EMDR opleiding volwassenen

Introductie

De EMDR basisopleiding volwassenen is gericht op het verantwoordelijk kunnen uitvoeren van de EMDR protocollen bij enkelvoudige PTSS gerelateerde klachten. EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is één van de meest krachtige en effectieve psychotherapeutische methodieken voor behandeling van onder andere posttraumatische stressstoornis en angststoornissen.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), supervisie, certificering na afronding supervisie programma, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Voorkennis: PsBK (zie details)
Contactdagen: 4

Patiënten die een ingrijpende nare gebeurtenis hebben meegemaakt en hierna te maken hebben met bijvoorbeeld, angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving, paniekstoornissen, fobieën, slaapstoornissen etc., kunnen zeer effectief met deze methodiek behandeld worden in relatief weinig sessies.

Al meer dan achtentwintig jaar is er naar de effectiviteit van EMDR wetenschappelijk onderzoek verricht en wordt volledig geaccepteerd als één van de meest krachtige behandelingen bij o.a. PTSS. Eén van de verklaringen is dat het brein onder anderen door het werkgeheugen (prefrontale cortex) beïnvloed wordt en dat in relatief korte behandeltijd de hersenen de nare disfunctionele reacties na emdr behandeling sterk verminderden tot zelf verdwenen.

Toepassing en meerwaarde
De opleiding is gericht op het toepassen van het basisprotocol bij enkelvoudige-, meervoudige- en bij neurotische stoornissen. Het basisprotocol wordt divers ingezet bij enkelvoudige ervaringen en bij meervoudige ervaring. We gaan dan ook het meertarget protocol uitvoerig behandelen waarmee je praktijkgerichte oefeningen plenair bekijkt, bespreekt en toepast.

De opleiding kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van theoretische inleidingen, instructies van de EMDR protocollen, voorbeeld sessies en (semi-)plenaire oefeningen van de EMDR interventies.

De training is gericht op professionele praktijkvoering waardoor cliënten vertrouwd raken in je handelen en door de effectiviteit van de behandeling in korte tijd stabiliteit ervaart in het dagelijkse bestaan.

Werkwijze
We behandelen de diagnose stelling voor EMDR behandeling, het in kaart te brengen voor het toepassen van de protocollen en de afronding van EMDR therapie. Je maakt kennis met de vermoedelijke werking van het brein bij nare ervaringen en wat EMDR bewerkstelligd. Met name de veranderingen en werkzaamheid in de hersenen worden besproken. Je leert het EMDR protocol te gebruiken en de verschillende mogelijkheden met de bilaterale verwarringsstimulatie te hanteren.

Doel
De EMDR training is gericht op het leren toepassen en uitvoeren van het EMDR basisprotocol. Je leert onderscheid te maken tussen enkelvoudige en complexe ptss. Welke klachten kun je wel behandelen en welke verwijzen we door. We behandelen het intake gesprek gericht op EMDR, hoe en wanneer de EMDR start en de afronding van een EMDR sessie. Ook wordt er aandacht besteed aan tussentijdse evaluaties en vervolg na afronding van de EMDR.

Doelgroep informatie
Kijk voor detail informatie onder het tabblad ‘Details’.

Extra
De EMDR training is een praktijkgerichte professionaliseringstraining gegeven door de meest ervaren EMDR therapeuten in Nederland voor zowel de complementaire- als de reguliere zorgverlening. Onze EMDR specialisten werken zelf ook in de eigen praktijk met EMDR en willen hun expertise delen. René Veraar is ontwikkelaar en oprichter van de EMDR trainingen en heeft de afgelopen jaren met een team de allernieuwste trainingen doorontwikkeld. Hij geeft naast de basistraining ook verdiepingsdagen en masterclasses bij diverse GZ instellingen. Na afronding kun je vermeld worden op onderstaande website, kun je deelnemen aan de EMDR themadagen en verdiepingsdagen om verder te professionaliseren.

