Heb je het voor het kiezen?

Heb je het voor het kiezen?

Door Dieuwke Aberson, trainer De vrije keuze

Ja en nee. Sommige zaken kun je wel (leren) kiezen en andere zaken niet. En ook met die andere zaken kun je (leren) kiezen hoe je daar mee om kan gaan. Dus per saldo valt er een hoop te kiezen. Welke keuzes kun je bestempelen als ‘goede keuzes’? Stel dat je je rot, verlaten, eenzaam en teleurgesteld voelt. Welke keuze zou dan meer of minder steunend en opbouwend kunnen zijn? 

Je zou ervoor kunnen kiezen bij je gevoel stil te staan. Te onderzoeken waar het aan ligt, wanneer je dat gevoel eerder hebt gehad. Misschien kom je tot de conclusie dat dat gevoel nu eenmaal bij je hoort en dat er dus geen oplossing voor is.  Je zou ook jezelf aan je haren overeind kunnen trekken en de deur uitstappen om een blokje om te gaan, terwijl je je voorneemt om je heen te kijken naar andere mensen, de natuur, de huizen, de lucht en jezelf te steunen met de gedachte dat emoties zijn als het weer: ze komen en gaan. Je kiest dan voor ‘afleiding/pauze’ in plaats van ‘analyse/focus’. Voor steunende en opbouwende gedachten in plaats van ondermijnende en uitzichtloze gedachten. Voor naar anderen kijken in plaats van naar jezelf kijken.

Als je doel is om je beter te gaan voelen, is in dit geval ‘afleiding’ een hele goede strategie. Het zou kunnen dat je voor even ‘vergeet’ dat je je rot voelt. Dat is al mooi meegenomen, want dat biedt perspectief: zo zou je je zomaar vaker kunnen voelen. Stel dat je een rekening hebt gekregen, waarvan je vreest dat je die niet betalen kan. Wat zou dan een goede keuze zijn? Je zou de rekening onder je matras kunnen stoppen en een aflevering van je favoriete serie kunnen gaan kijken. Misschien zou je je tijdelijk wat beter voelen, maar het kan ook zijn dat je onrustiger wordt: je bent nog steeds onzeker over die rekening en hoe langer je dit probleem uit de weg gaat, hoe groter de angst kan worden.

In dat geval zou het beter zijn als je op onderzoek uit zou gaan. Kijken of je inderdaad een probleem hebt en ook vaststellen hoe groot het probleem is en bedenken wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn en wat je daarvoor moet doen om vervolgens tot betaling of een andere actie over te gaan. Zo vereisen keuzes een juiste balans tussen hoofd (analyse en actie) en buik (emotie en draagkracht). Ook is wijsheid nodig om te zien welke benadering voor welk probleem voor jou op dat moment het meest geschikt is. En zelfkennis om vast te stellen of je uit balans bent en hoe je deze disbalans het beste kunt aanpakken. En er is moed voor nodig, want we kunnen niet alle gevolgen van onze keuzes overzien en hebben ze ook niet in de hand.

Besluiteloosheid, beren op de weg, het lijden dat we vrezen, vooroordelen, gewoontes en sociale druk kunnen onze keuzevrijheid behoorlijk in de weg zitten en tot zowel psychische als somatische klachten leiden. Leren om ons  bewust te zijn van onze dilemma’s en er met vriendelijkheid naar te kijken, kan ons helpen meer in balans te komen en vaker te doen wat passend en kloppend is. Meer weten? Bekijk hier de training De vrije keuze.