Weerstand in de praktijk

Introductie

Weerstand komt ontzettend veel voor in elke praktijk. Toch kan het in de praktijk lastig zijn om hiermee om te gaan.

Aankomend

feb
18
Weerstand in de praktijk, 18-02-2022
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
apr
23
Weerstand in de praktijk, 23-04-2022
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK en PSBK

De training weerstand in de praktijk geeft inzichten, verheldering en oplossingen waardoor jouw praktijk na deze training gestroomlijnd verloopt.

Toepassing en meerwaarde

“Veel communicatie storingen tussen mensen worden veroorzaakt doordat ze niet precies zeggen wat ze te zeggen hebben: ze communiceren indirect. Bijvoorbeeld door iets anders te zeggen, niets te zeggen of onvolledig te zijn. Soms kan het heel nuttig zijn niet direct te zijn in je communicatie, bijvoorbeeld als je jezelf wilt beschermen omdat een ander jou wil manipuleren. Of wanneer je iets wilt zeggen, maar het moment daar niet geschikt voor is. Vaak echter zijn mensen indirect terwijl ze in die situatie best direct zouden kunnen zijn.
Het komt ook re­gelmatig voor dat de boodschap (inhoud) en de boodschapper (persoon) aan elkaar gekoppeld worden, zodat de boodschapper de schuld krijgt van het (vervelende) bericht. Dit kan een rol spe­len bij een slecht-nieuwsgesprek. In de bijscholing Weerstand in de praktijk tijdens therapie leer je omgaan met deze blokkades.

Werkwijze

Theoretische uitleg van de diverse vormen van indirecte weerstand wordt opgevolgd door praktijkoefeningen. Waarbij in de eerste instantie de eigen weerstand herkent wordt en daarna bij anderen.

Doel

Het herkennen van de weerstand bij de cliënt en jezelf om vervolgens hieruit de juiste aanpak te destilleren. Hiermee vergroot je de professionaliteit van je eigen aanpak binnen je praktijk.

Deze scholing kan gevolgd worden voor bij- en nascholing voor zowel de Medische- als Psychosociale Basiskennis.

Planning

feb
18
Weerstand in de praktijk
Weerstand in de praktijk, 18-02-2022
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
apr
23
Weerstand in de praktijk
Weerstand in de praktijk, 23-04-2022
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 10 (0,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 174,-
Examen: Geen

Doelgroep

Reguliere of complementaire (geestelijke) gezondheidszorg zoals psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en natuurlijk hypnotherapeuten, haptonomen/haptothreapeuten, natuurgeneeskundigen, kinesiologen, paranormaal therapeuten, homeopaten, acupuncturisten, shiatsutherapeuten, reflexologen, maar ook orthopedagogen, leerkrachten, managers, coaches, trainers, etc. Deze bij- en nascholing is geschikt als bijscholing voor zowel de Medische- als Psychosociale Basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, BGN, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, MET, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, NWP, POH-GGZ, SBLP, Shiatsu Vereniging Nederland, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK, Zhong

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Inleiding in de dag
 • Therapeut in vorm
 • Wat is weerstand ?
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Ouder,volwassene ,kind posities
 • Ervaringen met weerstand
 • Plenaire nabespreking
 • Knelpunten bij de afronding van de therapie
 • Ervaringen bij therapieafronding (rollenspel)
 • Plenaire nabespreking
 • Vragen
 • Therapeut in vorm
 • Afronding en afscheid

Doelstelling

 1. Inzicht in de verschillende soorten weerstand
 2. Technieken kunnen toepassen om weerstand om te buigen of zelfs te benutten.
  PLATO Categorie: Uitbreiding Gespreksvaardigheden / Confrontatie

Rita Gras

Werkte van 1995 tot 2013 als docente, trainer, supervisor en assessor aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, waar zij zelf ook haar opleiding heeft gevolgd. Zij heeft een praktijk voor Integratieve hypno-psychotherapie in Haarlem. Bovendien is zij 25 jaar als yogadocente werkzaam geweest en heeft zij veel ervaring op het gebied van lichaamswerk en ademhalings- en meditatie-oefeningen. Zij is gespecialiseerd in PDS, praktijkvoering en hypno/ en psychotherapeutische interventies.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Er zijn voor deze bijscholing geen specifieke boeken aangeraden of verplicht. Tijdens de bijscholing wordt een syllabus uitgedeeld met informatie.

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Kinesiologie, 28-01-2022

28 januari om 10:00 - 17:00

DSM-5, 04-02-2022, Online

4 februari om 10:00 - 17:00

Tinnitus, 11-02-2022

11 februari om 10:00 - 17:00