EMDR TheraTapper kit – klik hier voor meer informatie
EMDR opleiding

Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)
De EMDR opleiding wordt door het BivT gefaciliteerd en nadat je de opleiding hebt afgerond met het supervisie programma kun je aansluiten bij de “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland” en een vermelding krijgt op de website www.emdr-therapeuten.nl. (Let op, in Nederland worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden door niet gecertificeerde EMDR trainers! Registratie op SETN is alleen mogelijk als je de opleiding bij BivT hebt afgerond).  Vermelding geeft toegang tot een beveiligde omgeving waar je nauw contact kunt hebben met je collega’s. Tevens staat er ten alle tijden een fantastisch team supervisors klaar om je ten alle tijden te begeleiden.

De meest professionele en praktijkgerichte EMDR opleiding voor de complementaire en reguliere zorgverlener! 

Planning

Klik op “EMDR opleiding volwassenen” voor meer informatie (o.a. alle datums van de reeks).

Supervisieprogramma

Voorwaarden

Contactdagen: 4
Investering: € 1.195,-
Direct terug te verdienen met je sessies!

Inclusief: Supervisie programma 3 sessies, koffie, thee, toegang e-learning, syllabi
Exclusief: Lunch, EMDR TheraTapperPlus eu

Certificering: Na afronden 4 daagse en het supervisie/examen programma
Supervisie: Je krijgt na de 4 daagse ondersteuning van je eigen toegewezen supervisor
Supervisor: Na afronding kun je altijd je supervisor raadplegen
Na afronding kun je je aanmelden voor de Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland en België

SBU: 64 (2.29 EC)
Niveau: Minimaal Post-HBO niveau – voldoen aan de PLATO eisen PsBK (incl. DSM). Verplicht aantonen met je diploma/certificaten!

Voldoe je niet aan de voorkennis PsBK eisen maar wil je wel deelnemen, kijk dan hier  EMDR basisopleiding

Fiscale mogelijkheden:
Tijdens je supervisie programma behandel je eigen cliënten. Hierdoor kun je je investering terugverdienen.
Sta je ingeschreven bij de KvK dan kun je de investering mogelijk als zakelijke kosten afboeken. Laat je informeren bij je financieel adviseur en de belastingdienst. Ben je in loondienst? Dan kan wellicht je werkgever mee investeren! (BivT vraagt geen STAP-budget aan)

Doelgroep

Leden van beroepsverenigingen uit de complementaire en reguliere zorgverlening als zijn o.a. psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici.

Je dient minimaal een 3-jarige opleiding op Post-HBO niveau in complementaire en/of reguliere zorgverlening afgerond te hebben en lid te zijn bij een beroepsvereniging en/of werkzaam binnen een zorginstelling.

Ben je geen lid van een beroepsvereniging maar werk je voor een zorginstelling, dan dient je leidinggevende schriftelijk garant te staan voor je deelname en uitvoerende werkzaamheden. In het kader van de nieuwe wetgeving Wkkgz dient je beroepsvereniging bij een koepelorganisatie aangesloten te zijn.

 • Voorkennis dient direct na inschrijving aangetoond te worden door het opsturen van PsBK diploma – lidmaatschap beroepsvereniging of diploma opleiding (duidelijk psychopathologie /psychiatrie DSM IV en/of 5)- diploma (HBO/WO) om toegang te krijgen tot de opleiding.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma – Op locatie en Online

Dag 1:

 • Kennismaking – introductie
 • Vermoedelijke werking van het brein
  • oefening
 • EMDR basisprotocol
 • Enkelvoudig problematiek
 • Bilaterale stimulatie
 • Plenair werken

Dag 2:

 • Feedback dag 1
  • Film voorbeeldsessie
 • Positieve Cognistie installeren PCi
 • Meer-target protocol
 • Gegeneraliseerde stoornissen
 • Plenair werken

Dag 3:

 • Feedback dag 2
 • Interwaeves
  • voorbeeld sessie
 • Cognitieve interwaeves
 • Proces interwaeves
 • Plenair werken
 • EMDR oefenmiddag onder supervisie

Dag 4:

 • Feedback dag 3
 • Casuïstiek
 • Stabilisatie processen
 • Meer-thema protocol
 • Draagkracht – draaglast
 • Plenair werken
 • EMDR evaluatie
 • Uitleg supervisie programma
 • Afronding

LET OP! De volgorde van de trainingsdagen kan consequenties hebben in het afronden van je opleiding.
Verschuiven heeft consequenties in geplande dagen en kosten!

