Hoe werken dingen vanuit het familiesysteem door in volgende generaties

Systemisch werken

Hoe werken dingen vanuit het familiesysteem door in volgende generaties

Door Charlotte Langen, trainer Systemisch werken

In het volgende verhaal deel ik een ervaring in mijn praktijk als voorbeeld:

Een vrouw van middelbare leeftijd loopt met de gedachte, dat zij geen goed mens is. Zij voelt zich heel snel schuldig en heeft vaak last van irrationele angst. Als we gaan kijken in haar familiesysteem, blijkt dat dit te maken heeft met haar vader. Hij voelt zich ook altijd schuldig en minderwaardig. Dit voert terug naar zijn vader. Hij draagt de last van zijn vader. 

Deze man, haar opa, is SS officier geweest in een concentratiekamp in de tweede wereldoorlog. Hij heeft hiervoor in een strafkamp gezeten. Vader is geboren in de oorlog en ziet zijn vader pas als hij 8 jaar is. Zijn vader pleegt zelfmoord, als zijn zoon in de twintig is. Bij opa lag een grote schuld, die vader onbewust heeft overgenomen en zijn dochter ook. 

In de opstelling laat die lijn zich duidelijk zien. De vrouw kende het verhaal, maar heeft de koppeling naar zichzelf nooit gemaakt. Nu haar dit via de opstelling duidelijk wordt, kan zij de last aan vader en grootvader teruggeven. Er is dan een enorme opluchting. 

Later vertelt ze mij, dat dit haar heel veel ruimte heeft gegeven. Zij voelt zich nog wel eens schuldig, maar ziet nu dat dat het patroon is vanuit haar familie. Dit kan ze zich nu realiseren en zo meestal uit haar schuldgevoel stappen. 

Zo kunnen gevoelens en geheimen uit eerdere generaties doorwerken in de huidige generatie en veel verdriet en frustratie veroorzaken. Het is dan ook heel waardevol, als je mensen kunt helpen om dit te ontdekken, waardoor er ruimte en begrip komt voor henzelf. Hoe je als therapeut dit kunt bewerkstelligen, leer je tijdens de verdiepingsdag ‘Systemisch werken’.

Bijscholing instituut voor Therapeuten BivT
[email protected]