Zorg ook voor je zelf

Introductie

De ervaring met zorgverleners is dat ze heel goed voor hun cliënten zorgen, maar vaak minder goed voor zichzelf. Dat kan op den duur tot overspanning en klachten leiden. Op deze verdiepingsdag sta jij centraal. Het resultaat? Nog betere zorg voor je zelf en de ander!

Aankomend

dec
1
Nog 1 plek vrij! Zorg ook voor je zelf, 01-12-2020
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MPsBK

Andere mensen helpen doe je graag. Je ‘geeft’ zo veel als je kunt en dat gaat als vanzelf. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom je dat zo vanzelfsprekend doet? Daar sta je meestal pas bij stil als je er last van krijgt dat je te lang en te veel ‘weggeeft’.
Zorgverleners zorgen heel goed voor hun cliënten, maar vaak minder goed voor zichzelf. Dat kan op den duur tot overspanning en klachten leiden. Deze training helpt dat te voorkomen.

Want, wanneer je goed voor je zelf zorgt, kun je nog beter voor een ander zorgen!

In deze training ga je in kleine groepjes en met behulp van een 40 tal systemische vragen op een dieper niveau op zoek naar jouw beweegredenen om de ander te willen helpen.

Jij en jouw voorgeschiedenis staan centraal op deze dag!

Toepassing en meerwaarde

Voorkomen is beter dan genezen! De oplossing ligt in het bewust worden van de onderliggende beweegredenen om een ander te willen helpen. Dat ga je op deze dag onderzoeken. De inhoud van de reader, de vragenlijst, de verkregen inzichten en de interventie kun je na deze dag verder toepassen voor jezelf en in het werk met je cliënten.

Werkwijze

Met de vragenlijst ga je samen aan de slag en krijg je meer zicht op de eigen onbewuste beweegredenen. Daarna onderzoek je samen met een ander welke innerlijke kwaliteit de balans tussen geven en nemen herstelt en wordt de interventie toegepast. Het gedurende korte tijd aanraken van het hoofd van een mede deelnemer maakt onderdeel uit van de interventie.
Het resultaat is dat je jezelf nog beter ten dienste kunt stellen van de ander zonder dat je jezelf daarbij tekort doet.

Doel 

Inzicht in de diepere beweegreden de ander te willen helpen. Hoe de balans tussen geven en nemen te bewaren. Het beschreven mechanisme ook bij anderen kunnen herkennen en de therapeutische interventie daarbij kunnen inzetten.

Plato categorie:

MBK: Therapeutische Basisvaardigheden | Attitude van de therapeut
PSBK: Therapeutische Basisvaardigheden | Attitude van de therapeut

Planning

dec
1
Nog 1 plek vrij! Zorg ook voor je zelf, 01-12-2020
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)
mrt
26
Zorg ook voor je zelf, 26-03-2021
De kamers van Conijn (Den Bosch)

Overige informatie

SBU: 9 (0,32)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 169,-
Examen: Geen

Doelgroep

De cursus is bedoeld als bij en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. Het is vooral bedoelt voor therapeuten die er wel eens last van hebben teveel mee te gaan in de problemen van de cliënt. De scholing is geschikt als een bij/nascholing voor de Medische en/of Psychosociale basiskennis.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, CGO, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVKH, NVPA, NVST, SBLP, Shiatsu Vereniging Nederland, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VVH, VvvK, Zhong

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Introductie en kennismaking
 • Theorie en toelichting van de onderwerpen (uit de reader)
 • Discussie en ervaringen
 • Tai Chi oefening
 • Tussentijdse evaluatie
 • Praktisch gedeelte
 • Wandelen in stilte met opdracht
 • Vragenlijst invullen
 • Wisselen van rol
 • Evaluatie & Plenaire toets

Doelstelling

 1. Kennis hoe symptomen te duiden als informatie van een onderliggende onbalans .
 2. Inzicht in de beweegredenen van eigen handelen en functioneren en inzicht in systemische oorzaken daarvan.
 3. Inzicht hoe de balans van geven en nemen te bewaken en besef van de grenzen daarvan.
 4. De vaardigheid ‘De kunst van het vragen stellen’ creatief toe te passen.
 5. Bij zichzelf geanalyseerd hoe het zelfbewustzijn van de therapeut doorwerkt in de relatie met cliënten.
 6. Inzicht hoe de verkregen informatie te integreren en toe te passen in de eigen werkwijze.

Henk Visser

Het is voor mij een uitdaging een waardevolle bijdrage te leveren aan een gezondere manier van leven. Door complexe problemen tot hanteerbare proporties terug te brengen, kunnen struikelblokken tot bouwstenen transformeren. Graag deel ik mijn 30 jarige ervaring met jou!

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Bij deze bijscholing is geen specifieke literatuur verplicht of aangeraden. Bij de scholing hoort een syllabus met materiaal.

Bekijk ook eens deze bijscholingen