Codependency en relatieverslaving

Introductie

Vol verbazing kijk je haar aan; een prachtige vrouw; verzorgd, spontaan, leuk, lief, ontwikkeld, goed gekleed, een prima baan. Alles voor elkaar…althans, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Aankomend

jun
13
Codependency en relatieverslaving, 13-06-2020
Dominicanenklooster (Zwolle)
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Maar zodra ze met je in gesprek raakt, vertelt ze je dat ze aan het eind van haar latijn is, dat ze denkt dat ze gek is, dat ze helemaal niets waard is en niet meer weet hoe ze verder moet.

Als je doorvraagt, dan blijkt dit om gebeurtenissen binnen (intieme) relaties te gaan waarbij je niet begrijpt dat deze vrouw in zulke situaties terecht is gekomen, dat ze haar grenzen onvoldoende of helemaal niet kan aangeven en dat ze in de situatie gevangen zit en er niet uit stapt.

Deze ongezonde afhankelijkheid binnen relaties, kan ontaarden in een destructieve aandoening die zonder adequate behandeling voor veel leed kan zorgen. De kenmerken zijn niet zo evident, zeker niet in het begin. Waardoor de persoon, die al moet dealen met een verscheurend innerlijke conflict, ook nog vaak wordt veroordeeld vanwege het, op het eerste gezicht, ‘negatief, naïef of dommig’ gedrag ten aanzien van relaties. Het negatieve zelfbeeld wordt alsmaar versterkt, waardoor de persoon op een gegeven moment in een diep dal terecht kan komen, waar zij of hij niet meer uitkomt. Het gevaar van isolement, andere verslavingen, burn-out, depressie, zelfbeschadiging, verlangen naar de dood en andere negatieve gevolgen, ligt dan op de loer.

Toepassing en meerwaarde
Deze training geeft de deelnemer inzicht in bepaalde patronen van ongezonde afhankelijkheid binnen relaties. Deze patronen kunnen uitmonden in Codependency en Relatieverslaving. Dit zijn verschijnselen die nog relatief onbekend zijn, terwijl het zeer vaak voorkomt. Als ik mensen uitleg wat het inhoudt, dan kent iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving die voldoet aan de criteria.

Werkwijze
In deze training bij het BivT op post HBO niveau gaan we na een theoretische inleiding ook oefenen met praktijkgerichte interventies.

Doel

Het is zinvol dat wij als therapeuten de signalen van Codependency en Relatieverslaving zo vroeg mogelijk kunnen opmerken, zodat we de cliënt zo snel mogelijk en op een juiste wijze kunnen begeleiden c.q. doorverwijzen. We geven aandacht aan de definitie, het herkennen en het ter sprake brengen van de signalen en vervolgens ook aan de aanpak van de behandeling.

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Overige informatie

SBU: 17 (0.6 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Agenda” overzicht.

Programma

Dag 1

De ochtend
Deze dag begint met een kennismaking en een korte presentatie en uitleg over Codependency en Relatieverslaving. Daarna is er mogelijkheid tot uitwisseling en vragen. Na de koffiepauze zal ik het een en ander uitleggen over de mogelijke oorsprong en verloop van dit thema. Vervolgens zal ik een overzicht geven van de signalen en de mogelijkheden tot behandeling of doorverwijzing aanreiken.

De middag
Na de lunchpauze zal er mogelijkheid tot reflectie op het ochtendprogramma zijn. Vaak is er veel herkenning bij de aanwezigen; ofwel bij zichzelf ofwel bij mensen in hun omgeving. We kunnen in dit dagdeel d.m.v. een paar test een idee krijgen in hoeverre wij een gevoelig zelfbeeld hebben en in de basis erkenning en liefde zoeken in de buitenwereld. Daarna zullen we een interactieve oefening doen om helder te krijgen of en wanneer er sprake is van gevoeligheid voor Codependency of zelfs Relatieverslaving.

Dag 2

De ochtend
Verdiepende presentatie over de verschillende aspecten van Codependency en Relatieverslaving. Uitleg over de mogelijke behandelwijzen. Uitwisseling en kijken naar mogelijke aanpak binnen de behandelmogelijkheden van de aanwezigen. We geven aandacht aan de mogelijke valkuilen en aandachtspunten bij de behandeling. Wat kun je als behandelaar doen en wanneer is het zinvol om door te verwijzen?

De middag
Praktijkgericht oefenen vanuit de disciplines van de aanwezigen en een mogelijke aanvulling daarop vanuit mijn aanpak. We doorlopen hierbij verschillende aspecten van Codependency en Relatieverslaving.

Doelstelling

  1. Inzicht krijgen in de oorsprong van diverse ongezonde patronen binnen relaties en signalen herkennen van Codependency en Relatieverslaving
  2. Op de juiste wijze de situatie en de hulpvraag van de cliënt analyseren en een behandelplan maken
  3. De verschillende interventies gericht op codependency en relatieverslaving toepassen en integreren in de eigen discipline

Nathalie Wilkers

Weet dat om blijvend van (ernstige) klachten af te komen het nodig is om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning. Omdat inspanning vooral in het hoofd plaatsvindt, in onze cultuur, heeft ze geleerd hoe ze ook via het denken ontspanning kan creëren. Deze opgedane kennis deelt ze graag met haar studenten en cliënten.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Robin Norwood; Als hij maar gelukkig is; Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers; juli 2014; 9789026328213

Hannah Cuppen, liefdesbang, AnkhHermes, november 2015; 9789010705

Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde, Ambo/Anthos, 2009; 9789026322297

Bekijk ook eens deze bijscholingen