EMDR opleiding

Introductie

De EMDR basisopleiding volwassenen en adolescent wordt gegeven sinds 2002 door psycholoog René Veraar en Karin Bargeman. De emdr training wordt op vele locaties in Nederland gegeven en is geaccrediteerd. Na de basisopleiding ben je in staat om trauma gerelateerde klachten goed te behandelen. Al meer dan 18 jaar de opleider voor de complementaire en reguliere zorgverlener.

Aankomend

jan
28
feb
25
EMDR opleiding volwassenen, 25-02-2022
Prinsen Vlijmen (Fletcher Hotel-Restaurant)
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering na afronding supervisie programma, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Voorkennis: PsBK (zie details)
Contactdagen: 4

EMDR opleiding

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is één van de meest krachtige en effectieve psychotherapeutische methodieken voor behandeling van onder andere posttraumatische stressstoornis en angststoornissen.

Patiënten die een ingrijpende nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met bijvoorbeeld, angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving, paniekstoornissen, fobieën, slaapstoornissen etc., kunnen zeer effectief met deze methodiek behandeld worden in relatief weinig sessies.

Al meer dan achtentwintig jaar is er naar de effectiviteit van EMDR wetenschappelijk onderzoek verricht en wordt volledig geaccepteerd als één van de meest krachtige behandelingen bij o.a. PTSS. Eén van de verklaringen is dat het brein onder anderen door het werkgeheugen (prefrontale cortex) beïnvloed wordt en dat in relatief korte behandeltijd de hersenen de nare disfunctionele reacties na emdr behandeling sterk verminderden tot zelf verdwenen.

Toepassing en meerwaarde

De opleiding is gericht op het toepassen van het basisprotocol bij enkelvoudige-, meervoudige- en bij neurotische stoornissen. Het basisprotocol wordt divers ingezet bij enkelvoudige ervaringen en bij meervoudige ervaring. We gaan dan ook het meertarget protocol uitvoerig behandelen waarmee je praktijkgerichte oefeningen plenair bekijkt, bespreekt en toepast.

De opleiding kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van theoretische inleidingen, instructies van de EMDR protocollen, voorbeeld sessies en (semi-)plenaire oefeningen van de EMDR interventies.

Werkwijze

We behandelen de diagnose stelling voor EMDR behandeling, het in kaart te brengen voor het toepassen van de protocollen en de afronding van EMDR therapie. Je maakt kennis met de vermoedelijke werking van het brein bij nare ervaringen en wat EMDR bewerkstelligd. Met name de veranderingen en werkzaamheid in de hersenen worden besproken. Je leert het EMDR protocol te gebruiken en de verschillende mogelijkheden met de bilaterale verwarringsstimulatie te hanteren.

Doel

De EMDR opleiding is een praktijkgerichte professionaliseringstraining gegeven door de meest ervaren EMDR therapeuten in Nederland. Alle EMDR specialisten willen graag hun expertise delen met professionals en gebruiken deze door hun kennis en vaardigheden praktijkgericht eigen te maken. René Veraar is ontwikkelaar van de EMDR opleidingen voor zowel de complementaire als de reguliere GZ zorgverlener en heeft inmiddels een prachtig mooi team die de trainingen geeft.

Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)

De EMDR opleiding wordt door het BivT gefaciliteerd en nadat je de opleiding hebt afgerond met het supervisie programma kun je aansluiten bij de “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” en een vermelding krijgt op de website www.emdr-therapeuten.nl. (Let op, in Nederland worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden door niet gecertificeerde EMDR trainers! Registratie op SETN is alleen mogelijk als je de opleiding bij BivT hebt afgerond).  Vermelding geeft toegang tot een beveiligde omgeving waar je nauw contact kunt hebben met je collega’s. Tevens staat er ten alle tijden een fantastisch team supervisors klaar om je ten alle tijden te begeleiden.

 

De meest professionele en praktijkgerichte EMDR opleiding voor de complementaire en reguliere zorgverlener! 

Planning

okt
23
EMDR opleiding
Vol! EMDR opleiding volwassenen, 23-10-2021
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)
feb
25
EMDR opleiding
EMDR opleiding volwassenen, 25-02-2022
Prinsen Vlijmen (Fletcher Hotel-Restaurant)
mrt
11
EMDR opleiding
EMDR opleiding volwassenen, 11-03-2022
Beekbergen-Apeldoorn (Fletcher Hotel-Restaurant)
apr
1
EMDR opleiding
EMDR opleiding volwassenen, 01-04-2022
Amersfoort (Fletcher Hotel-Restaurant)
mei
20
EMDR opleiding
EMDR opleiding volwassenen, 20-05-2022
Heidehof Heerenveen (Fletcher Hotel-Restaurant)

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Voorwaarden

SBU: 64 (2.29 EC)
Niveau: Minimaal Post-HBO – voldoen aan de PLATO eisen PsBK (incl. DSM). Verplicht aantonen!
Voldoe je nog niet aan de voorkennis eisen, volg dan eerst onze modules ‘Psychopathologie‘.

