Relatie tussen psychologie en spiritualiteit

Introductie

 De roep om spiritualiteit meer te integreren in de hulpverlening, om de ziel terug te brengen in de psychologie wordt luider. Hoe doe je dat? 

Aankomend

Bij voldoende belangstelling zullen we deze training plannen bij een van onze locaties in Nederland.
Je ontvangt hierover nog bericht. Schrijf je direct in.

 

Volledig aanbod zien? Kijk bij “agenda

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Contactdagen: 1

Virussen

Ergens in het verleden zijn psychologie en spiritualiteit van elkaar gescheiden geraakt. Psychologie werd een wetenschap en spiritualiteit werd beschouwd als zweverig. Een vreemde ontwikkeling als je je realiseert dat beide gaan over menszijn, over groei, ontwikkeling en het realiseren van je potentie. De roep om spiritualiteit meer te integreren in de hulpverlening, om de ziel terug te brengen in de psychologie wordt luider. Hoe doe je dat?  

Psychologie en spiritualiteit zijn veel nauwer met elkaar verbonden dan we denken. Essentie, Zijn, vormt de grond van ons bestaan en is direct waarneembaar door ons vermogen tot gewaarzijn. We beschikken over dat vermogen door de aanwezigheid van het individuele bewustzijn: de ziel. In deze training gaan we dat individuele bewustzijn verkennen en zien hoezeer de ziel verbonden is met de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Als we zeggen dat we ‘werken aan onszelf’ dan betekent dat eigenlijk: werken aan de ziel.  

Toepassing en meerwaarde

Een dieper contact met het vermogen tot bewustzijn helpt ons om dichter bij onszelf te blijven. We worden daardoor minder gemakkelijk getriggerd. De verkenning van de ziel als een oneindig potentieel van groei plaatst de persoonlijkheid zelf in een groter veld van bewustzijn. Zo krijgen groei en ontwikkeling een nieuw perspectief dat direct ervaarbaar en toepasbaar is voor onszelf. De inzichten en oefeningen die we doen kun je ook aanbieden aan je cliënten. 

 

Werkwijze

In het hoofdstuk dat dient als voorbereiding wordt al een mooie opzet gemaakt voor deze dag. In de training wordt daar kort nog aandacht aan besteed. Daarna komen er nog twee belangrijke onderdelen aan de orde. In de training wisselen korte stukjes introductie af met concrete oefeningen. Zo worden inzichten gecombineerd met directe ervaringen die je helpen om de inzichten te verdiepen. Er zijn uiteraard korte rondes waarin ervaringen worden gedeeld, zowel in de grote groep als in subgroepen.  

Doel

Doordat je aan den lijve gaat ervaren waar we over spreken, zal je direct de impact van de nieuwe inzichten voor jezelf ervaren. Als hulpverlener zal je meer aanwezig zijn in je contacten met cliënten, je visie op groei en ontwikkeling verruimen zich en de inzichten gaan je inspireren tot een nieuwe aanpak in het directe werk. 

Planning

Overige informatie

SBU: 9( 0,32 EC’s)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Examen: Geen
Certificering: Digitaal certificaat van deelname

Doelgroep

De training is bedoeld als praktijk professionalisering voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere- en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde. 

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

  • Kennismaking
  • Grondingsoefening
  • ‘Het ik in deze wereld’
  • De ziel als het individuele bewustzijn
  • Het ontstaan van de ego-persoonlijkheid
  • Pauzes 11.30 (10 min) 13.00 (max 45 min) 15.30 (10 min)
  • Afronding 17.00u

Doelstelling

  1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van de visie en uitgangspunten doorgewerkt in de trainingsdag over Relatie tussen psychologie en spiritualiteit.
  2. De deelnemer kan deze uitgangspunten toepassen in de eigen praktijkvoering en het werk met cliënten over Relatie tussen psychologie en spiritualiteit.
  3. Het creëren van de werkwijze over hoe je de relatie tussen psychologie en spiritualiteit binnen je eigen (praktijkvoering) professie kunt integreren.

Lenie van Schie

Ik ben lichaamsgericht werkend GZ psycholoog en spiritueel coach. Ik werk in mijn praktijk in Havelte, Groningen en online. Daarnaast ben ik auteur.

Na mijn studie sociale wetenschappen heb ik 10 jaar les gegeven aan de sociale academie in den Bosch. In die periode heb ik mijn eerste opleiding als lichaamsgericht therapeut gevolgd in de biodynamische psychologie. Ik heb bijscholingen en vervolgtrainingen gevolgd, me verdiept in traumatherapie en voice dialogue.

Vanaf 1985 werk ik in mijn eigen praktijk. De naam van mijn praktijk is in de loop van de tijd wel enkele keren veranderd. Ik voel me nu zeer thuis bij de naam Soekja.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in spiritualiteit en heb me verdiept in het esoterische en mystieke Christendom, in Sjamanisme, Keltische spiritualiteit, Tibetaanse Boeddhisme en de Godinnentradities.
Vanaf 1998 ben ik student in de Diamantbenadering waar ik ook de teachersopleiding heb gevolgd. De Diamantbenadering is een eigentijdse traditie, waar psychologische kennis en verschillende spirituele tradities samenkomen en waar ik me erg thuis voel.

Ervaringen van deelnemers

Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Bekijk ook eens deze bijscholingen

Zelfhypnose, 15-06-2024

15 juni om 10:00 - 17:00

Wandelcoaching, 05-09-2024

5 september om 10:00 - 17:00

EFT Master practitioner, 14-09-2024

14 september om 10:00 - 17:00