Relatietherapie

Introductie

Niemand kan ons zo’n fijn gevoel geven als onze geliefde en niemand kan ons zo van streek maken als onze geliefde. En als het er echt op aan komt kan onze partner zowel het mooiste als het lelijkste in ons naar boven halen.

Aankomend

apr
9
Relatietherapie, 09-04-2021
Beverwijk – BivT
10:00

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

relatietherapie

Als er een crisis is in onze relatie ervaren we gevoelens van radeloosheid, machteloosheid, paniek, woede, wanhoop, verdriet, cynisme of we voelen juist plotseling helemaal niets. Er treedt een vorm van bewustzijnsvernauwing op waardoor we niet meer in staat zijn naar de ander te luisteren en op een rustige manier te reageren. We schieten in de aanval of de verdediging, of we reageren helemaal niet meer.

Nadat de eerste verliefdheid over is en de eerste conflicten zich aandienen, ontwikkelen de partners onwillekeurig een patroon. Ze vertonen in hun negatieve momenten een herhaling van steeds dezelfde zetten, als een immer repeterende dans waaraan ze niet lijken te kunnen ontsnappen.

Toepassing en meerwaarde

Als relatietherapeut kun je ze helpen de choreografie van die dans te veranderen zodat beide partners vrijer kunnen bewegen en hun passen beter op elkaar kunnen afstemmen. Relatietherapie kan tevens zorgen dat de relatie zich verdiept omdat de partners zich meer openstellen.

Werkwijze

Tijdens deze training krijg je theorie aangereikt en ga je vooral aan het werk met praktijk- en ervaringsgerichte oefeningen.

Doel

In deze training leer je als therapeut te werken met stellen die hun relatie willen verbeteren. Je krijgt inzicht in destructieve patronen, leert hoe je mensen kunt begeleiden naar inzichten in hun eigen patronen en naar het creëren van een gezonder relatie.

Planning

Overige informatie

SBU: 17 (0,61 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Afgestudeerde therapeuten, psychosociaal therapeuten, hypnotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, artsen en andere paramedici uit de reguliere en complementaire zorgverlening.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

ABvC, BATC, CAT, FAGT, KTNO, LVNT, NBVH, NCSV, NFG, NVAGT, NVPA, NVST, SBLP, SNRO, VBAG, VIT, VIV, VVET, VvvK
(VVH punten op aanvraag)

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Dag 1:

Inhoud: attitude, intake en hechting

 • Attitude van de therapeut bij relatietherapie
 • De intake, waar let je op?
 • De vier ruiters van de Apocalyps
 • Hechting
 • Afweermechanismen en freeze/fight/flight response in relatieconflicten
 • Bekrachtigen positieve kanten in de relatie

 

Dag 2:

Inhoud: vervolg hechting en conflicten.

 • Verdieping dag 1
 • De stappen van EFT relatietherapie
 • Self-soothing
 • Omgaan met relatietrauma’s
 • Evaluatie

Doelstelling

Na de scholing heeft de deelnemer de competenties opgedaan om te gaan werken met stellen. De deelnemer heeft hiertoe de volgende competenties en kennis:

 1. De opgedane vaardigheden toepassen om een intake af te nemen voor relatietherapie, een (voorlopige) diagnose te stellen en een behandelplan te maken;
 2. Inzicht in hechting en conflictpatronen binnen liefdesrelaties;
 3. Kennis en interventies toepassen om stellen te begeleiden naar een gezondere relatie.

Susanne Bulten

Susanne Bulten (1965) heeft een praktijk voor integratieve psychotherapie en relatietherapie in Utrecht en Bilthoven. Zij volgde opleidingen en scholingen bij onder meer de Academie voor Psychotherapie, Stichting EFT Nederland, BivT en Academie Hypnos.

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht

Dr. Sue Johnson, “Houd me vast”, Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021565231

Bekijk ook eens deze bijscholingen

EMDR themadag Kind en jeugd, 04-12-2020

4 december om 10:00 - 17:00

Karakterstructuren, 13-12-2020

13 december om 10:00 - 17:00