Weerstand in de praktijk

Introductie

Weerstand komt ontzettend veel voor in elke praktijk. Toch kan het in de praktijk lastig zijn om hiermee om te gaan.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1
Type: MBK en PSBK

Weerstand in de therapie praktijk en meer

Weerstand in de therapie praktijk en meer

De training weerstand in de praktijk geeft inzichten, verheldering en oplossingen waardoor jouw praktijk na deze training gestroomlijnd verloopt.

Toepassing en meerwaarde

“Veel communicatie storingen tussen mensen worden veroorzaakt doordat ze niet precies zeggen wat ze te zeggen hebben: ze communiceren indirect. Bijvoorbeeld door iets anders te zeggen, niets te zeggen of onvolledig te zijn. Soms is het heel nuttig om niet direct te zijn in je communicatie. Bijvoorbeeld als je jezelf wilt beschermen, omdat een ander jou wil manipuleren. Of wanneer je iets wilt zeggen, maar het moment daar niet geschikt voor is. Echter zijn mensen vaak indirect, terwijl ze in die situatie best direct zouden kunnen zijn.
Het komt ook re­gelmatig voor dat de boodschap (inhoud) en de boodschapper (persoon) aan elkaar gekoppeld worden, zodat de boodschapper de schuld krijgt van het (vervelende) bericht. Dit kan een rol spe­len bij een slecht-nieuwsgesprek. In de training Weerstand in de praktijk tijdens therapie, leer je omgaan met deze blokkades.

Werkwijze

Theoretische uitleg van de diverse vormen van indirecte weerstand wordt opgevolgd door praktijkoefeningen. Waarbij in de eerste instantie de eigen weerstand herkent wordt en daarna bij anderen.

Doel

Het herkennen van de weerstand bij de cliënt en jezelf om vervolgens hieruit de juiste aanpak te destilleren. Hiermee vergroot je de professionaliteit van je eigen aanpak binnen je praktijk.

Planning

Overige informatie

SBU: 10 (0,36 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

Reguliere of complementaire (geestelijke) gezondheidszorg zoals psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en natuurlijk hypnotherapeuten, haptonomen/haptothreapeuten, natuurgeneeskundigen, kinesiologen, paranormaal therapeuten, homeopaten, acupuncturisten, shiatsutherapeuten, reflexologen, maar ook orthopedagogen, leerkrachten, managers, coaches, trainers, etc.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

 • Inleiding in de dag
 • Therapeut in vorm
 • Wat is weerstand ?
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Ouder,volwassene ,kind posities
 • Ervaringen met weerstand
 • Plenaire nabespreking
 • Knelpunten bij de afronding van de therapie
 • Ervaringen bij therapieafronding (rollenspel)
 • Plenaire nabespreking
 • Vragen
 • Therapeut in vorm
 • Afronding en afscheid

Doelstelling

 1. Inzicht in de verschillende soorten weerstand
 2. Technieken kunnen toepassen om weerstand om te buigen of zelfs te benutten.
  PLATO Categorie: Uitbreiding Gespreksvaardigheden / Confrontatie

Rita Gras

Werkte van 1995 tot 2013 als docente, trainer, supervisor en assessor aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, waar zij zelf ook haar opleiding heeft gevolgd. Zij heeft een praktijk voor Integratieve hypno-psychotherapie in Haarlem. Bovendien is zij 25 jaar als yogadocente werkzaam geweest en heeft zij veel ervaring op het gebied van lichaamswerk en ademhalings- en meditatie-oefeningen. Zij is gespecialiseerd in PDS, praktijkvoering en hypno/ en psychotherapeutische interventies.

Ervaringen van deelnemers

Was een bijzondere training.

Leuke, interessante en volledige cursus met veel praktische handvaten en voorbeelden.

Ik vond het een fijne inspirerende dag.


Was een praktische en leerzame cursus! Ik vond het werken in groepjes zéér leerzaam.  Ik vond het erg fijn dat we veel praktische oefeningen tussendoor hadden, want ik ben geen stil zitter.


Ik heb de dag als zeer waardevol ervaren. Nieuwe kennis en inzichten gekregen over het onderwerp. De theorie werd mooi afgewisseld met ervaring en beweegoefeningen en visualisaties. Daarnaast vond ik de interactie met collega’s in de chat rooms zeer waardevol. Smaakt naar meer…

Ik vond de online cursus leuk vormgegeven. Door middel van de visualisaties, afwisselend theorie en oefenen in groepjes was het een afwisselend programma.
Ik heb veel geleerd van deze cursus, ook hoe het hoe te passen in de praktijk.


Ik kijk terug op een enerverende en inspirerende dag, waarin ik nieuwe inzichten heb gekregen en mooie oefeningen aangereikt heb gekregen.
De oefeningen spraken me allemaal erg aan, deze waren ook nieuw voor mij, en ik kan ze ook in mijn eigen praktijk toepassen. Daarnaast zijn ze voor mij persoonlijk ook zeer nuttig. Het lesmateriaal heeft veel waarde toegevoegd.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Er zijn voor deze bijscholing geen specifieke boeken aangeraden of verplicht. Tijdens de bijscholing wordt een syllabus uitgedeeld met informatie.

Bekijk ook eens deze bijscholingen