Mindfulness voor therapeuten

Introductie

Slapeloze nachten, terugkomende zorgen, onrust en pijnlijke schouders of nek… Voor veel mensen is dit een dagelijks terugkerende last. Hoe zorg je dat je cliënt kan aanvaarden wat zich afspeelt in hun leven? Hoe stimuleer je het proces van zelfherstel? Hoe leer je de cliënt om te leven in het heden en daarin te ontspannen?

Aankomend

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 3

Kum Nye Mindfulness beoefenen helpt je om patronen helder te krijgen en hier met milde aandacht bij te blijven. Het zorgt ervoor dat we verkrampingen in gedachten, gedrag en gevoelens kunnen verminderen en daardoor kalmte in ons hoofd en soepelheid in ons lichaam kunnen gaan ervaren. Naarmate we dieper in contact zijn met onszelf, gaan we vanzelf gezondere keuzes maken en meer geluk ervaren.

Jij kunt met Kum Nye Mindfulness jouw innerlijke kracht en vaardigheden als therapeut enorm verdiepen. Jouw cliënt vindt zichzelf terug en zal weer verbinding ervaren. Dit en meer leer je in de training Mindfulness voor Professionals. Wil jij net als zoveel anderen leren hoe Mindfulness het proces van jou en van je cliënt ondersteunt? Schrijf je dan nu in!

Toepassing en meerwaarde

De unieke waarde van Kum Nye is gelegen in het brengen van ontspanning en evenwicht tussen lichaam en geest. Omdat de aanpak zowel vanuit de lichamelijke als de psychologische aanpak bestaat, leidt het tot integratie tussen lichaam en geest bij alles wat we doen. Hierdoor is de werking van deze ontspanning veel sterker dan het gevoel van welbehagen van andere methodes. Als we leren om onze zintuigen te openen en rechtstreeks contact te maken met onze gevoelens, dan worden lichaam en geest volledig met elkaar in contact gebracht en wordt iedere ervaring rijker, gezonder en mooier.

Werkwijze

De oefeningen zijn eenvoudig, maar hebben een diepgaande genezende uitwerking op lichaam en geest. Ze zijn zeer effectief bij het verlichten van spanningen en het opheffen van emotionele en fysieke blokkades. Daardoor kun je opnieuw evenwicht vinden in lichaam en geest.

Doel

In deze training worden oefeningen uit de Kum Nye psychologie toegevoegd met een therapeutisch doel. Het is de bedoeling dat de deelnemers zelf de effecten ervaren door enige tijd iedere dag te oefenen, zodat ze hun cliënten adequaat kunnen begeleiden in deze diepgaande methode.

Planning

Er zijn momenteel geen aanstaande trainingen.

Overige informatie

Tijdens de les worden yoga-oefeningen gedaan. Daarom wordt het aangeraden dat je kleding draagt waarin je jezelf makkelijk kunt bewegen, zoals een joggingbroek. Neem een meditatiekussentje mee als je op de grond wilt zitten (je mag ook op een stoel gaan zitten) en eventueel een dekentje als je het snel koud hebt!

SBU: 25 (0.89 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 3
Dagdelen: 6
Prijs: € 465,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NMTN, NVAGT, NVPA, NVST, NWP, POH-GGZ, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Omdat Mindfulness een ervaringsleer is en niet iets wat je uit boeken kunt leren, gaan we heel veel praktijkgerichte oefeningen doen waarna uitwisseling en theoretische uitleg volgt.

Tussen de trainingsdagen door is het de bedoeling dat er iedere dag thuis minimaal een half uur geoefend wordt. Zodat er in het verloop van de training ontdekt kan worden wat Mindfulness je te bieden heeft.

De training bestaat uit 6 dagdelen:

Dag 1

1e dagdeel: helderheid en verwarring…
Wat je kunt doen om de geest tot rust te brengen, de aandacht in je lichaam te brengen en leegte te creëren zodat je er helemaal kunt zijn voor de cliënt. Hoe je bij jezelf kunt blijven en tegelijkertijd de cliënt kunt ondersteunen. En hoe je bewustwording kunt creëren bij jezelf en de cliënt over de verwarring die helderheid in de weg staat.
2e dagdeel: de taal van het lichaam en de adem…
Dit deel gaan we wat meer aandacht aan het lichaam geven. Om de cliënt bewust te maken van de eigen lichaamstaal. Ook gaan we werken met grenzen. Hoe je je eigen grens kunt bewaken in sessies zodat er een gepaste ‘afstand’ ontstaat in de werkrelatie. En hoe je de cliënt bewust kunt maken van grenzen.

Dag 2
1e dagdeel: mildheid en mededogen…
Dit deel gaan we ons bezighouden met het ontwikkelen van mildheid en mededogen naar jezelf en naar anderen toe. Onderzoeken wat het effect hiervan is op onszelf en de client.
2e dagdeel: balans tussen angst en verlangen…
In dit deel wil ik met jullie kijken naar mindful omgaan met angst en verlangen. Angst is een gevoel dat je kan waarschuwen en tegenhouden bij gevaar en verlangen stuwt je voort. Beiden zeer nuttige emoties. Zij kunnen elkaar echter ook tegenwerken. Bewustwording helpt om balans te behouden.

Dag 3
1e dagdeel: bewust-zijn verruimen…
In dit deel wil ik aandacht besteden aan verbondenheid met onszelf en onze omgeving en een positief zelfbeeld bevorderen. Oefeningen om jezelf bewust te zijn van je eigen energie en dat van anderen. Vervolgens hoe je dit door kunt laten stromen; op fysiek en mentaal niveau zodat blokkades kunnen worden ontdekt, verminderd en kunnen worden voorkomen.
2e dagdeel: hoe nu verder met Mindfulness…
In dit deel van deze training waar al heel veel geoefend is, heb je vast al een idee gekregen wat voor jou de meest zinvolle oefeningen zijn om de komende tijd mee te oefenen. Je krijgt in deze workshops tips voor continuering voor je eigen beoefening en hoe je oefeningen kunt toepassen binnen sessies.
Mindfulness is leren van de ervaring. Tussen de trainingsdagen door wordt er van je verwacht dat je de oefeningen thuis doet. Dat vergt gemiddeld een half uur per dag. Het is essentieel om Mindfulness vooral lichamelijk te ‘begrijpen’.

Doelstelling

  1. Inzicht krijgen door theorie en beoefening in de effectiviteit van Kum Nye Mindfulness en Boeddhistische psychologie oefeningen
  2. Oefeningen leren toepassen om rust, ontspanning en openheid te creëren bij jezelf en bij de cliënt
  3. Het creëren van een behandelplan met Mindfulness integratie

Nathalie Wilkers

Weet dat om blijvend van (ernstige) klachten af te komen het nodig is om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning. Omdat inspanning vooral in het hoofd plaatsvindt, in onze cultuur, heeft ze geleerd hoe ze ook via het denken ontspanning kan creëren. Deze opgedane kennis deelt ze graag met haar studenten en cliënten.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

E. Maex, Mindfulness, lannoo, 2009, 242 pag., ISBN13: 9789020965162

S. Alidina, de kleine mindfulness for dummies, Voor dummies, 2014, 157 pag. , ISBN13: 9789045350387

Bekijk ook eens deze bijscholingen

EMDR themadag Kind en jeugd, 04-12-2020

4 december om 10:00 - 17:00

Karakterstructuren, 13-12-2020

13 december om 10:00 - 17:00