HSP kinderen

Introductie

Hoogsensitief zijn bij kinderen is geen diagnose, zoals autisme of ADHD, het is een persoonlijkheidskenmerk. Deze kinderen vallen op doordat ze snel overprikkeld kunnen raken en vaak moeite hebben met hun emotieregulatie. Daardoor komen ze vaker in conflict met hun omgeving en wordt hun gedrag niet altijd op de juiste wijze uitgelegd.

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificaat, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Aankomend

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Het kan ook voorkomen dat een kind zich terug trekt en lange tijd niet opvalt. Deze kinderen nemen veel meer waar en er komen dus via alle zintuigen veel meer prikkels binnen. Vaak is er een disbalans tussen wat ze waarnemen en hoe ze dit vanuit hun leeftijdsontwikkeling op de juiste wijze kunnen plaatsen en begrijpen. Soms kost het ouders en/of leerkrachten moeite om deze kinderen op de juiste wijze te begeleiden.

Tijdens deze bijscholing behandelen we het ontstaan van overprikkeling bij kinderen en de directe invloed hiervan op het gedrag van het kind. Wat gebeurt er in de hersenen en welk gedrag vloeit hieruit voort. Op een eenvoudige wijze leer je dit gedrag benoemen en herkaderen. In je praktijk kun je dit gelijk toepassen om het kind en zijn ouders te ondersteunen met hun hulpvragen.

Extra informatie:

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus,certificering,supervisie,koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

SBU:9 (0,32 EC’s)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs:€159,-
Examen:Geen

Doelgroep:

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. kindertherapeuten, psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning:

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Inschrijven” overzicht.

Programma

Dag 1:

 • Welkom en introductie
 • Overprikkeling
 • Hoogsensitiviteit kenmerken
 • Gevolgen voor zelfbeeld van het kind
 • Het brein
 • HSK versus stoornissen
 • Wat hebben deze kinderen nodig?
 • De werking van creativiteit
 • Oefeningen en suggesties

Doelstelling:

Na deze training:

 • Heb je inzicht en overzicht van de kenmerken van hoogsensitiviteit, de voordelen en de valkuilen van dit persoonlijkheidskenmerk.
 • Heb je inzicht in de symptomen van overprikkeling, de werking van het brein en het gedrag dat hieruit voort kan komen.
 • Heb je inzicht in het verschil en de overeenkomst van hoogsensitieve kinderen en kinderen met diagnoses als bv. AD(H)D, autisme en hoogbegaafdheid.
 • Kun je bovenstaande inzichten gaan toepassen in de begeleiding van hoogsensitieve kinderen en hun ouders.
 • Leer je interventies toepassen (kunstzinnig; visualisaties; mindmappen, lichaamsoefeningen, fysieke ondersteuning), die het kind vanuit verschillende invalshoeken kunnen gaan ondersteunen om beter om te gaan met het verwerken van prikkels.

Clarisse Mirandolle

Studeerde in 1999 af aan de Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, Integratieve kindertherapie. In de jaren daarna gaf ze les aan de Academie voor Psychotherapie en Ananta Opleidingen. Clarisse is aangesloten bij de Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht):

S. Marletta, Hart: Leven met hooggevoelige kinderen, Uitgeverij Ten Have, 229 pag., 2013, ISBN13:9789025901714

G. van der Veen, Wegwijs in Hooggevoeligheid, 248media uitgeverij, 160 pag., 2012, ISBN13:9789079603190

Planning

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Bekijk ook eens deze bijscholingen