Persoonlijkheidsstoornissen

Introductie

Praktijkgerichte professionalisering in Persoonlijkheidsstoornissen, Psychose en Schizofrenie kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor iedere behandelaar die met mensen werkt.

Aankomend

apr
8
Persoonlijkheidsstoornissen, 08-04-2022
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK en PSBK

Psychose en schizofrenie
Schizofrenie is NIET de zgn. gespleten persoonlijkheid, het hardnekkige misverstand uit de media, films en boeken.
Schizofrenie is wel een vorm van psychotisch gedrag en uit zich door wanen, hallucinaties en een samenhang van symptomen die tezamen de ziekte kenmerken.
De psychose kan ook op zichzelf staan en wordt altijd gezien als zeer ernstig omdat de psyche zijn referentiekader, de realiteit, kwijtraakt. Zolang de psychose aanhoudt is behandeling niet mogelijk anders dan met medicatie en bescherming van de patiënt in een veilige omgeving.

Persoonlijkheidsstoornissen
We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de DSM classificatie van de persoonlijkheidsstoornissen. Op dit moment worden de in de DSM-5 genoemde tien nog stoornissen genoemd en in die zin over één kam geschoren, maar in de nabije toekomst wil men naar meer nuance binnen en tussen de stoornissen en meer mogelijkheid tot sterkte/zwakte analyse.
Meer inzicht in het ontstaan en uitdieping van de omvang van deze afwijkende persoonlijkheden is van groot belang. Vooral voor de groep die levenslang gebukt gaat onder zeer belemmerende gedragspatronen.

Toepassing en meerwaarde

Het kunnen herkennen van de eerste aanwijzingen van een dreigende psychose is een noodzaak in de therapeutische praktijk. Ook inzien wanneer de kans op een psychose te groot is voor 1 uur per week behandeling. Daarnaast kennis omtrent mogelijke oorzaken en, naast reguliere, ook alternatieve vormen van behandeling.
Schizofrenie komt niet zelden voor en is een aandoening die je moet kunnen herkennen vanwege het gevaar voor psychose. Het is een zeer ondermijnende ziekte die uitsluitend wordt behandeld met medicatie en cognitieve therapie of psycho-educatie.
Bij de persoonlijkheidsstoornissen staat herkenning voorop zodat je kan onderscheiden dat het (ongewenste) gedrag onderdeel is van een hardnekkig patroon waardoor moeilijk behandelbaar.

Werkwijze

Psychose en schizofrenie worden uitgebreid theoretisch besproken aan de hand van de literatuur en van voorbeelden, ervaringen en discussie.
Als praktijkonderdeel maak je voor de persoonlijkheidsstoornissen een eigen schema waarin de persoonlijkheden stuk voor stuk met alle belangrijke eigenschappen en mogelijkheden van herkenning worden opgenomen.

Doel

Dat je naar huis gaat met een duidelijk beeld van de psychose en hoe je kan voorkomen dat je hier ooit in je praktijk mee wordt geconfronteerd.
Het kunnen herkennen van een ziekte als schizofrenie, het kunnen onderscheiden van wanen en hallucinaties en of behandeling vanuit je praktijk mogelijk is.
De persoonlijkheidsstoornissen komen dermate veel voor dat herkenning niet alleen belangrijk is in de praktijk maar ook in het dagelijks leven.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Planning

apr
8
Persoonlijkheidsstoornissen, 08-04-2022
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 11 (0,39 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 174,-
Examen: Geen

Doelgroep

De training is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, MET, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, POH-GGZ, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1:

 • Kennismakingen
 • Welke vraag wil je aan het eind van deze dag beantwoord hebben?
 • Opfrissen van Theoretische Kennis Persoonlijkheidsstoornissen
 • Casuïstiek Borderline en Narcistische Persoonlijkheidsstoornissen voorbeelden uit eigen praktijk
 • De relatie /therapeut cliënt en het belang hiervan voor het slagen van een therapie bij mensen met een Persoonlijkheidsstoornis
 • Welke behandelvormen werken het beste voor mensen met een Persoonlijkheidsstoornis
 • Voorbeelden casussen, inbreng studenten m.b.t. opdracht
 • Bespreken moodboards.
 • Evaluatie van de dag. Heb je antwoord gekregen op je vraag?

Doelstelling

Na de training heeft de deelnemer:

 1. Heeft inzicht in en begrip van Persoonlijkheidsstoornissen volgens de richtlijnen van de DSM 5, in het bijzonder de Borderline en de Narcistische persoonlijkheidsstoornis.
 2. Heeft inzicht in en onderkend het belang van de filosofisch/ethische visie die ten grondslag ligt aan het therapeutische contact.
 3. Heeft inzicht in de relatie; therapeut/cliënt en het belang hiervan voor het behandelen van Persoonlijkheidsstoornissen.

PLATO: Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor cliënt | schizofrenie en andere psychotische stoornissen

Helma Jonkers

Is opgeleid tot Psycholoog/orthopedagoog en is werkzaam in haar eigen praktijk sinds 1980 tot heden. Ze is als docente Psychiatrie, Psychologie en Zingeving verbonden geweest aan diverse Hogescholen in Amsterdam en Utrecht. In haar studie en werk is ze sterk beïnvloed door de Humanistische Psychologie. 

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht

Clijsen M. et al.; Leerboek Psychiatrie voor Verpleegkundigen, uitg. Reed Business, Amsterdam 2015, ISBN: 9789036813112

Voor deelnemers die een andere versie van het boek hebben of die hun PsBK opleiding met andere literatuur hebben gedaan: het gaat om de hoofdstukken over Psychose, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen. Het zou voldoende moeten zijn om de theorie daaruit te herhalen.

Aangeraden (Niet verplicht):
Yalom  I. ; Therapie als geschenk, Uitgeverij Balans, ISBN 9789460032257,

Yalom, I; De therapeut, Uitgeverij Balans, januari 2005, ISBN9789050186766

Yalom, I; In therapie, Uitgeverij Balans, februari 2014, ISBN 9789460037498

Levinas. E.; De filosofie van Levinas, Uitgeverij Klement, april 2006, ISBN 9789077070901

Brinkgreve. C. ; De ogen van de Ander, Uitgever Augustus, mei 2009, ISBN 9789045701639

De Wachter. D. ; Borderline times; De kunst van het ongelukkig zijn, Uitgeverij Lannoo Campus, oktober 20219, ISBN 9789401463584

FranklV. :De zin van het bestaan, Uitgever Donker B.V., Uitgeversmaatschappij Ad, ISBN 9789061001737

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Eetstoornissen, 17-12-2021

17 december om 10:00 - 17:00

Kinesiologie, 28-01-2022

28-01-2022 om 10:00 - 17:00