Van hoofd naar hart

Introductie

Hoe ga jij als hulpverlener om met de kwetsbare mens in de cliënt? Benut jij al jouw persoonlijke kwaliteiten en communicatieve vaardigheden als hulpverlener in de menselijke zorg? Als jij denkt dat dat beter kan, volg dan de van Hoofd naar Hart verdieping- training voor (zorg)professionals.

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

mei
10

Ga voor alle andere geplande dagen hieronder naar het kopje ‘inschrijven’

Cliënten en patiënten hebben behoefte aan persoonlijke aandacht. Niet alleen aandacht voor de beperking en/of ziekte, maar vooral ook om gezien worden als mens. Het gaat om communicatie van mens tot mens, óók als er sprake is van weerstand. Hoe menselijk communiceer jij als professional en welke boodschap breng jij over in voor jou lastige situaties? Hoe draag jij bij aan bewustzijn, zingeving en perspectief bij een kwetsbare cliënt? 

Toepassing en meerwaarde

Deze bijscholing is bedoeld voor (zorg)professionals die inzicht in zichzelf en hun cliënten aanmerkelijk willen verdiepen en daardoor in staat zijn om hun eigen professionele handelen onder de loep te nemen.

Werkwijze

Door op diverse niveaus verbinding aan te gaan met de mens in zichzelf en met kwetsbare mensen. Deze verbinding vraagt om aandachtige nabijheid, waarin de professional zich nauwgezet afstemt op wie zijn bijstand zoekt. Hulpmiddelen hierbij zijn: zelfreflectie, spiegelen, transparantie en de moed om in je werk als professional zelf kwetsbaar te durven zijn.

De inspiratiedagen zijn ervaringsgericht en praktisch van opzet. Het thema kwetsbare communicatie staat centraal.

PLATO Categorie: uitbreiding op gespreksvaardigheden/reflecteren.

Doel

Deze praktische en interactieve training brengt hernieuwde energie en stabiliteit, waarin je door het doen ervaart dat jij nog meer aanwezig kunt zijn in jouw professionaliteit. De balans tussen hoofd en hart concreet maken voor heden en toekomst.

 

Overige informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU: 25,5 (0,91)
Niveau: HBO / Medische en Psychosociale bijscholing
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde met belangstelling voor psychodynamische interventies.

Deze bijscholing is ook uitermate geschikt voor therapeuten die willen bijscholen op het gebied van medische en/of psychosociale basiskennis

Accreditatie / Erkenning

Deze bijscholing is bij veel Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande bijscholing in het “Inschrijven” overzicht.

Voorbereiding

 • De cursist leest voorafgaand aan de bijscholing het boek “Woorden van Zorg. Vertelling over professionele communicatie in de zorg’ van Hans Siepel
 • De cursist maakt een mindmap over zichzelf. Centraal hierin staat de vraag; Wie ben ik? Door associatie geef je een beschrijving van jezelf in woord en beeld.

Dag 1

Waarnemingsdag – Thema: wie ben ik als professional?

 • Het innerlijke proces staat centraal: wie ben ik als mens en hoe vertaalt zich dit door in mijn werk en leven? Wat zijn mijn kwaliteiten en drijfveren? Hoe leg ik verbinding en vanuit welke intentie. Waar loop ik vast of wil ik teveel? Wat ervaar ik als stressfactoren en hoe reageer ik hierop? Hoe communiceer ik?
 • Inzicht – wie ben ik en wat heb ik nodig?
 • Kracht – waar liggen mijn grenzen en valkuilen?

Dag 2

Bewustwordingsdag – Thema: mijn houding als professional?

 • Wat zeg ik en wat straal ik uit? Wat is mijn bejegeningsvisie? Wat draag ik over?
 • Hoe ga ik professioneel om met frustratie, problemen, verzet of afweer en conflicten? Hoe verdeel ik tijd en aandacht? Hoe communiceer ik naar mijn omgeving?
 • Bewustzijn in je eigen rol, positie en attitude t.o.v. de ander, het delen met je collega’s en in de cliëntondersteuning

Doelstelling

De deelnemer werkt aan het vergroten van de volgende competenties:

 1. Kan kwetsbare communicatie toepassen om zo te communiceren en de cliënt daartoe uit te nodigen;
 2. Kan eigen (on)bewuste kwaliteiten en drijfveren analyseren en evalueren, die het contact met de cliënt storend kunnen beïnvloeden waardoor deze belemmeringen kunnen worden opgeheven;
 3. Ziet (on)mogelijkheden in verschillende werk- en gesprekssituaties m.b.t. de inzet van zichzelf en de relatie met de cliënt en weet deze vervolgens te reproduceren tot verbindende communicatie op verschillende niveaus.

Mariet Rutten

Sinds 2017 geeft ze les aan de Academie voor Geesteswetenschappen als praktijkdocente leertherapie en praktijkvoering. Daarnaast is ze werkzaam als mentor en stagebegeleidster. Mariet is als psycho-energetisch therapeute aangesloten bij het Verbond van Energetisch Therapeuten (VVET), RBCZ geregistreerd en als trainer bij de VMBN-cat. 2, MBCL-reg. A-trainer, VVM en CRKBO.

Robert te Pas

Robert is ook als docent verbonden aan de Academie voor Geesteswetenschappen (gespreksvaardigheden/intervisie) en is met zijn bedrijf Transparant Communicatie geregistreerd bij het CRKBO als opleidingsinstituut.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht:

Hans Siepel, Woorden van zorg, Elikser Uitgeverij, 71 pag., 2017, ISBN: 9789089549426

Aangeraden (Niet verplicht):

Andries Baart, Christa Carbo, De zorgval, Thoeris Uitgeverij, 128 pag., 2013, ISBN: 9789072219848

Brené Brown, De kracht van kwetsbaarheid, A.W. Bruna Uitgevers, 240 pag., 2013, ISBN: 9789400502482

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Diabetes Mellitus, 08-03-2019

8 maart om 10:00 - 17:00

Tinnitus, 22-03-2019

22 maart om 10:00 - 17:00