Na de specialisatie opleidingsdagen volg je het supervisie examen programma:
Na de 4 daagse start je met het EMDR supervisie programma onder begeleiding van je toegewezen EMDR supervisor. Je gaat in je eigen praktijk starten met de EMDR en mag jezelf ‘EMDR practitioner i.o.’ noemen. Je wordt inmiddels geacht met EMDR te kunnen werken en zal minimaal drie cliënten behandelen waarover je feedback ontvangt van je supervisor.

EMDR Practitioner:
Nadat de drie supervisie sessies goed bevonden worden ontvang je het certificaat ‘EMDR Practitioner’ en mag je deze op je website gebruiken.

Na het behalen van het certificaat “”EMDR Practitioner”” kun je een vermelding op www.emdr-therapeuten.nl krijgen en ben je tevens aangesloten bij de landelijke “Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland (SETN)” voor de complementaire zorgverlening.

EMDR master Practitioner worden?:
De tweedaagse EMDR bij Complexe PTSS is voor diegenen die werken met meervoudige complexe problematiek. Dag één worden de theoretische kaders besproken en met voorbeelden en oefeningen eigen gemaakt. De tweede dag kun je casuïstiek inbrengen die we gaan behandelen. Kijk voor meer informatie EMDR bij Complexe PTSS

EMDR basisopleiding kind en jeugd:
Ook kun je direct de 5 daagse EMDR opleiding kind en jeugd volgen die eveneens inclusief het supervisie programma wordt afgerond.

Heb je de 4 dagen opleiding gevolgd? Kindertherapeuten kunnen na de vierdaagse basisopleiding de 1 daagse ‘EMDR Thema dag kind en jeugd’ volgen alvorens het supervisie examen programma te mogen starten!

Werk je met volwassenen en kinderen, dan dien je na het afronden EMDR opleiding volwassenen ook de dag EMDR Kind en Jeugd te volgen waarna je ook een supervisie examen programma dient af te ronden.

EMDR therapeut worden?:
Na het behalen van het certificaat “EMDR Practitioner” heb je de mogelijkheid het certificaat EMDR therapeut volwassenen te behalen. Het certificaat “”EMDR therapeut”” waarborgt de kwaliteit van de EMDR therapeut en geeft je ervaring van minimaal 1 ½ jaar aan.

Je dient binnen één jaar een minimaal aantal cliënten te behandelen, onder supervisie en minimaal aan één casuïstiek of thema dag per jaar deel te nemen. Deze zijn ter professionalisering en om de nieuwste interventies binnen EMDR te ontwikkelen.

Na de vierdaagse of vijfdaagse basisopleiding zullen wij je blijven ondersteunen en begeleiden om een goed en ervaren EMDR behandelaar te worden en te blijven. Tevens bieden wij een telefonische supervisie ondersteuning om casuïstiek te begeleiden. BivT faciliteert het team EMDR supervisoren.

René Veraar

is kwaliteitscoördinator en hoofdtrainer bij de BivT, gespecialiseerd in Complexe PTSS, heeft onderzoek gedaan en is ontwikkelaar van de EMDR specialisatie opleiding. Sinds 1983 een eigen praktijk voor groeps- en individuele therapie als sportpsycholoog, psychodynamisch analyse psycholoog, psychosociaal therapeut, sjamanistisch therapeut en is oprichter van het BivT instituut. Hij is verbonden als docent en supervisor aan diverse Post HBO en HBO opleidingsinstituten en geeft Incompany masterclasses en trainingen bij GZ instelling. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van de EMDR-interventies en doet onderzoek omtrent EMDR bij somatische onverklaarbare lichamelijke klachten.

Karin Bargeman

Heeft als psychosociaal therapeut praktijk Focus Interno opgericht. Zij heeft de intentie om met haar opgedane kennis en levenservaring mensen te begleiden in hun processen. Vanuit haar passie wil zij mensen inspireren om in hun kracht te gaan staan. Zij is daarnaast EMDR Therapeut en supervisor.

Ervaringen van deelnemers

Wat een fantastische training is dit geweest! De kwaliteit is werkelijk hoogstaand en heb genoten van ieder moment. Het is echt een extra tool in mijn “gereedschapskist” die ik met heel veel plezier verder wil uitbreiden. Ik wil hier nog beter in worden en deze 4 dagen waren dan “nog maar” het begin. Ik kan niet wachten tot de extra dag voor kinderen en weet zeker dat ik vele verdiepingsdagen ga volgen. Ook ben ik zeer geïnteresseerd in het therapeutenprogramma.


