Wat betekent Gaslighting?

Wat betekent Gaslighting?

Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarin iemand de waarheid zo verdraait dat je aan jezelf gaat twijfelen. Hoe herken je het?

Gaslighting is een manipulatietechniek waarbij de manipulator probeert het slachtoffer te laten twijfelen aan zijn eigen realiteit of geheugen. Deze techniek kan zich uiten in het ontkennen van gebeurtenissen, het verdraaien van feiten, of het in twijfel trekken van de gevoelens van het slachtoffer. Het doel is vaak om macht en controle te verkrijgen in een relatie. Slachtoffers van gaslighting kunnen gevoelens van onzekerheid, angst en verwarring ervaren. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze tactieken en steun te zoeken bij betrouwbare bronnen of professionals.

Gek door gaslampen

Het begrip gaslighting komt uit de film Gaslight uit 1944. Daarin manipuleert een man zijn vrouw zo ernstig dat zij haar verstand verliest. Dit doet hij onder andere door de gaslampen in huis stiekem steeds iets meer te dimmen, terwijl hij volhoudt dat het licht helemaal niet verandert. Uiteindelijk gelooft zijn vrouw dat ze écht gek geworden is.

De pakkende metafoor van de gaslampen bleef hangen. En sinds de publicatie van Robin Sterns boek The Gaslight Effect werd het een gevestigd fenomeen binnen de psychologie. Maar goed, niemand heeft nu nog gaslampen in huis. Hoe herken je gaslighting dan in je omgeving?

Zo kun je gaslighting herkennen

‘Gaslighting is een vorm van emotioneel misbruik’, licht Stern telefonisch toe. ‘Een soort psychologische manipulatie.’ Het doel van een gaslighter is, bewust of onbewust, om bij de ander twijfel te zaaien. Om iemands perceptie van de realiteit, en in het uiterste geval hun eigen geestelijke gezondheid, in twijfel te trekken.

Waar merk je dat precies aan? Stern heeft een lijstje met herkenningspunten op een rij gezet die doen vermoeden dat je te maken hebt met een gaslighter:

  1. Je twijfelt continu aan jezelf, zegt sorry voor alles en vraagt je telkens af: ben ik wel goed genoeg?
  2. Je voelt je niet op je gemak en vraagt je af of je nu zo overgevoelig bent, en denkt regelmatig: ben ik nou gek?
  3. Je begrijpt niet waarom je niet gelukkiger bent, terwijl veel dingen in je leven, werk of relatie zo goed lijken te gaan, en denkt daarbij ook vaak: ligt het aan mij?
  4. Bij alles wat je koopt of doet vraag je je alleen af wat je partner ervan zou denken of vinden. Voordat je je partner ziet, ga je een checklist af in je hoofd om te checken of je iets fout hebt gedaan.
  5. Je hebt het gevoel dat er iets mis is, maar kunt je vinger er maar niet op leggen. Ook hierbij vraag je je af: ligt het aan mij, wat is er mis met mij?
  6. Je liegt vaker tegen vrienden en familie en raakt de grip op realiteit kwijt. Je hebt moeite met de kleinste beslissingen.

 

Training om je praktijk te professionaliseren – klik hier voor meer informatie

Bron: ga hier naar artikel

Bijscholing instituut voor Therapeuten BivT
info@bivt.nl