Hoe een kind reageert op het gevoel van haar moeder

Hoe een kind reageert op het gevoel van haar moeder

Door Charlotte Langen, trainer Het kind als spiegel van zijn ouders

In het volgende verhaal over een ervaring in mijn praktijk, lees je hoe een kind reageert op het gevoel van haar moeder.

Sanne kwam samen met haar moeder bij mij met een klacht. Ze wil niet naar school en ook het gaan slapen levert steeds moeilijkheden op. Moeder vertelt dat Sanne erg aan haar hangt. Sanne zegt zelf: “ik huil steeds, omdat ik niet naar school wil, want ik wil bij mama blijven.”

Ik ga met Sanne aan het werk via spiertesten en de betekenis van de acupunctuurpunten, die haar lichaam aangeeft. Hieruit blijkt, dat Sanne de overtuiging heeft, dat zij voor haar moeder moet zorgen en dat zij het verdriet en de angst van haar moeder draagt. Als ik dat met moeder bespreek, vertelt ze mij, dat ze in de zwangerschap van Sanne erg bang is geweest om het kindje te verliezen, omdat ze al 3 miskramen heeft gehad voor deze zwangerschap. Daarbij is de vader van moeder na de geboorte van Sanne ernstig ziek en overlijdt als Sanne 5 maanden is.

Al deze gevoelens heeft Sanne meegekregen tijdens de zwangerschap en haar babytijd. Ik vraag aan moeder om Sanne te vertellen over de miskramen en haar angst om haar te verliezen en over haar verdriet om het overlijden van haar vader. Tevens moet ze aan Sanne vertellen dat haar angst en verdriet van haar zijn en niet van Sanne. Dat Sanne dat mag loslaten en aan haar mag teruggeven.

Moeder heeft dit gedaan en mailt mij 3 dagen na het consult dat Sanne zonder te huilen en aan mama te hangen naar school gaat en gaat slapen. Andere moeders op het schoolplein geven aan dat Sanne er anders uitziet: ontspannen en blij.

Wil je ook leren ontdekken hoe kinderen het gevoel van ouders spiegelen in hun gedrag of ook in lichamelijke klachten? Schrijf je dan in voor de 4-daagse training Het kind als spiegel van zijn ouders. Een interessante training met veel interactie en zelf oefenen. Voor het werk in je praktijk een effectieve aanvulling om kinderen en ouders snel en doeltreffend op weg te helpen en te begeleiden.

Bijscholing instituut voor Therapeuten BivT
[email protected]