Stad van Axen, een therapie tool

Introductie

Op deze professionaliseringsdag starten we met de reis van Ferdinand Cuvelier naar de stad van Axen. Daartoe krijgt iedereen een plattegrond van de stad van Axen. Op onze tocht volgen we Ferdinand Couvelier die beschrijft hoe hij de Axen in de wijken, binnen de ommuurde stad ontdekt met zijn gids. De plattegrond van de stad zal menigeen uitnodigen mee te dwalen door de zes wijken, en daar de zes wijkdelen te bezoeken.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda”

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Op deze professionaliseringsdag maken we kennis met de therapeutische mogelijkheden van ‘De stad van Axen’. De stad is een metafoor die menselijke interacties inzichtelijk maakt. Vanuit de plattegrond van de stad van Axen onderzoeken we kennis en inzichten van menselijke interacties (Ax) zoals Ferdinand Couvelier die beschrijft. De plattegrond van de stad zal menigeen uitnodigen de stad te verkennen en de therapeutische mogelijkheden van de zes stadswijken te begrijpen. De wijken geven heldere inzichten in interacties en ondersteunen visueel de ontwikkeling van nieuw gedrag. De theorie wordt in een breder kader geplaatst door de vergelijking met de roos van Leary.

Toepassing en meerwaarde

De roos van Leary was de basis voor de ontwikkeling van de stad van Axen. De verschillen en overeenkomsten van beide systemen worden besproken. De verschillende manieren waarop beiden kunnen worden ingezet in de praktijk wordt vanuit persoonlijke voorkeuren van de deelnemers besproken. Door middel van een POP-opdracht wordt ervaren hoe praktisch deze theorie kan zijn voor cliënten en op welke wijze dit in de praktijk kan worden ingezet.

Werkwijze

Op deze dag maken we kennis met de therapeutische mogelijkheden van ‘De stad van Axen’. De stad is een metafoor die menselijke interacties inzichtelijk maakt. Vanuit de plattegrond van de stad van Axen onderzoeken we kennis en inzichten van menselijke interacties (Ax) zoals Ferdinand Couvelier die beschrijft. De plattegrond van de stad zal menigeen uitnodigen de stad te verkennen en de therapeutische mogelijkheden van de zes stadswijken te begrijpen. De wijken geven heldere inzichten in interacties en ondersteunen visueel de ontwikkeling van nieuw gedrag. De theorie wordt in een breder kader geplaatst door de vergelijking met de roos van Leary.

Doel

Leer beter communiceren en begrijpen in je praktijk met deze tools van de Stad van Axen.

Planning

Klik op “inschrijven” voor meer informatie (o.a. alle datums van de groep en bij welke beroepsverenigingen de training is erkend).

Overige informatie

SBU: 52 (1,86 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 310,-
Examen: Geen

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Accreditatie / Erkenning

Deze training is bij verschillende Beroepsverenigingen erkend. Je vindt de details per geplande training in het “Agenda” overzicht.

Programma

Vooraf lezen: De stad van Axen, Gids bij menselijke relaties 

Dag 1

 • Kennismaking en verwachting van de workshop
 • Verkennen van de wijken van Axen
 • Relatie tussen Roos van Leary en de stad van Axen
 • Test maken
 • Resultaten interpreteren en gebruiken in de stad van Axen
 • Interactie tussen de wijken verhelderen
 • De rol van het centrum
 • Casuïsitek opdracht en POP opdracht

Dag 2

 • Introductie Casuïstiek en POP opdrachten
 • Behandeling opdrachten
 • Evalueren opdrachten en praktijkwaarde
 • Evaluatie en afronding van de scholing

Doelstelling

Dag 1

 1. Begrip van de Roos van Leary en de stad van Axen
 2. Toepassing van de van de Roos van Leary en de stad van Axen in de praktijk door:
  1. gedrag te begrijpen
  2. inzicht te krijgen in eigen gedrag
  3. communicatie verbeteren
 3. Evalueren van de van de Roos van Leary en de stad van Axen in de praktijk
 4. Evalueren welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt door inzet van de stad van Axen 

Dag 2

 1. Reflecteren op het proces van de eigen ontwikkeling en doelen stellen
 2. De theorie praktisch inzetten met vervolg van collegiale consultatie als brenger of als haler.
 3. Een POP uitwerken waarbij vanuit de roos of de Ax een ontwikkelingsdoel wordt gekozen.

Ellis Heikens

specialiseerde zich na haar opleiding aan de Pedagogische Academie tot Counseler. Vanuit haar Schoolcounseling praktijk begeleidt zij leerlingen, ouders en leerkrachten. Na haar studie tot supervisor werkte zij samen met Jeroens Hendriksen en ontwikkelde het spel ‘Intervisieleren’, het door Kwintessens uitgegeven intervisiespel. Recent studeerde zij af als Master SEN (Special Educational Needs).

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Verplicht

Ferdinand Cuvelier, De stad van Axen, Gids bij menselijke relatiesKlement, 2008, 175 pag, ISBN9789086870257

Bekijk ook eens deze bijscholingen