De wereld is al twee jaar lang in de greep van de coronapandemie. Iedereen weet dat de ziekteverwekker een virus is. Maar wat zijn virussen en waarin verschillen ze van bacteriën? Welke virale epidemieën hebben het mensdom in het verleden getroffen? En van welke bacteriële infecties heeft de mensheid te lijden gehad? En wie zijn de artsen, microbiologen, chemici, farmacologen en ondernemers die effectieve en veilige geneesmiddelen tegen infectieziekten hebben ontwikkeld? Allemaal vragen waarop in deze training antwoord wordt gegeven. Een boeiende manier om uw kennis op te frissen of te vergroten.
Toepassing en meerwaarde:
Deze training valt onder medisch basiskennis (MBK) en kan dus worden gevolgd voor het behalen van MBK-nascholingspunten. De meerwaarde van deze training zit ‘m in de wijze waarop de leerstof wordt aangeboden. Geen saaie opsomming van anatomische, fysiologische en pathologische feitjes maar boeiende verhalen over de mensen die aan de basis van onze belangrijkste geneesmiddelen hebben gestaan. En passant komen pathologie en farmacologie vanzelf aan bod.
Werkwijze:
Het ochtendgedeelte van de training bestaat uit een dagdeel over de strijders tegen voornamelijk bacteriële infectieziekten. Na de lunchpauze vervolgt de training over virussen, virusinfecties en vaccins. Heel actueel.
De syllabi van deze training worden vooraf aan de deelnemers beschikbaar gesteld. Uiteraard zijn de trainingen interactief. Schroom niet om vragen te stellen of om opmerkingen te maken. Na afloop van ieder training volgt een meerkeuzetoets.
Doel:
Het doel van deze training is tweeledig. In de eerste plaats het opfrissen of vergroten van kennis op het gebied van infectieziekten en anti-infectiva. In de tweede plaats het kweken van historisch besef met betrekking tot geneesmiddelen waarvan wij de beschikbaarheid als vanzelfsprekend beschouwen. Je zult zien dat het ontwikkelen van geneesmiddelen mensenwerk is geweest. Met vallen en opstaan, met doorzettingsvermogen en af en toe een dosis geluk.