Sterk(t)e oren

Sterk(t)e oren

Door Aukje Reinders, docente Positieve psychologie

“Mijn vriendinnen vinden mij een controlefreak”. Mirjam hangt onderuit op haar stoel. Haar stem klinkt vlak als ze verder vertelt over haar vriendinnen die er genoeg van hebben dat Mirjam altijd alles tot in de puntjes regelt als ze samen een weekendje weg gaan en dat zij van te voren dan al gestrest is. “Ik was eerst wel boos toen ze me dat vertelden, maar eigenlijk vind ik dat ze wel gelijk hebben”. Ze kijkt me even in de ogen, dan kijkt ze naar haar handen die rusteloos liggen te friemelen op haar schoot.

“Nou, daar mogen jouw vriendinnen blij mee zijn, zo te horen ben je een verrekte goede organisator!” Mirjam kijkt me wat argwanend aan zodat ik mijn boodschap nog een keer herhaal. “Zo heb ik het nog nooit bekeken, tja, daar zit wel wat in!” Ze gaat iets meer rechtop zitten, haar handen rusten nu stil op haar blauwe blouse.

Tredmolen
Cliënten zijn eraan gewend om te praten over wat hen mankeert, wat hun klachten zijn. Ze hebben hun ‘klaag verhaal’ al zo vaak verteld dat ze het op de automatische piloot doen, zonder er nog veel bij te voelen. Hulpverleners zijn getraind en er aan gewend cliënten te vragen naar hun klachten in plaats van opmerkingen te maken over hun krachten. Met elkaar komen hulpverlener en cliënt dan terecht in een tredmolen van bekendheid en negativiteit.

Voetjes van de vloer
Je professionele oren richten op de kwaliteiten van een cliënt (ook al tijdens de intake) is een vaardigheid die je echt moet ontwikkelen, mij kwam het in ieder geval niet aangewaaid. Ik heb dat vermogen geleerd door erop attent te zijn, door mij steeds opnieuw in gesprekken met cliënten te verwonderen en hun kwaliteiten en talenten te herkennen en te benoemen.
Door je sterkte-oren in te zetten, creëer je een positief klimaat waarin de cliënt zich meer gezien en erkend voelt en zelf – vaak voor het eerst zoals bij Mirjam het geval was – in contact komen met hun kwaliteiten. Ze komen als het ware even los van de grond waar al genoeg ‘rommel’ te vinden is.

Positief gereedschap
Wil je als therapeut/coach/hulpverlener ook leren om je sterkte-oren meer te gebruiken en om andere technieken te leren om jouw cliënten te ondersteunen in het vergroten van hun geluk en welbevinden?

Schrijf je dan nu in voor de bijscholing Acceptance and commitment therapy.