Verlies en Rouw bij kinderen en jongeren

Introductie

Hoe verloopt de normale ontwikkeling van kinderen en hoe grijpt rouw daarop in.

Aankomend

Volledig BivT aanbod zien? Kijk bij “agenda” Op de hoogte blijven voor volgende datum? Schrijf hier in!

Informatie

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

In Nederland zijn er ongeveer 34.000 kinderen die een van hun beide ouders hebben verloren. Daarnaast zijn er kinderen die hun broertje of zusje verliezen, een dierbaar familielid of een vriendje of vriendinnetje. Naast verlies door de dood, kunnen zij in aanraking komen met ander verlies zoals: echtscheiding, pesten of een verhuizing. Verlies genereert rouw. Wanneer je met kinderen en jongeren werkt is het belangrijk om kennis te hebben hoe rouw ingrijpt op de ontwikkeling van kinderen en hoe je dit goed begeleid.  

Toepassing en meerwaarde

Je weet na deze training hoe je met kinderen en jongeren in gesprek kunt gaan over hun verlieservaringen. Je hebt praktische tools in handen die je direct in de praktijk kunt toepassen. De training is tevens ervaringsgericht: je gebruikt jezelf als instrument, Je hebt kennis over je eigen verhouding tot verlies en hoe je deze kennis kunt gebruiken in jouw werk. 

Werkwijze

We behandelen de nieuwste theoretische inzichten en werkmodellen rondom rouw. Daarnaast is er ruimte voor oefenen en uitwisseling met de andere deelnemers. We oefenen met praktische tools die je daarna in je praktijk meteen kunt inzetten. En we wisselen ervaringen uit, er is ruimte om te reflecteren en voorbeelden uit de praktijk in te brengen. De trainer zelf gebruikt ook veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.  

Doel 

Na de training heb je meer sensitiviteit ontwikkeld voor het onderwerp verlies. Je signaleert beter en hebt voldoende tools in handen om met kinderen in gesprek te gaan, verlies bespreekbaar te maken en verwerking van verlies op gang te brengen.  

Planning

Overige informatie

SBU: 8 (0,29 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 189,-
Toetsing: geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

De training is bedoeld als praktijk professionalisering voor therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, leerkrachten, counselors, POH Jeugd en GGZ en jeugdhulpverleners uit de reguliere- en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Programma

  • Welkom en kennismaking
  • Mijn verliesverhaal
  • Hoe komen jullie verlies tegen in je werk?
  • Verlieservaringen/ verliestrauma
  • Rouw/ ontwikkeling/ leeftijd
  • Thee/ koffie pauze
  • Oefening en uitwisseling
  • Theorie en methodiek
  • Pauze lunch
  • Attitude en vaardigheden
  • Oefening duaal procesmodel
  • Afscheid nemen

Doelstelling

  1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van de theorie ten aanzien van kinderen en hun ontwikkeling en hoe rouw daarop ingrijpt. 
  2. Het kunnen toepassen van de verschillende methodes zoals het duaal procesmodel, de rouwtaken en venster van verduren.   
  3. Het creëren van een eigen werkwijze over hoe je het duaal procesmodel, rouwtaken en venster van verduren binnen je eigen praktijkvoering/ professie kunt integreren. 

Brenda van Veldhuizen

Brenda is psychosociaal therapeut en heeft een eigen praktijk gespecialiseerd in hulpverlening bij rouw en trauma. De praktijk is zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Naast therapie geeft Brenda ook trainingen en supervisie.  

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Aanbevolen literatuur 

 

Bekijk ook eens deze bijscholingen