Het waren zeer leerzame trainingen, ook met de voorbereidingen voor de lessen boden mij veel inzicht wat er bij EMDR therapie allemaal komt kijken. Het oefenen op elkaar/medecursisten was voor/na feedback van trainer zeer bruikbaar.


Wat een geweldige EMDR dagen hebben we gehad. De trainer is een super inspirerende, gedreven, ervaren EMDR therapeut én docent. Voor mij een voorbeeld. Alle dagen werd iedere deelnemer te betrekken, een veilig groepsgevoel te creëren en ons te inspireren. Vooral de voorbeelden hebben mij veel gebracht. Er was een goede verhouding tussen kennis delen, ruimte om vragen te stellen en oefenen. Ik heb veel van de vier dagen opgestoken, en vind het heel jammer dat het nu voorbij is. Ik voel me gesterkt meer EMDR toe te gaan passen. Kortom, ik geef deze dagen echt een 10!


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Je ontvangt via de e-learning uitgebreide een syllabus per trainingsdag – René J. Veraar

Aangeraden (niet verplicht)
Geen

EMDR en de vermoedelijke werking van het brein

Traumatische ervaringen in het leven kunnen een mens tot vluchten, vechten en bevriezen doen besluiten. Maar wat is het wat deze functionele reactie disfunctioneel ons leven kunnen beheersen? Klik voor meer informatie

EMDR basistraining Kind en Jeugd

De EMDR opleiding Kind en Jeugd is één van de meest complete opleidingen voor diegenen die met kinderen werken tot 18 jaar, waar de basisprotocollen EMDR worden behandeld Onze opleiding wordt al sinds 2002 gegeven aan zowel complementaire als reguliere zorgverleners. Klik hier voor meer informatie

EMDR verdiepingstraining bij Complexe PTSS

De EMDR ‘complexe PTSS’ is erop gericht verder te professionaliseren. Werk je met complexe en klinische psychopathologische stoornissen dan kun je na de EMDR basis opleiding je verder professionaliseren tot EMDR master Practitioner. Ook als verdieping kun je deze dagen bijwonen.  Klik hier voor meer informatie

EMDR verdieping Enkelvoudig protocol

De EMDR verdiepingsdag ‘Enkelvoudige problematiek’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR verdieping Meervoudig protocol

De EMDR verdiepingsdag ‘Meervoudige problematiek’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR verdieping Interwaves

De EMDR verdiepingsdagen ‘Interwaves’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR Themadag Kind en Jeugd

In de EMDR Themadag Kind en Jeugd leer je EMDR toepassen bij Kinderen en Jeugdigen tot 18 jaar. Je krijgt inzicht in de EMDR basisprotocollen voor Kinderen en Jeugdigen. De training EMDR Kind en Jeugd is één van de meest complete trainingen voor diegenen die met kinderen werken tot 18 jaar.

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de EMDR opleiding!

EMDR verdieping Kind en Jeugd

De EMDR verdiepingsdag ‘Kind en Jeugd’ is erop gericht verder te professionaliseren. Je kunt casuïstiek inbrengen die praktijkgericht wordt behandeld. Binnenkort meer informatie!

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 5 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt mee voor verlenging van je supervisie!

EMDR themadag Emotie eten

De EMDR themadag Emotie eten is een praktijkgerichte professionalisering waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Verslavingen

EMDR themadag Verslavingen is een praktijkgerichte professionalisering waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Zelfbeeld

EMDR themadag Zelfbeeld is een praktijkgerichte professionaliseringsdag waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Met kennis van het basisprotocol. Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

EMDR themadag Inner-Child therapie

EMDR themadag EMDR Inner-Child Therapie is een praktijkgerichte professionaliseringsdag waar we de praktische en theoretische kaders behandelen. Klik hier voor meer informatie

Deelname is alleen mogelijk na afronden van de 4 dagen EMDR opleiding! Deze dag telt niet mee voor verlenging van je supervisie! Daarvoor dien je de verdiepingsdagen te volgen.

Bekijk ook eens deze bijscholingen