Autisme in relaties

Introductie

Naast kinderen worden ook steeds meer volwassenen gediagnosticeerd met autisme. Autisme is een stoornis in de werking van het informatiesysteem. De impact daarvan kan grote gevolgen hebben, zeker als er sprake is van een huwelijk of een aanverwante relatie.

Aankomend

mrt
6

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificaat, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Toepassing en meerwaarde 

Hoe kan jij als therapeut deze signalen herkennen? En hoe kun je volwassenen met een relatie waarin autisme een rol speelt, helpen om de kwaliteit van hun relatie te verbeteren? 

Autisme is voor beide partners zwaar en heeft als regel grote invloed op het functioneren van zowel de partner met- als de partner zonder autisme. Wat cliënten nodig hebben zijn professionals die gedegen kennis hebben van de aspecten van autisme en vanuit die kennis en met betrokkenheid therapeutische hulp kunnen bieden.

Werkwijze 

Vanuit praktijkgerichte casuïstiek  krijgt u inzicht in het functioneren van mensen met autisme en gevolgen die dat kan hebben binnen een relatie. Daarbij is niet alleen aandacht voor de partner met autisme maar ook voor de niet-autistische partner. U leert hoe u beiden kan helpen om draaglast te verlagen en draagkracht te verhogen.

Doel

 U leert niet alleen autisme herkennen maar u leert ook hoe autisme werkt bij uw cliënt en welke gevolgen dit heeft binnen de relatie. Vanuit die wetenschap bent u in staat om met uw cliënten werken aan kwaliteitsverbetering van hun relatie.

De bijscholing “Autisme in relaties”betreft twee praktijkgerichte dagen voor professionals. Deze bijscholing geeft hulpverleners voldoende handvatten om vanuit de noodzakelijke vakkennis doelgericht aan het werk te gaan met volwassen met autisme en hun partner.

Planning

Overige informatie

SBU: 33 (1,18 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

De cursus is bedoeld als bij en nascholing voor psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en mensen die daar voor in opleiding zijn.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Voorbereiding:

 • Lezen reader
 • Lezen boek “Eenzame vrouwen”
 • Beschrijven cases

Dag 1

 • Kennismaken
 • Wat is autisme
 • Bespreking vragen PP
 • Bespreking cases
 • Autisme bij volwassenen
 • Autisme in relaties
 • Bespreking vragen
 • Afsluiting en evaluatie

Dag 2: 

 • Opening
 • Bespreking huiswerk
 • Bespreking ingebrachte cases
 • Behandelplan
 • Toetsing
 • Afsluiting en evaluatie

Doelstelling

 1. Inzicht in autisme en kennis van de gradaties binnen het autismespectrum
 2. Kennis van de mogelijkheden van relatietherapie in situaties waarbij één- of beide partners een vorm van autisme heeft.
 3. Voldoende vaardigheden (zoals besproken bij doelstelling 2) toepassen om de autistische partner- en zijn- of haar neurotypische partner te helpen om hun relatie te verbeteren.

Ben Zijl

Ben Zijl (1948) studeerde maatschappelijk werk en sociale dienstverlening aan Sosa  Haarlem. Door het volgen van diverse Post HBO-opleidingen specialiseerde hij zich in autisme. Ook volgde hij de opleiding EMDR. Sinds ruim tien jaar heeft hij een eigen praktijk. Het merendeel van zijn cliënten bestaat uit jongeren en volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Verplicht:

B. Zijl, Eenzame vrouwen (2e druk), Uitgeverij De Banier, 2016, ISBN: 9789 4627 888787

Aangeraden (niet verplicht)
T. Peters, autisme, van begrijpen tot begeleiden,uitgeverij Houtekiet, pag: 286, ISBN:9789089240439

Martha en Jan Kleingeld, De derde boom, Asperger in voor- en tegenspoed, Uitgeverij pica, pag: 144, ISBN: 9789077671573

M. Delfos, Een vreemde wereld, SWP uitgeverij BV, pag:448 , ISBN: 9789088508028

Bekijk ook eens deze bijscholingen