Vanaf onze geboorte is het op tijd krijgen van ons ‘natje en droogje’ een emotioneel moment. Onze honger moet gestild worden, onze angstige afhankelijkheid gerustgesteld en onze grote behoefte aan veiligheid bevestigd.
Later in ons leven worden we beïnvloed door maatschappelijke visies. Uiterlijke schoonheid, gezondheid, geld, status, milieu, allemaal factoren die kunnen maken dat we drie keer nadenken voordat we gewoon eten waar we zin in hebben. Zo laveren de meesten van ons in redelijke gezondheid levenslang tussen verstandig zijn en zwichten.
Echte problemen kunnen ontstaan wanneer gedurende de afhankelijkheidsfase ons gevoel van veiligheid in het gedrang is gekomen en we onszelf later gaan troosten met teveel of gaan straffen met te weinig eten. De gecompliceerde relatie met eten leidt dan tot dermate disfunctioneel eetgedrag dat we spreken van een eetstoornis.
Toepassing en meerwaarde
Door middel van meerdere ervaringsgerichte oefeningen leggen we de nadruk op het beleven van verschillende eetstoornissen. We bespreken de verschillende eetstoornissen als omschreven in de DSM 5 en verdiepen ons in de kenmerken op lichamelijk en psychosociaal gebied. Door het praktijkgerichte karakter van deze training worden de op dit moment meest succesvolle behandelingen geoefend. Hiermee wordt een mooie praktijkprofessionalisering meegegeven voor in je gereedschapskist.
Werkwijze
Tijdens de praktijkgerichte professionaliseringsdag krijg je, naast een theoretisch kader, diverse oefeningen aangereikt. Je ervaart een aantal ervaringsgerichte oefeningen aan den lijve en oefent de diverse interventies met elkaar.
Doel
Deze vakgerichte bijscholing is erop gericht om je ‘toolbox’ als therapeut / coach te vergroten. De training is geschikt zowel voor therapeuten die kennis willen maken met eetstoornissen als voor hen die hun kennis en vaardigheden willen opfrissen.
Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Psychosociale Basiskennis.