Hoe voorkomt mijn immuunsysteem ziekten?

Introductie

Dankzij ons immuunsysteem worden aanvallen van micro-organismen in de kiem gesmoord of na korte tijd afgeslagen. Hoe gebeurt dat? Is onze defensie altijd succesvol? Kan ons immuunsysteem zelf ook ziek worden? Wat is nu precies leukemie? en wat is de betekenis en het doel van vaccineren?

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Voorwaarden

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK

Toepassing en meerwaarde

Waar de opleiding Medische Basiskennis basaal inzicht en toepasbaarheid gaf van de normale anatomie en fysiologie plus veel voorkomende aandoeningen, biedt de Medische Basiskennis Verdieping verbreding en verdergaand begrip van de oorzaken en behandelingen van (soms levensbedreigende) aandoeningen en ziekten naar de laatste standaarden. De Rode Vlaggen geven hierbij de professionele grenzen aan. Bij deze training staan de vragen rond het immuunstelsel centraal.

Ons lichaam staat voortdurend bloot aan ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels et cetera. De een schadelijker of dodelijker dan de ander. Na deze Verdiepingsdag heeft de therapeut een helder beeld van een prachtig systeem dat ons mede in leven houdt en hoe je de kennis hiervan kunt integreren in je praktijk.

Werkwijze

Tijdens de Verdiepingsdag Immuunstelsel wordt in het ochtenddeel in gegaan op de normale anatomie en fysiologie van het bloed, de witte bloedcellen in het bijzonder. De witte bloedcellen vormen namelijk de basis van de afweer tegen schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen die ons ziek maken. In het middagdeel worden allerlei aspecten rond de afwijkingen in de afweer, in het bijzonder het immuunsysteem, behandeld, mede aan de hand van casuistiek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de gevolgen voor jou in de praktijk. Tijdens de trainingsdag is er de mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen. De dag wordt afgesloten met een plenaire toetsing.

Doel

Het vergroten of hernieuwen van de kennis met betrekking tot de lichamelijke afweer tegen ziektes en aandoeningen. De van toepassing zijnde Rode Vlaggen, een belangrijke leidraad tijdens uw consult, komen stapsgewijs aan de orde. Hierdoor zult u in staat zijn tot een goede herkenning en  interpretatie van de cruciale symptomen te komen zodat adequate en snelle terug- of doorverwijzing naar de huisarts of medisch specialist kan volgen.

Dit laatste versterkt mede de vereiste professionaliteit van de complementair therapeut.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Medische Basiskennis.

PLATO: Bloed- en Lymfestelsel en afweer | Anatomie en fysiologie

Planning

Overige informatie

SBU: 7 (0.25 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor de Medische Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT,  NVKH, NVPA, NVST, SBLP, Shiatsu Vereniging Nederland, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK, Zhong

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

 • Inleiding
 • Bouw en functie van het Circulatiestelsel
 • Bloedbestanddelen, in het bijzonder de witte bloedcellen (leucocyten)
 • Eigenschappen, kenmerken en functie van de verschillende leucocyten
 • Pauze
 • Immuniteit en de rol van de leucocyten hierin
 • Pathologie van het immuunsysteem (oa leucopenie, leukemie, Hodgkin, Non-Hodgkin)
 • Allergie en hypersensitiviteit in relatie tot ons immuunsysteem
 • Plenaire Toetsing

Doelstelling

 1. Bezit Inzicht in en begrip van de anatomie, fysiologie van het bloed en het lymfestelsel en Inzicht en begrip van de pathologie hiervan
 2. Kan de afwijkingen van het Immuunstelsel herkennen en op grond hiervan de cliënt doorverwijzen naar de reguliere gezondheidszorg.

Pieter van Amerongen

Studeerde van 1980-1987 Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht (RUU) en specialiseerde zich vervolgens in de Radiologie, ook aan de RUU. In 2002 verruilde hij het ziekenhuis voor de Koninklijke Luchtmacht. Hij geeft op reguliere basis medisch onderwijs bij verschillende opleidingsinstituten. Devies : Nil Volentibus Arduum !

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

L. Grégoire, A van Straaten-Huygen & R Trompert, Anatomie en fysiologie van de mens, 492 pag., Thieme Meulenhoff bv, 2011, ISBN13 – 9789006950953

IJ, Jungen, M.J. van Zaagman – van Buuren, Pathologie, 445 pag., Bohn Stafleu van Loghum, 2006,  ISBN13 – 9789031345731

Bekijk ook eens deze bijscholingen