Opstellingen, hechting en relaties

Introductie

Als je cliënt tegen relatieproblemen aanloopt of met een conflict op het werk te maken krijgt, kan de spanning behoorlijk oplopen.

Aankomend

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Virussen

Opstellingen Hechting en relaties

Als we daardoor de verbinding met de ander kwijtraken, reageren we vaak vanuit wat we in een eerdere hechtingsrelatie (ouders of eerdere partners) geleerd hebben. In deze training wordt er gewerkt met opstellingen en worden er tools voor je cliënten aangereikt, om zicht te krijgen op onze overlevingsmechanismen en hechtingskwetsingen. In de opstelling worden oplossingen gecreëerd en hulpbronnen gezocht om een constructieve verbinding aan te gaan. 

 Toepassen en meerwaarde 

Je maakt kennis met de theorie van systeemwerk en hoe je familie- en organisatieopstellingen praktisch inzet in jouw werk als therapeut, coach of mediator.
We gaan vanuit een veilige een op een situatie oefenen waarmee een opstelling in de dagelijkse praktijksituatie direct binnen handbereik komt. Een opstelling kan goed gecombineerd worden met andere disciplines waar de therapeut of coach al mee werkt. Patronen en overlevingsmechanismen zullen hierdoor beter en sneller aan bod kunnen komen waarmee de verwerking wordt geoptimaliseerd. In een sessie worden niet alleen verstrikkingen helder maar worden er ook oplossingen aangedragen met zelfgekozen hulpbronnen.  

Bij onbewuste of vastgelopen processen brengt een opstelling reflectie en diepgang op de hulpvraag. Je cliënt zal eerder met de hulpvraag in actie komen dan in het werken in een grote groep.

Werkwijze

Er worden praktijkvoorbeelden ingebracht door de trainer en we oefenen twee aan twee met opstellingen vanuit de theoretisch kaders. Er wordt gewerkt met vragenlijsten en op beide trainingsdagen is er gelegenheid voor het inbrengen van persoonlijke thema’s of casuïstiek.

Doel

 • Helder krijgen van ervaringen uit de prille beginfase van ons leven die onbewust als volwassene nu in de weg kunnen staan.
 • Het doel is om oplossingen aan te dragen om positieve en constructieve relaties aan te gaan zowel privé en/of zakelijk.
 • Je kunt meer zicht krijgen op patronen en de daarbij horende overlevingsmechanismen van je cliënt en hoe dit doorwerkt binnen hun relaties. 
 • Een opstelling kan in een individueel gesprek of bij relatieproblemen veel duidelijkheid verschaffen. Het werken met deze manier van opstellingen geeft je mooie praktijkgerichte mogelijkheden die je niet wilt missen.

Planning

Overige informatie

SBU: 15 SBU (0.54 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 385,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal Bewijs van deelname certificaat

Doelgroep

De training is bedoeld als praktijk professionalisering voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid):

 

Disclaimer: BivT stelt deze informatie met grote zorg samen, maar het komt voor dat onze lijst niet compleet is. Wij vragen dus altijd aan jou, voordat je deelneemt aan de training om bij je eigen beroepsvereniging(en) te controleren of de training geaccrediteerd en/ of erkend is. Mocht jouw beroepsvereniging de training wel erkennen en/ of accrediteren zonder dat dit op de website staat, dan horen wij dat graag van je!

Programma

Dag 1

 • Dag 1
 • Kennismaking
 • Theorie van systeemwerk
 • Toepassingsgebieden
 • Opstelling twee aan twee hulpvraag gerichte op terugkerende patroon & familie
 • Oefening positie, focus en dynamiek plenair
 • Theorie overlevingsmechanismen en traumaresponses
 • Casus
 • Afronding

Dag 2

 • Korte terugblik dag 1
 • Theorie over hechting Fr. Rupert
 • Opstelling twee aan twee “trauma, overlevings- en gezonde deel”
 • Opstellingen hoe deze doorwerken in relaties
 • Hoe communiceer ik dit naar de ander (oefening twee aan twee)
 • Hoe gaan we om met projectie- en overlevingsmechanismen van de ander
 • Werken met positieve ankers
 • Nabespreken/ervaringen uitwisselen
 • Afronding

Doelstelling

 1. Het toepassen van de Opstellingen hechting en relaties door middel van de vragenlijst .
 2. Theorie en praktijk komen in opstellingen samen en worden twee aan twee geoefend.
 3. Toets vraag over hoe je de Opstellingen en overlevingsmechanismen binnen je eigen (praktijkvoering) professie integreert

Dorien de Vries

Dorien de Vries heeft een praktijk voor therapie sinds 1989. Zij heeft een aantal jaren lesgegeven op de Academie Chiron met haar man Adrie van der Ven en op de Academie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal en Hilversum. Op Bonaire en L’huis Preau in Frankrijk heeft zij workshops astrologie en familieopstellingen verzorgd. Naast de praktijk en lesgeven heeft Dorien een aantal jaren de rubriek voor het damesmaandblad Nouveau met bekende Nederlanders geschreven. En verschillende projecten zoals C & A kleding en astrologie op de Libelle beurs. Middelbaar schoolproject om te vertellen over de astrologie en de geschiedenis.

Ervaringen van deelnemers

Ik vond de training heel erg goed, interessant en inspirerend. De trainer Dorien vond ik ook ontzettend goed. Zo aangesloten en oog voor iedere deelnemer, spiegelend op een liefdevolle manier zodat het binnen kon komen. Ze creëerde daarmee een opstelling die heel fijn en ‘veilig’ voelde. Theorie en praktijk werden afgewisseld op een hele prettige manier, waardoor het heel leerzaam was op alle vlakken.  Ik geef de cursus en de trainer allebei een 10.


Ik vond het een ontzettende fijne training. De manier van lesgeven  was heel prettig, heel veel verschillende praktijkvoorbeelden ervaren er was ruimte voor vragen en je eigen stuk. Het programma was heel gevarieerd, mooi combi tussen zelf oefenen/ eigen stuk ervaren en dat van anderen te zien.
Ik heb hier heel veel aan gehad en gebruik het intensief in mijn therapie.


Alleen maar complimenten! De dagen waren een hele fijne mix van theorie, in tweetallen oefenen en plenair voorbeelden uitwerken. Dorien doorleeft en doorvoelt wat gezegd wordt en komt daarmee snel tot de kern. Ze betrok actief het lijf hierbij en dat sluit erg mooi aan bij mijn holistische werkwijze. Door niet te veel theorie maar juist de focus op de toepassing te leggen heb ik ook echt het gevoel hier goed mee te kunnen gaan werken in mijn praktijk. En ben ik me deze dagen ook weer iets nieuws bewust geworden over iets in mijn eigen familiesysteem waar ik verder mee kan.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Verplicht:

 • Dorien de Vries, Als herboren, Better Life Publishers 2016, ISBN 978-90-821047-6-9

Aanbevolen (niet verplicht)

 • Frans Ruppert, Symbiose en autonomie, Uitgeverij Akasha 2010, blz. 97 t/m 98, ISBN: 9789460150302

Bekijk ook eens deze bijscholingen