Contactdagen: 4
Investering: € 895,-
Inclusief: Supervisie programma

Je investering is aftrekbaar: Belastingdienst informatie

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Je dient minimaal een 3-jarige opleiding op Post-HBO niveau in complementaire en/of reguliere zorgverlening afgerond te hebben en lid te zijn bij een beroepsvereniging en/of werkzaam binnen een zorginstelling.

Ben je geen lid van een beroepsvereniging maar werk je voor een zorginstelling, dan dient je leidinggevende schriftelijk garant te staan voor je deelname en uitvoerende werkzaamheden. In het kader van de nieuwe wetgeving Wkkgz dient je beroepsvereniging bij een koepelorganisatie aangesloten te zijn.

 • Voorkennis dient direct na inschrijving aangetoond te worden door het opsturen van PsBK diploma – lidmaatschap beroepsvereniging of diploma opleiding (duidelijk psychopathologie /psychiatrie DSM IV en/of 5)- diploma (HBO/WO) om toegang te krijgen tot de opleiding.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SKJ (alleen kind en jeugd), SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma – Op locatie en Online

Dag 1:

 • Kennismaking – introductie
 • Vermoedelijke werking van het brein
  • oefening
 • EMDR basisprotocol
 • Enkelvoudig problematiek
 • Bilaterale stimulatie
 • Plenair werken

Dag 2:

 • Feedback dag 1
  • Film voorbeeldsessie
 • Positieve Cognistie installeren PCi
 • Meer-target protocol
 • Gegeneraliseerde stoornissen
 • Plenair werken

Dag 3:

 • Feedback dag 2
 • Interwaeves
  • voorbeeld sessie
 • Cognitieve interwaeves
 • Proces interwaeves
 • Plenair werken
 • EMDR oefenmiddag onder supervisie

Dag 4:

 • Feedback dag 3
 • Casuïstiek
 • Stabilisatie processen
 • Meer-thema protocol
 • Draagkracht – draaglast
 • Plenair werken
 • Uitleg supervisie programma
 • Afronding

De volgorde van de lesdagen mag onder geen enkele voorwaarde anders gevolgd worden. Verschuiven heeft consequenties in geplande dagen en kosten!

Na de specialisatie opleidingsdagen volg je het supervisie examen programma:
Je gaat in je eigen praktijk starten met de EMDR en mag je jezelf ‘EMDR practitioner i.o.’ noemen. Je start nu met het EMDR supervisie programma. Je wordt inmiddels geacht met EMDR te kunnen werken en zal minimaal drie cliënten behandelen waarover je feedback ontvangt van je supervisor.

EMDR Practitioner:
Nadat de drie supervisie sessies goed bevonden worden ontvang je het certificaat ‘EMDR Practitioner’ en mag je deze op je website gebruiken.

Na het behalen van het certificaat “”EMDR Practitioner”” kun je een vermelding op www.emdr-therapeuten.nl krijgen en ben je tevens aangesloten bij de landelijke “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)” voor de complementaire zorgverlening.

EMDR master Practitioner worden?:
De tweedaagse EMDR gecompliceerd protocol is voor diegenen die werken met meervoudige complexe problematiek. Dag één worden de theoretische kaders besproken en met voorbeelden en oefeningen eigen gemaakt. De tweede dag kun je casuïstiek inbrengen die we gaan behandelen.

EMDR kind en jeugd:
Kindertherapeuten moeten na de vierdaagse basisopleiding de 1 daagse ‘EMDR Thema dag kind en jeugd’ volgen alvorens het supervisie examen programma te mogen starten!
Ook kun je direct de 5 daagse EMDR opleiding kind en jeugd volgen.

Werk je met volwassenen en kinderen, dan dien je na het afronden EMDR opleiding volwassenen ook de dag EMDR Kind en Jeugd te volgen waarna je ook een supervisie examen programma dient af te ronden.

