Psychose, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen

Introductie

Praktijkgerichte professionalisering in Persoonlijkheidsstoornissen, Psychose en Schizofrenie kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor iedere behandelaar die met mensen werkt.

Aankomend

nov
12
Persoonlijkheidsstoornissen, 12-11-2021
Hotel Doorwerth (Fletcher Hotel-Restaurant)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: PsBK

Psychose en schizofrenie
Schizofrenie is NIET de zgn. gespleten persoonlijkheid, het hardnekkige misverstand uit de media, films en boeken.
Schizofrenie is wel een vorm van psychotisch gedrag en uit zich door wanen, hallucinaties en een samenhang van symptomen die tezamen de ziekte kenmerken.
De psychose kan ook op zichzelf staan en wordt altijd gezien als zeer ernstig omdat de psyche zijn referentiekader, de realiteit, kwijtraakt. Zolang de psychose aanhoudt is behandeling niet mogelijk anders dan met medicatie en bescherming van de patiënt in een veilige omgeving.

Persoonlijkheidsstoornissen
We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de DSM classificatie van de persoonlijkheidsstoornissen. Op dit moment worden de in de DSM-5 genoemde tien nog stoornissen genoemd en in die zin over één kam geschoren, maar in de nabije toekomst wil men naar meer nuance binnen en tussen de stoornissen en meer mogelijkheid tot sterkte/zwakte analyse.
Meer inzicht in het ontstaan en uitdieping van de omvang van deze afwijkende persoonlijkheden is van groot belang. Vooral voor de groep die levenslang gebukt gaat onder zeer belemmerende gedragspatronen.

Toepassing en meerwaarde

Het kunnen herkennen van de eerste aanwijzingen van een dreigende psychose is een noodzaak in de therapeutische praktijk. Ook inzien wanneer de kans op een psychose te groot is voor 1 uur per week behandeling. Daarnaast kennis omtrent mogelijke oorzaken en, naast reguliere, ook alternatieve vormen van behandeling.
Schizofrenie komt niet zelden voor en is een aandoening die je moet kunnen herkennen vanwege het gevaar voor psychose. Het is een zeer ondermijnende ziekte die uitsluitend wordt behandeld met medicatie en cognitieve therapie of psycho-educatie.
Bij de persoonlijkheidsstoornissen staat herkenning voorop zodat je kan onderscheiden dat het (ongewenste) gedrag onderdeel is van een hardnekkig patroon waardoor moeilijk behandelbaar.

Werkwijze

Psychose en schizofrenie worden uitgebreid theoretisch besproken aan de hand van de literatuur en van voorbeelden, ervaringen en discussie.
Als praktijkonderdeel maak je voor de persoonlijkheidsstoornissen een eigen schema waarin de persoonlijkheden stuk voor stuk met alle belangrijke eigenschappen en mogelijkheden van herkenning worden opgenomen.

Doel

Dat je naar huis gaat met een duidelijk beeld van de psychose en hoe je kan voorkomen dat je hier ooit in je praktijk mee wordt geconfronteerd.
Het kunnen herkennen van een ziekte als schizofrenie, het kunnen onderscheiden van wanen en hallucinaties en of behandeling vanuit je praktijk mogelijk is.
De persoonlijkheidsstoornissen komen dermate veel voor dat herkenning niet alleen belangrijk is in de praktijk maar ook in het dagelijks leven.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Planning

nov
12
Persoonlijkheidsstoornissen, 12-11-2021
Hotel Doorwerth (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 11 (0,39 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 174,-
Examen: Geen

Doelgroep

De cursus is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het gaat om therapeuten en coaches die hun inzicht in de grondslag van psychologische methodieken willen verbreden en verdiepen. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor de Psychosociale Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, MET, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, POH-GGZ, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1:

Ochtend

 • Kennismaking en dagbespreking
 • De psychose: wat zijn de verschillende kenmerken, welke varianten worden onderscheiden, hoe wordt gedacht over de oorzaak en welke behandelingen zijn mogelijk.
 • De belangrijkste kenmerken van wanen en hallucinaties en de toegepaste psychologische technieken.
 • Onderscheid tussen psychose en schizofrenie, hoe het ontstaan van schizofrenie wordt verklaard en hoe deze stoornis wordt behandeld.

Middag

 • De relatie tussen de begrippen persoonlijkheid, identiteit en karakter.
 • Welke verschillende persoonlijkheidsstoornissen in de clusters worden onderscheiden, wat de belangrijkste kenmerken zijn ter herkenning, hoe het ontstaan van deze stoornissen wordt verklaard en hoe ze behandeld worden.
 • De eventuele mogelijkheid waarop de persoonlijkheidsstoornissen in de toekomst meer genuanceerd gediagnostiseerd kunnen worden.
 • Evaluatie van de dag en uitreiking certificaat

Doelstelling

Na de training heeft de deelnemer:

 1. Begrip van hoe een psychose eruitziet, hoe ermee om te gaan en hoe deze in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.
 2. Toepassing van behandelvormen in de psychiatrie en in de eigen praktijk. Hoe kan je de persoonlijkheidsstoornis in al zijn schakeringen herkennen en welke karakteristieken kan je aan de persoon waarnemen.
 3. Naast het theoretische deel ook inzicht in van de psychosociale kant van psychose/schizofrenie. Welke behandelmogelijkheden zijn er voor mensen met deze aandoening en zijn deze toepasbaar in de eigen praktijk?

PLATO: Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor cliënt | schizofrenie en andere psychotische stoornissen

Helma Jonkers

Is opgeleid tot Psycholoog/orthopedagoog en is werkzaam in haar eigen praktijk sinds 1980 tot heden. Ze is als docente Psychiatrie, Psychologie en Zingeving verbonden geweest aan diverse Hogescholen in Amsterdam en Utrecht. In haar studie en werk is ze sterk beïnvloed door de Humanistische Psychologie. 

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht

Clijsen M. et al.; Leerboek Psychiatrie voor Verpleegkundigen, uitg. Reed Business, Amsterdam 2015, ISBN: 9789036813112

Voor deelnemers die een andere versie van het boek hebben of die hun PsBK opleiding met andere literatuur hebben gedaan: het gaat om de hoofdstukken over Psychose, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen. Het zou voldoende moeten zijn om de theorie daaruit te herhalen.

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Tinnitus, 17-09-2021

17 september om 10:00 - 17:00

Eetstoornissen, 24-09-2021 Online

24 september om 10:00 - 17:00