Van overafhankelijkheid naar onafhankelijkheid

Van overafhankelijkheid naar onafhankelijkheid

Door Nathalie Wilkers, docente Codependency & relatieverslaving

Ongezonde afhankelijkheid
Is jouw cliënt constant bezig om andere mensen te plezieren en hun goedkeuring te vragen? Of is jouw cliënt altijd ‘een luisterend oor’ voor de problemen van iedereen? Kan jouw cliënt slecht NEE zeggen en staat hij of zij altijd klaar voor anderen? Wellicht merk je als je doorvraagt dat je cliënt bang is om alleen te zijn of in de steek gelaten te worden en is dat de  reden om in ​​een ongezonde relatie te blijven.

Dit kunnen signalen zijn van wat we ook wel Codependency noemen. Cliënten die klachten hebben als bijvoorbeeld oververmoeidheid, burn-out, neerslachtigheid, omdat ze altijd aan het zorgen zijn voor andere mensen en daardoor zichzelf tekort doen, komen in aanmerking voor deze diagnose. De wereld heeft behoefte aan gevende, liefhebbende, behulpzame en empathische mensen zoals zij. Maar het is fijn als de liefde en behulpzaamheid wederkerig is.

Verslavende dynamiek in de relatie
Het concept van de cyclus van ontvangen en geven is soms moeilijk voor mensen die Codependent zijn, omdat ze zich vaak niet bewust zijn van de ongezonde dynamiek. Deze mensen kunnen zichzelf voortdurend wegcijferen en daardoor hun eigen authentieke pad en levensdoel uit het oog verliezen. En, ondanks hun beste bedoelingen, ontnemen ze ook anderen de lessen die ze nodig hebben om te leren en te groeien. Maar dat is soms lastig om je bewust van te worden. De omgeving vindt het vaak maar wat fijn om zo in de watten gelegd te worden. En daar wordt de Codependent persoon dan weer mee gevoed, hoe minimaal dat dan ook is. Zo lijkt de dynamiek van de relatie vervullend voor beide personen. Vooral in het begin. Het kan lang duren voordat deze cliënten hulp gaan zoeken. Ze kunnen heel lang, heel veel geven, voordat ze eindelijk beseffen dat ze onder dit gedrag lijden en hulp nodig hebben.

Enkele symptomen van Codependency omvatten:
• Zich niet goed genoeg voelen, of  ‘te veel’ of ‘te weinig’
• Angst om alleen te zijn of verlaten te worden
• Zich egoïstisch voelen, of schuldig omdat ze niet aan de behoeften van anderen voldoen
• Prikkelbaar als anderen niet naar hun advies luisteren of het niet opvolgen
• Jezelf minder belangrijk maken dan de ander
• Voor velen de vertrouwenspersoon zijn. Goedkeuring zoeken of mensen behagen
• Redding of herstel van anderen nastreven, vaak ten koste van zichzelf
• Ultimatums geven of zeuren om anderen uit de problemen te houden
• Verduren van ongezonde relaties om eenzaamheid te voorkomen
• Financiën en andere middelen inzetten t.b.v. de ander
• Een verslaafde, misbruiker of narcist in de omgeving hebben en daar niet van los komen
• Zelf beperkende of zichzelf saboterende overtuigingen hebben

In de training Codependency & Relatieverslaving bij de BivT wordt duidelijk hoe het kan ontstaan, wat het verloop kan zijn en hoe dit problemen kan veroorzaken in het leven van de cliënt. Het gedrag wat vertoont wordt bij Codependency wekt vaak irritatie op, omdat de cliënt volledig tegen het verstand in kan handelen en vaak hardleers is. Dit is echter ook vaak heel frustrerend voor de cliënt zelf. Het begeleiden van deze cliënten vergt een bepaalde ziens- en handelswijze, die niet altijd evident is.

Wil jij leren hoe je dit thema kunt herkennen en hoe je cliënt hierin adequaat kunt begeleiden? Zodat je cliënt zich (weer) waardevol gaat voelen en het zelfbeeld kan herstellen? Kijk dan hier voor meer informatie.