EMDR therapeut worden?:
Na het behalen van het certificaat “EMDR Practitioner” en/of “EMDR master Practitioner” heb je de mogelijkheid het certificaat “”EMDR therapeut volwassenen – EMDE therapeut Kind en Jeugd – EMDR therapeut complex PTSS”” te behalen. Het certificaat “”EMDR therapeut”” waarborgt de kwaliteit van de EMDR therapeut en geeft je ervaring van minimaal 1 ½ jaar aan.

Je dient binnen één jaar een minimaal aantal cliënten te behandelen, onder supervisie en minimaal aan één casuïstiek of thema dag per jaar deel te nemen. Deze zijn ter professionalisering en om de nieuwste interventies binnen EMDR te ontwikkelen.

Na de vierdaagse of vijfdaagse opleiding zullen wij je blijven ondersteunen en begeleiden om een goed en ervaren EMDR behandelaar te worden en te blijven. Tevens bieden wij een telefonische supervisie ondersteuning om casuïstiek te begeleiden.

René Veraar psycholoog en EMDR master Therapist

René Veraar

is hoofddocent en ontwikkelaar van de EMDR specialisatie opleiding voor de complementaire- en reguliere zorgverlener. Hij voert sinds 1983 een eigen praktijk voor groeps- en individuele therapie, is psycholoog, psychosociaal therapeut en is oprichter/directeur van het Bijscholing instituut voor Therapeuten. Hij is verbonden als docent en supervisor aan diverse Post HBO en HBO opleidingsinstituten en geeft In-company trainingen bij GZ instelling. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van de EMDR-interventies en doet onderzoek omtrent EMDR bij psychosomatiek.

Karin Bargeman

Heeft als psychosociaal therapeut praktijk Focus Interno opgericht. Zij heeft de intentie om met haar opgedane kennis en levenservaring mensen te begleiden in hun processen. Vanuit haar passie wil zij mensen inspireren om in hun kracht te gaan staan. Zij is daarnaast EMDR Therapeut en supervisor.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

A. de Jongh & E. ten Broeke, Handboek EMDR , Pearson Assessment and Information, 2013, 184pag., ISBN13:9789026522574

E. ten Broeke, A de Jongh, Praktijkboek EMDR, Pearson Assessment and Information, 2012, 504 pag. ISBN13:9789026522550

Je krijgt materiaal uitgereikt, geschreven door René Veraar

EMDR en de vermoedelijke werking van het brein

Traumatische ervaringen in het leven kunnen een mens tot vluchten, vechten en bevriezen doen besluiten. Maar wat is het wat deze functionele reactie disfunctioneel ons leven kunnen beheersen? Klik voor meer informatie

EMDR basistraining Kind en Jeugd

De EMDR opleiding Kind en Jeugd is één van de meest complete opleidingen voor diegenen die met kinderen werken tot 18 jaar, waar de basisprotocollen EMDR worden behandeld Onze opleiding wordt al sinds 2002 gegeven aan zowel complementaire als reguliere zorgverleners. Klik hier voor meer informatie

EMDR verdiepingstraining bij Complexe PTSS

De EMDR ‘complexe PTSS’ is erop gericht verder te professionaliseren. Werk je met complexe en klinische psychopathologische stoornissen dan kun je na de EMDR basis opleiding je verder professionaliseren tot EMDR master Practitioner. Ook als verdieping kun je deze dagen bijwonen.  Klik hier voor meer informatie

EMDR verdieping Enkelvoudig protocol

De EMDR verdiepingsdag ‘Enkelvoudige problematiek’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR verdieping Meervoudig protocol

De EMDR verdiepingsdag ‘Meervoudige problematiek’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR verdieping Interwaves

De EMDR verdiepingsdagen ‘Interwaves’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR verdieping Kind en Jeugd

De EMDR verdiepingsdag ‘Kind en Jeugd’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Binnenkort meer informatie!

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR themadag Emotie eten

De EMDR themadag Emotie eten is een praktijkgerichte professionalisering waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Verslavingen

EMDR themadag Verslavingen is een praktijkgerichte professionalisering waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Zelfbeeld

EMDR themadag Zelfbeeld is een praktijkgerichte professionaliseringsdag waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Met kennis van het basisprotocol. Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Inner-Child therapie

EMDR themadag EMDR Inner-Child Therapie is een praktijkgerichte professionaliseringsdag waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

Bekijk ook eens deze bijscholingen

EMDR themadag Zelfbeeld, 06-11-2021

6 november om 10:00 - 17:00

Met TA uit de burn-out, 19-11-2021

19 november om 10:00 - 17:00

EMDR themadag Zelfbeeld, 27-11-2021

27 november om 10:00 - 17:00