31 jul Medische Hypnose
Prikkelbare darmklachten komen in Nederland bij ongeveer 500.000 mensen voor. Dit zijn klachten van het maagdarmstelsel zoals: diarree, obstipatie, winderigheid, pijn, krampen, opgeblazen buik, misselijkheid etc. Op zich onschuldige klachten met een enorm impact op iemands leven. Binnen de hypnotherapie is een speciaal programma ontwikkeld om deze groep mensen te behandelen en van hun klachten af te helpen.
Een praktijkvoorbeeld:
Janneke is een jonge vrouw van 29 jaar. Ze woont samen, werkt voor een reisorganisatie; een relaxte baan. Houdt van in de natuur zijn, lezen en reizen. Haar conditie is matig. Sinds 8 maanden heeft zij veel last van haar buik; volgens de huisarts is het PDS. Haar klachten zijn diarree, 3 à 4 keer per dag, veel aandrang en moet dan echt rennen naar de WC, krampen en buikpijn en een opgezette buik. Behalve dit heeft ze toenemende angstklachten om uit te gaan, met openbaar vervoer te reizen of ergens naar toe te gaan als ze niet weet waar een WC is. Dit geeft haar veel stress en ze blijft in haar hoofd zitten en zorgen maken.
Ze zou graag zonder nadenken gewoon willen leven, reizen, uit eten gaan en leuke dingen doen, zonder zich steeds zorgen te maken of ze naar de WC moet. Ik kijk met haar als eerste naar haar eetprobleem. Hoewel ze een gezond en regelmatig eetpatroon heeft en voldoende drinkt, snoept ze wel veel tussendoor. We spreken af dat ze dit langzaam vermindert. Haar werk is relaxt, het is niet haar droombaan, maar voor nu prima.
Haar klachten leveren haar de meeste stress op. Spontaan op stap durft ze niet. Ze gaat alleen weg als ze weet waar ze naar de wc kan of als ze weet hoe lang ze onderweg is. Ze blijft steeds meer thuis en onderneemt steeds minder leuke dingen.
De eerste afspraak leg ik haar uit wat PDS is, geef haar wat praktische tips en laat ik haar kennismaken met een hypnose oefening, gericht op ontspanning. Deze neem ik op zodat ze hier thuis naar kan luisteren. De volgende keer vertelt ze dat ze met plezier elke dag geoefend heeft en zich door de oefening rustig en ontspannen voelt. Ze snoept een stuk minder en heeft vertrouwen in de behandeling.
Vandaag doen we een hypnose oefening waarin Janneke leert om diep te ontspannen en warmte naar haar maag en darmen te brengen. Dit voelt fijn en kan ze thuis ook toepassen bij pijn. Het geeft vertrouwen dat zij zelf ook invloed uit kan oefenen op haar lichaam en haalt haar uit haar hoofd en laat haar meer voelen.
Als Janneke de volgende keer komt, vertelt zij dat haar buik rustiger aanvoelt, minder opgeblazen is en haar ontlasting weer vaster is en minder frequent. Vandaag richten we ons op de angst om niet naar de WC te kunnen. In hypnose gaan we naar een vervelende lastige situatie voor Janneke en lost ze die op een positieve manier op. Daarna laat ik haar een paar positieve zinnen bedenken die haar in zo’n situatie kunnen helpen. Ze spreekt ze in op haar telefoon, zodat ze die altijd af kan luisteren.
Voor de komende 2 weken geef ik haar de opdracht een paar keer per week zo maar ergens naar toe te gaan en spreken we nog kort door wat zij kan doen op momenten waarop het moeilijk is. Als Janneke 2 weken later mijn praktijk binnenstapt straalt ze helemaal. Ze is bijna elke dag de deur uit geweest. Even zo maar winkelen, naar de bioscoop, met vriendinnen weg en met haar vriend uit eten. Ze is niet meer zo met haar buik bezig, voelt zich zekerder en heeft meer zelfvertrouwen. Haar ontlasting is normaal, alleen heeft ze soms nog wat lichte pijnklachten. Voor Janneke betekent deze verandering een enorme verbetering van kwaliteit van leven nu ze merkt wat ze het afgelopen jaar gemist heeft. Verdere behandeling is nu niet nodig. We spreken af dat we elkaar naar 3 maanden even bellen. En Janneke vertelt mij dat het nog steeds goed gaat en zelfs naar het buitenland op vakantie geweest is.
Nieuwsgierig geworden hoe jij mensen met PDS klachten kunt behandelen? Meld je dan aan voor de bijscholing Medische Hypnose PDS Prikkelbare darm syndroom gegeven door Barbara Corsetto en Mati Bovendeaard.