hebben of die hun PsBK opleiding met andere literatuur hebben gedaan: het gaat om de hoofdstukken over eetstoornissen. Het zou voldoende moeten zijn om de theorie daaruit te herhalen.

Bekijk ook eens deze bijscholingen