Via karakteropstelling naar compassievol leven

Via karakteropstelling naar compassievol leven

Door Rikkie Postema, trainer Opstellingen met karakterstructuren

Veel mensen weten dat er een grote rijkdom verscholen ligt in een zuivere verbinding met onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Dat we moeten stoppen met eenzijdigheid, discriminatie en de pose die liefde laat zien, maar geen ware liefde is, omdat deze doorgaans voortkomt uit zelfzuchtigheid om de eigen gevoelens te strelen. We zijn zo kwetsbaar dat we ons hart min of meer sluiten voor verbinding waardoor het leven zich voornamelijk voltrekt vanuit redenatie, verwachtingen, prestatie en te hoge eisen die we aan onszelf, maar vaak ook aan anderen stellen.

Het is niet vanzelfsprekend en makkelijk vanuit die mentale energie af te dalen naar de hartenergie waardoor we meer ‘hartelijk’ kunnen leven, wat zich kenmerkt door oprechte compassie met jezelf en anderen. We hebben allemaal in contact met anderen min of meerdere frustraties die compassie kan overschaduwen waardoor irritatie de boventoon gaat voeren. Dit maakt dat ons kijken, luisteren en voelen vertroebelt. De realiteitszin wordt met een sausje ego overgoten.

Al naar gelang de karakterstructuur in combinatie met de in het moment zijnde fysieke en mentale constitutie zal deze destructieve verstoring zich van mens tot mens verschillend manifesteren. Het is een pijnlijk mechanisme wat in eerste instantie degene die hiermee behept is klem zet. Gevangen in mentale patronen die leidend zijn voor gedrag, houding en woorden.

In een opstellingen met karakterstructuren kunnen vertroebelingen, destructieve overtuigingen en onbewuste patronen in beeld gebracht worden. Maar ook de weg(en) naar bevrijding uit de beklemming(en) en heling, zoals het bij systemisch werk gebruikelijk is.

Een metaforisch hulpmiddel in deze opstellingen zijn de vijf elementen ruimte, aarde, wind/lucht, vuur en water. Ze staan symbool voor kwaliteiten en valkuilen. In de opstelling wordt duidelijk hoe ze op elkaar inwerken of elkaar belemmeren. Ieders persoonlijke situatie kan hieraan getoetst worden en hoe tot een ander perspectief te komen op zichzelf en anderen. Het gebruik van de metaforische elementen maakt het tot een speels en laagdrempelig geheel.

Voel je welkom bij de training Opstellingen met karakterstructuren als je zelf eens wilt ontdekken hoe vijf elementen je een heldere spiegel voor kunnen houden.