Van hoofd naar hart

Introductie

Wanneer een cliënt jouw hulp zoekt gaat dit om méér dan de behandeling van de klacht, ziekte of beperking: ten slotte behandel je de hele mens.

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

nov
2
Van hoofd naar hart, 02-11-2019
Meeting Plaza (Utrecht)

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Tijdens deze praktijkgerichte verdiepingstraining ‘Van hoofd naar hart’ leer je hoe je als zorgprofessional op een dieper niveau de verbinding aangaat met de kwetsbare patiënt.

Toepassing en meerwaarde

De relatie tussen cliënt en hulpverlener is een verbinding van mens tot mens. Juist de kwetsbare patiënt heeft behoefte aan persoonlijke aandacht, begrip, bewustwording, zingeving en perspectief. Verbinden vraagt om echt luisteren. Deze kwaliteit van luisteren versterkt de communicatie, ook bij weerstand.

Werkwijze

De inspiratiedagen zijn ervaringsgericht en praktisch van opzet. Het thema kwetsbare communicatie staat centraal. Je neemt je eigen professionele handelen onder de loep door te onderzoeken hoe mensgericht jij als professional communiceert.

Ook leer je hoe aandachtige nabijheid en afstemming op de cliënt kan bijdragen aan de behandeling. We maken hierbij o.a. gebruik van hulpmiddelen zoals zelfreflectie, spiegelen, transparantie en de moed om in je werk als professional zelf kwetsbaar te durven zijn.

PLATO Categorie: uitbreiding op gespreksvaardigheden/reflecteren.

Doel

Deze praktische en interactieve training maakt je bewust van jouw professionele communicatie en de verbinding tussen je hoofd en je hart én geestkracht (spirit).

Je gaat naar huis met hernieuwde energie en praktische gereedschappen om op verschillende niveaus en in verschillende situaties je communicatie af te kunnen stemmen op de kwetsbare cliënt.

 

Overige informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 25,5 (0,91)
Niveau: HBO / Medische en Psychosociale bijscholing
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde met belangstelling voor psychodynamische interventies.

Deze bijscholing is ook uitermate geschikt voor therapeuten die willen bijscholen op het gebied van medische en/of psychosociale basiskennis

Accreditatie / Erkenning

Deze bijscholing is bij veel Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande bijscholing in het “Inschrijven” overzicht.

Voorbereiding

 • De cursist leest voorafgaand aan de bijscholing het boek “Woorden van Zorg. Vertelling over professionele communicatie in de zorg’ van Hans Siepel
 • De cursist maakt een mindmap over zichzelf. Centraal hierin staat de vraag; Wie ben ik? Door associatie geef je een beschrijving van jezelf in woord en beeld.

Dag 1

Waarnemingsdag – Thema: wie ben ik als professional?

 • Het innerlijke proces staat centraal: wie ben ik als mens en hoe vertaalt zich dit door in mijn werk en leven? Wat zijn mijn kwaliteiten en drijfveren? Hoe leg ik verbinding en vanuit welke intentie. Waar loop ik vast of wil ik teveel? Wat ervaar ik als stressfactoren en hoe reageer ik hierop? Hoe communiceer ik?
 • Inzicht – wie ben ik en wat heb ik nodig?
 • Kracht – waar liggen mijn grenzen en valkuilen?

Dag 2

Bewustwordingsdag – Thema: mijn houding als professional?

 • Wat zeg ik en wat straal ik uit? Wat is mijn bejegeningsvisie? Wat draag ik over?
 • Hoe ga ik professioneel om met frustratie, problemen, verzet of afweer en conflicten? Hoe verdeel ik tijd en aandacht? Hoe communiceer ik naar mijn omgeving?
 • Bewustzijn in je eigen rol, positie en attitude t.o.v. de ander, het delen met je collega’s en in de cliëntondersteuning

Doelstelling

De deelnemer werkt aan het vergroten van de volgende competenties:

 1. Kan kwetsbare communicatie toepassen om zo te communiceren en de cliënt daartoe uit te nodigen;
 2. Kan eigen (on)bewuste kwaliteiten en drijfveren analyseren en evalueren, die het contact met de cliënt storend kunnen beïnvloeden waardoor deze belemmeringen kunnen worden opgeheven;
 3. Ziet (on)mogelijkheden in verschillende werk- en gesprekssituaties m.b.t. de inzet van zichzelf en de relatie met de cliënt en weet deze vervolgens te reproduceren tot verbindende communicatie op verschillende niveaus.
Mariet Rutten hoofddocent Dicht bij je zelf

Mariet Rutten

Sinds 2017 geeft ze les aan de Academie voor Geesteswetenschappen als praktijkdocente leertherapie en praktijkvoering. Daarnaast is ze werkzaam als mentor en stagebegeleidster. Mariet is als psycho-energetisch therapeute aangesloten bij het Verbond van Energetisch Therapeuten (VVET), RBCZ geregistreerd en als trainer bij de VMBN-cat. 2, MBCL-reg. A-trainer, VVM en CRKBO.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht:

Hans Siepel, Woorden van zorg, Elikser Uitgeverij, 71 pag., 2017, ISBN: 9789089549426

Aangeraden (Niet verplicht):

Andries Baart, Christa Carbo, De zorgval, Thoeris Uitgeverij, 128 pag., 2013, ISBN: 9789072219848

Brené Brown, De kracht van kwetsbaarheid, A.W. Bruna Uitgevers, 240 pag., 2013, ISBN: 9789400502482

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Overdracht- tegenoverdracht, 20-09-2019

20 september om 10:00 - 17:00

Tinnitus, 27-09-2019

27 september om 10:00 - 17:00

Weerstand in de praktijk, 05-10-2019

5 oktober om 10:00 - 17:00