Is kanker te voorkomen?

Introductie

Kanker is volksvijand nummer één. Kan iemand aan deze ziekte ontsnappen? Kun je de kans om kanker te krijgen verkleinen of vergroten? Hoe gedragen de kankercellen zich en waarom? Wordt kanker een chronische ziekte en niet meer het doodvonnis dat het nu vaak is?

Aankomend

jul
2
Is kanker te voorkomen? 02-07-2021
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
okt
1
Is kanker te voorkomen? 01-10-2021
Watletjenu (Zaltbommel)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK

Toepassing en meerwaarde

Waar de opleiding Medische Basiskennis basaal inzicht en toepasbaarheid gaf van de normale anatomie en fysiologie plus veel voorkomende aandoeningen, biedt de Medische Basiskennis Verdieping verbreding en verdergaand begrip van de oorzaken en behandelingen van (soms levensbedreigende) aandoeningen en ziekten naar de laatste standaarden. De Rode Vlaggen geven hierbij de professionele grenzen aan. Bij deze training staan de vragen rond oncologie centraal: Is kanker te voorkomen? Hoe en waardoor ontstaan kankers, diagnose, behandeling, prognose.

Na deze Verdiepingsdag heeft de therapeut een kennisdomein vergaard (of uitgebreid) waarmee gesprekken met cliënten, met betrekking tot dit onderwerp, adequater en/of verhelderend gevoerd kunnen worden.

Werkwijze

Tijdens de Verdiepingsdag “Is kanker te voorkomen” wordt in het ochtenddeel vooral in gegaan op de normale anatomie en fysiologie van de menselijke cel. In het middagdeel worden allerlei aspecten rond de diagnose kanker behandeld, mede aan de hand van casuïstiek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de gevolgen voor jou in de praktijk. Tijdens de trainingsdag is er de mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen. De dag wordt afgesloten met een plenaire toetsing.

Doel

Het vergroten of hernieuwen van de kennis met betrekking tot kanker in al zijn vormen. De van toepassing zijnde Rode Vlaggen, een belangrijke leidraad tijdens uw consult, komen stapsgewijs aan de orde. Hierdoor zult u in staat zijn tot een goede herkenning en  interpretatie van de cruciale symptomen te komen zodat adequate en snelle terug- of doorverwijzing naar de huisarts of medisch specialist kan volgen.

Dit laatste versterkt mede de vereiste professionaliteit van de complementair therapeut.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Medische Basiskennis.

PLATO: Cellen & Weefsels | Pathologie

Planning

jul
2
Is kanker te voorkomen? 02-07-2021
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 10 (0.36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor de Medische Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, MET, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, SBLP, Shiatsu Vereniging Nederland, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK, Zhong

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

 • Inleiding
 • Bouw en functie van de normale cel
 • Celstofwisseling
 • Levenscyclus van de cel
 • Pauze
 • Hoe kanker ontstaat en de verspreiding hiervan door het lichaam
 • Waardoor kanker ontstaat
 • Epidemiologie
 • Symptomen (Rode Vlaggen), diagnose en therapie van kanker met in het bijzonder
 • Immunotherapie
 • Plenaire Toetsing

Doelstelling

 1. Bezit Inzicht in en begrip van de anatomie, fysiologie van de normale cel en Inzicht en begrip van de pathologie bij de kwaadaardig ontspoorde cel(len), kanker.
 2. Kan de Rode Vlaggen van Oncologie herkennen en toepassen op grond waarvan de cliënt moet worden doorgestuurd.

Pieter van Amerongen

Studeerde van 1980-1987 Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht (RUU) en specialiseerde zich vervolgens in de Radiologie, ook aan de RUU. In 2002 verruilde hij het ziekenhuis voor de Koninklijke Luchtmacht. Hij geeft op reguliere basis medisch onderwijs bij verschillende opleidingsinstituten. Devies : Nil Volentibus Arduum !

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

L. Grégoire, A van Straaten-Huygen & R Trompert, Anatomie en fysiologie van de mens, 492 pag., Thieme Meulenhoff bv, 2011, ISBN13 – 9789006950953

IJ, Jungen, M.J. van Zaagman – van Buuren, Pathologie, 445 pag., Bohn Stafleu van Loghum, 2006,  ISBN13 – 9789031345731

Bekijk ook eens deze bijscholingen