Ongezonde relatiepatronen doorbreken

Introductie

Vol verbazing kijk je haar aan; een prachtige vrouw; verzorgd, spontaan, leuk, vriendelijk, ontwikkeld, goed gekleed, een prima baan. Alles goed voor elkaar…althans, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Aankomend

jun
5
Ongezonde relatiepatronen doorbreken, 05-06-2021
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Maar zodra ze met je in gesprek raakt, vertelt ze je dat ze aan het eind van haar latijn is, dat ze denkt dat ze gek is, dat ze helemaal niets waard is en niet meer weet hoe ze verder moet.

Als je doorvraagt, dan blijkt dit om gebeurtenissen binnen (intieme) relaties te gaan waarbij je niet begrijpt dat deze vrouw in zulke situaties terecht is gekomen, dat ze haar grenzen onvoldoende of helemaal niet kan aangeven en dat ze in de situatie gevangen zit en er niet uit stapt.

Deze ongezonde afhankelijkheid binnen relaties, kan ontaarden in een destructieve aandoening die zonder adequate behandeling voor veel leed kan zorgen. De kenmerken zijn niet zo evident, zeker niet in het begin. Waardoor de persoon, die al moet dealen met een verscheurend innerlijke conflict, ook nog vaak wordt veroordeeld vanwege het, op het eerste gezicht, ‘negatief, naïef of dommig’ gedrag ten aanzien van relaties. Het negatieve zelfbeeld wordt alsmaar versterkt, waardoor de persoon op een gegeven moment in een diep dal terecht kan komen, waar zij of hij niet meer uitkomt. Het gevaar van isolement, andere verslavingen, burn-out, depressie, zelfbeschadiging, verlangen naar de dood en andere negatieve gevolgen, ligt dan op de loer.

Toepassing en meerwaarde
Deze training geeft de deelnemer inzicht in bepaalde patronen van ongezonde afhankelijkheid binnen relaties. Deze patronen kunnen uitmonden in Codependency en Relatieverslaving. Dit zijn verschijnselen die nog relatief onbekend zijn, terwijl het zeer vaak voorkomt. Als ik mensen uitleg wat het inhoudt, dan kent iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving die voldoet aan de criteria.

Werkwijze
In deze training bij het BivT op post HBO niveau gaan we na een theoretische inleiding ook oefenen met praktijkgerichte interventies.

Doel

Het is zinvol dat wij als therapeuten de signalen van Ongezonde relatiepatronen als bijvoorbeeld Codependency en Relatieverslaving zo vroeg mogelijk kunnen opmerken, zodat we de cliënt zo snel mogelijk en op een juiste wijze kunnen begeleiden c.q. doorverwijzen. We geven aandacht aan de definitie, het herkennen en het ter sprake brengen van de signalen en vervolgens ook aan de aanpak van de behandeling.

Planning

jun
5
Ongezonde relatiepatronen doorbreken, 05-06-2021
Leidschendam-Den Haag (Fletcher Hotel-Restaurant)

Overige informatie

SBU: 17 (0.6 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, POH-GGZ, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

De ochtend
Kennismaking
Presentatie Codependency en relatieverslaving
Uitwisseling en vragen
Oorsprong en het verloop van dit thema
Signalen
Aandachtspunten
(H)erkenning

De middag
Reflectie op het ochtendprogramma
Herkenning bij zichzelf ofwel bij mensen in de omgeving
Test
Interactieve oefening
Ongezonde afhankelijkheid
Specifieke intake

Dag 2

De ochtend
Verdiepende presentatie
De mogelijke behandelwijzen
Aanpak binnen de behandelmogelijkheden
Mogelijke valkuilen
Specifieke aandachtspunten
Wanneer is het zinvol om door te verwijzen

De middag
Praktijkgericht oefenen
Voorbeeld casus

Doelstelling

  1. Inzicht krijgen in de oorsprong van diverse ongezonde patronen binnen relaties en signalen herkennen van Codependency en Relatieverslaving
  2. Op de juiste wijze de situatie en de hulpvraag van de cliënt analyseren en een behandelplan maken
  3. De verschillende interventies gericht op codependency en relatieverslaving toepassen en integreren in de eigen discipline

Nathalie Wilkers

Om blijvend van klachten af te komen het nodig is om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning. Nathalie bereikt dit bij cliënten door het werken met een strategische mix tussen traumaverwerking, toegepaste boeddhistische psychologie en coaching. Haar expertise ligt op het gebied van relaties, verslavingen en het voorkomen van terugval. Deze kennis deelt ze graag met haar studenten en cliënten.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aangeraden (niet verplicht)

Robin Norwood; Als hij maar gelukkig is; Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers; juli 2014; 9789026328213

Hannah Cuppen, liefdesbang, AnkhHermes, november 2015; 9789010705

Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde, Ambo/Anthos, 2009; 9789026322297

Bekijk ook eens deze bijscholingen

EMDR themadag Kind en jeugd, 04-12-2020

4 december om 10:00 - 17:00

Karakterstructuren, 13-12-2020

13 december om 10:00 - 17:00