Hoe kinderen pijn van ouders spiegelen in hun gedrag

Hoe kinderen pijn van ouders spiegelen in hun gedrag

Door Charlotte Langen & Angelique Manders, trainers De symboliek van het kind

Isa, een meisje van 11 jaar, is heel eigenwijs en koppig. Hierdoor is er tussen Isa en haar moeder veel strijd. Ook school geeft aan dat Isa erg bepalend is naar de andere kinderen. Met deze klachten komen Isa en haar moeder in mijn praktijk.

Na een gesprek over de hulpvraag en de afname van de anamnese, ga ik aan de slag met het onderzoek en de behandeling volgens de methode van Parind kinder-therapie. Hieruit blijkt dat Isa met haar gedrag van alles vertelt aan moeder. Isa is boos en die boosheid is van haar moeder. Verder draagt Isa de lasten van moeder en voelt ze haar verdriet.

Moeder heeft als kind in een moeilijke en pijnlijke situatie gezeten. In het gezin waren 2 kinderen, Isa’s moeder en haar autistische broer. Alle aandacht en zorg van haar moeder ging naar haar broer. Isa’s moeder was vanaf haar 11jaar heel veel alleen, doordat haar moeder moest werken en heel veel weg was voor onderzoek en therapie i.v.m. haar broer. Isa’s moeder vertelt dat ze zich in die tijd erg boos en verdrietig voelde en zich heeft afgesloten. De relatie met haar moeder verslechterde toen heel erg.

Isa zit nu in dezelfde leeftijd en laat in haar gedrag het meisje zien, dat haar moeder toen was. Moeder herkende dat volledig. We spraken af, dat moeder haar verhaal aan Isa vertelt. Isa krijgt hierdoor erkenning voor wat ze onbewust voelt en mag haar lasten teruggeven aan haar moeder.

Isa is nu beter aanspreekbaar en er is veel minder strijd tussen Isa en moeder.

Wil je ook leren om op deze manier naar gedrag bij kinderen te kijken en ouders en kinderen hiermee te helpen? Meld je dan aan voor De symboliek van het kind.