PDS het Prikkelbare Darm Syndroom (pds) is de meest voorkomende oorzaak van maag-darmklachten. Klachten kunnen bestaan uit buikpijn, krampen, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel.
De gevolgen van deze klachten hebben vaak veel invloed op het dagelijkse leven; zowel werk als vrije tijd.In de medische wereld zijn er weinig tot geen behandelmethodes die voor verlichting kunnen zorgen. Met het specifieke PDS behandelplan, ontwikkeld door onze zeer ervaren trainers, worden uitstekende resultaten behaald. Meer dan 84% kwaliteitsverbetering is meer regelmaat dan uitzondering.
Toepassing en meerwaarde
We bespreken en verdiepen in deze vijfdaagse praktijkgerichte post-hbo opleiding de achtergronden van het Prikkelbare Darm Syndroom. Behalve specifiek medische hypnotherapeutische methodieken behandelen we ook een groot aantal lichaamsgerichte oefeningen die effectief zijn voor de behandeling. Er wordt eveneens aandacht besteed aan psycho-educatie rondom dit thema (voeding, toiletgedrag, stressreductie etc.). Ook wordt aandacht besteed aan het hoe en wanneer met artsen samen te werken of te contacten. Deze specifieke behandelwijze wordt onderschreven door de Maag Lever Darm specialisten, die ook doorverwijzen naar een PDS therapeut.
Patiënten leren in een periode van drie maanden om te gaan met de oefeningen, hun draagkracht en draaglast in balans te krijgen. Men zal ervaren wat de meerwaarde is van het PDS protocol en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een kwaliteitsverbetering zal plaatsvinden.
Werkwijze
Tijdens deze vijfdaagse praktijkgerichte professionalisering krijg je naast de theoretisch kennis diverse behandelmethodes aangereikt door middel van praktische oefeningen. Je leert eveneens de hypnotherapeutische passieve imaginatie methodieken toe te passen. Je krijgt inzicht in de werking en hoe je deze zelf integreren in je werk.
Doel
Na deze vijfdaagse ben je in staat patiënten met prikkelbare darm syndroom klachten op een doeltreffende manier te behandelen.
Tijdens de training worden er oefeningen gedaan die soms op de grond worden uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een matje mee te nemen en makkelijk zittende kleding te dragen.
Hypnotherapeuten maar ook psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.
Extra informatie certificering
Na de vijf trainingsdagen gevolgd te hebben ontvang je het certificaat ‘PDS practitioner’. Als je het PDS supervisie programma volgt ontvang je na afronding het certificaat ‘PDS therapeut’. Met het behalen van dit certificaat ben je in staat enkelvoudige en meervoudige PDS problematiek te behandelen. Met het certificaat PDS therapeut kun je je ook registreren op de website ‘Samenwerkende Psychosomatiek Therapeuten Nederland’ (SPTN). Deze lichamelijke klachten vallen tegenwoordig onder de SOLK klachten wat staat voor ‘Somatische onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ als GGZ standaard.
Volg je alleen de lesdagen en niet het supervisie programma, dan mag je enkelvoudige problematiek behandelen onder de naam ‘PDS practitioner’.
Na het behalen van het certificaat ‘PDS therapeut’ kun je een vermelding krijgen op de website van de ‘Samenwerkende Psychosomatiek therapeuten Nederland’ www.psychosomatiek-therapeuten.nl
De kosten voor het supervisie programma worden direct met de trainer/supervisor verrekend, deze vallen niet onder de BivT.
€ 450,- voor 5 uur supervisie
Accreditatie / Erkenning
De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).
Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!
Programma
Voorbereiding
Tijdens het programma vinden sommige oefeningen plaats op de grond. Er wordt daarom aangeraden een matje mee te nemen en makkelijke kleding aan te doen en geen schoenen.
Dag 1
Introductie
Wat houdt de opleiding in; syllabus, intervisie, competenties en toetsing en supervisie
Wat is PDS: fysiologie, anatomie, pathologie en symptomen
Praktisch oefenen: lichaamsgericht werken, ademhaling en ontspanning
PI Mahoney
Pijn
Dag 2
Feedback lesdag 1 en bespreken huiswerk
Protocol Mahoney / Whorwell
Praktisch oefenen, PI Mahoney
Praktisch oefenen: lichaamsgericht werken, ademhaling en ontspanning
Cliënt / therapeut: rol en relatie
Dag 3
PI oa Whorwell
Intake en anamnese behandelen en praktisch oefenen
Praktisch oefenen: lichaamsgericht werken, ademhaling en ontspanning
Is integratief- en hypnotherapeut, sinds 2008 heeft ze een eigen praktijk in Amsterdam. Ze is sinds 2010 gespecialiseerd in PDS therapie (voor volwassenen en jongeren), bevallen met hypnose en relatietherapie.
Barbara Corsetto is fysiotherapeut, hypnotherapeut en supervisor. Sinds 1995 werkzaam in haar eigen Praktijk voor Hypnotherapie & Zwangerschapsbegeleiding. Door het combineren van haar verschillende vakgebieden heeft zij een eigen methode ontwikkeld om zwangere vrouwen te begeleiden. Zij heeft hier het boek: ‘Ontspannen bevallen met hypnose” over geschreven. Sinds 2013 is zij ook gespecialiseerd in het behandelen van mensen met PDS klachten (zowel volwassenen als kinderen).
S. Kollaard & H. Vinke, Het zorgboek prikkelbare Darm, Sitchting September, 2011, ISBN 9086480918
G. Enders, De mooie voedselmachine, Luitingh-Sijthof, 224pag. ,2015, ISBN:9789024565863
M. Roach, Hap slik weg, Maven Publishing, 2014, ISBN: 9789491845031