Klinisch Perfectionisme

Introductie

‘Begin nooit een verbouwing met het weghalen van een steunmuur’. 

Aankomend

14
jun

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 2

Klinische perfectionisme

Klinische perfectionisme

Het Belang van de Onderstroom  

Klinisch Perfectionisme komt veel voor en kan onderliggend oorzaak zijn aan diverse vormen van problematiek, zoals o.a. sociale angst, burn-out, eetstoornissen en depressie, maar ook bv. faalangst. De therapeutische behandeling dient dan niet alleen te liggen bij de eerste hulpvraag, maar ook bij deze onderliggende problematiek. Maar hoe doe je dat, want ondanks dat perfectionisme voor frictie en stagnatie zorgt, ervaren cliënten het niet vaak als een probleem.  

Tevens is het van groot belang om de functie van perfectionisme voor de cliënt te bezien en de oorzaken van het perfectionisme te behandelen, alvorens het perfectionisme als coping stijl te veranderen. 

Toepassing en meerwaarde

Je krijgt een methodiek aangeboden, om te werken aan de oorzaken van perfectionisme als eerste stap in het behandelproces van deze coping stijl. We gaan aan het werk met diagnosticeren, waardoor je specifieke persoonlijke eigenschappen van een cliënt  t.a.v. perfectionisme in kaart kan brengen. Je krijgt therapeutische interventies aangereikt en gaat oefenen met vaardigheden, om op dieper niveau specifieke oorzaken van het perfectionisme te behandelen binnen de grenzen van je vakgebied. 

Werkwijze

Tijdens deze 2 praktijkgerichte professionaliseringsdagen oefenen we vaardigheden, waarbij plenaire momenten telkens worden afgewisseld met oefenmomenten in tweetallen. Elk onderdeel wordt theoretische en met praktische achtergrondinformatie plenair aangeboden, waarna praktische oefenmomenten volgen. Ook worden er voorbeeldsessies gegeven. De training wordt ondersteund door een PowerPoint. 

Doel

Tijdens deze training krijg je een methodiek aangeboden voor de behandeling van (klinisch) perfectionisme in de Onderstroom, als eerste stap in de behandeling. Je krijgt praktische kennis, vaardigheden en interventies aangeboden ingebed in een theoretische kader. Tevens leer je diagnostisch materiaal in te zetten, om in standhoudende factoren en oorzaken in kaart te brengen.

Planning

Overige informatie

SBU: 16 (0.57 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 2
Dagdelen: 4
Prijs: € 385,-

Doelgroep

De training is bedoeld als praktijk professionalisering voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

 • Werken in de Onderstroom
 • Diagnostisch werken
 • Basis skills en Vak-alerts experiëntiële methodieken
 • Fase A, B, C. 

Dag 2

 • Bespreken praktijkopdrachten; 
 • Voorbeeldsessie: fasen A t/m G  
 • Praktijkoefening Fase D t/m G 
 • Vak Alerts
 • Praktijkoefening Fase A t/m G 
 • Nabespreking trainingsdagen  

Doelstelling

 1. Inzicht in theoretisch kader van klinisch perfectionisme, praktische achtergrondinformatie en het belang van de Onderstroom in de behandeling.
 2. Kunnen toepassen van het diagnostisch materiaal, om oorzaken en in standhoudende factoren van perfectionisme in kaart te brengen.
 3. Heeft kennisgenomen van en vaardigheden geoefend om therapeutische interventies toe te passen in de Onderstroom binnen de grenzen van ’t vak.

Annemieke Beemster

Annemieke Beemster is counselor & integraal therapeut en re-integratiecoach. In 2008 is zij gestart met haar eigen praktijk ‘Naar een beter Evenwicht’. Haar specialisme zijn psycho-oncologie, trauma en burn-out. Zij is sinds 2015 verbonden aan een multidisciplinair expertise centrum voor oncologie. Annemieke zoekt indien nodig de samenwerking met andere disciplines. Maatwerk vind ze heel belangrijk, elk mens is anders. Zij heeft trajecten ontwikkeld voor persoonlijke ontwikkeling, omgaan met ernstig ziek zijn en relatietherapie. Annemieke Beemster heeft onder andere gestudeerd aan de Hogeschool van Tilburg en de Hogeschool van Utrecht, waar ze twee masterstudies heeft afgerond.  

Vanaf 2008 heeft Annemieke in zorg- en onderwijsorganisaties meerdere trajecten op organisatieniveau uitgevoerd. In de sectoren Zorg en Onderwijs heeft zij grote transitieprocessen begeleid, daarnaast heeft ze intervisie, trainingen en workshops gegeven. 

Ervaringen van deelnemers

Dank je wel voor je trainingsdagen Klinisch perfectionisme. Het is een fijne methodiek.

Annemieke creëerde een setting waarbij de cursisten snel aan elkaar konden wennen, het veilig en vertrouwd voelde. Waardoor we niet alleen leerden van Annemieke maar ook van elkaar.

De docent was echt heel fijn. Gelijkwaardig, vaardig en zeer respectvol.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de boeken disclaimer!

Verplicht:

Brown B., De moed van imperfectie, Bruna Uitgevers B.V. Amsterdam (2013) ISBN 9789400503496 

Aangeraden (niet verplicht)

Barbelo CHR. Uijtenbogaardt, Handboek Moderne Hypnotherapie, ISBN 9789051799170 

Bohlmeijer E., Mies L., Westerhof G., De betekenis van leversverhalen, Bohn Stafleu van Loghum (2007) ISBN 9789031348749 

Stewart I., Joines V., Transactionele Analyse – het handboek, SWP Uitgeverij BV (2008) ISBN  9789066659360 

Weber G., Hellinger B., De praktijk van de familieopstellingen, Altamira-Becht BV Haarlem (2002) ISBN 9789069635552 

Bekijk ook eens deze bijscholingen