Rouw en Verlies in Beeld

Introductie

Ben je als hulpverlener op zoek naar een visualisatie van het rouw- en verliesproces? Een praktische tool om zo de cliënt te ondersteunen bij zijn verlies?

Aankomend

30
nov

Volledig BivT aanbod zien? Kijk bij “agenda” Op de hoogte blijven voor volgende datum? Schrijf hier in!

Informatie

Lestijd: 10:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus (digitaal), certificering, koffie/thee
Exclusief: Rouwkwartet, lunch, boeken, parkeergeld
Contactdagen: 1

Rouw is een normaal, gezond en noodzakelijk aanpassingsproces na het verlies van een betekenisvol iemand of onderdeel uit ons leven. Rouwbegeleiding is gericht op het herstel van balans na deze ingrijpende veranderingen en/of verliezen. Je krijgt deze dag inzicht in rouwprocessen middels het werken met het Labyrinthoss® Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener.  

Toepassen en meerwaarde 

Tijdens de deskundigheidsbevordering Rouw en Verlies in Beeld leer je meerdere methodieken van rouwbegeleiding middels het Labyrinthoss® Rouwkwartet. Hierdoor kun je op een professionele manier begeleiding bieden bij rouw en verlies, om samen met de cliënt in rouw op zoek te gaan naar een nieuw balans.  

Werkwijze

Er wordt gewerkt middels het Labyrinthoss® Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener, waardoor er zowel theoretische als  praktische kaders aangedragen worden. Tevens worden er plenaire oefeningen aangeboden om de gelegenheid te krijgen om te oefenen met de aangeboden theorie. Het inbrengen van eigen voorbeelden behoort tot de mogelijkheden. 

Doel

Doel van deze dag is meer inzicht verkrijgen in rouwprocessen, zodat je een cliënt in rouw op een professionele manier bij kan staan. Daarbij leren werken met het Labyrinthoss® Rouwkwartet zodat deze methode toegepast kan worden in jouw praktijk. 

Na het volgen van de training, wordt een licentie verkregen om te werken met het Labyrinthoss® Rouwkwartet. Het kwartet wordt aangeschaft aan het einde van de dag van deze training. 

PodcastPersonal-Storytelling

Planning

Overige informatie

SBU: 9 SBU (0.32 EC)
Niveau: HBO
Contactdagen: 1
Dagdelen: 2
Prijs: € 195,-
Aanschaf verplicht via trainer: Labyrinthoss® Rouwkwartet € 147,- exclusief 21% btw
Examen: Geen
Certificering: Bewijs van deelname certificaat en Licentie voor Labyrinthoss® Rouwkwartet

Doelgroep

De training is bedoeld als bij- en nascholing voor Psychologen, therapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening en in opleiding zijnde.

Accreditatie / Erkenning

De training is bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/ of geaccrediteerd (zie ons accreditatiebeleid).

Er wordt geen accreditatie aangevraagd voor een gratis webinar!

Programma

Dag 1

  • Kennismaking en introductie Rouwkwartet 
  • Kwartet spelen met nabespreking. Adh van nabespreking wordt theorie erbij gehaald 
  • (Rest) Theorie bespreken  
  • 1-op-1 oefenen met kwartet/ rollenspel 
  • Afronding 

Doelstelling

  1. Heeft inzicht in en begrip van de basisprincipes die nodig zijn voor het toepassen van rouw- en verliesbegeleiding. 
  2. Het kunnen toepassen van het werken met Labyrinthoss® Rouwkwartet.
  3. Het creëren van de werkwijze over hoe je Labyrinthoss® Rouwkwartet binnen je eigen (praktijkvoering) professie te integreren. 

Germien Brouwer

Germien heeft sinds 2012 een praktijk voor psychosociale therapie gespecialiseerd in rouw/verlies en angst/trauma. Zij heeft jarenlang ervaring opgedaan als medisch maatschappelijk werker in verschillende ziekenhuizen en een zorginstelling. Bij deze laatste instelling is zij nog steeds een invalkracht en supervisor. 

In 2016 heeft zij het Labyrinthoss® Rouwkwartet, een methode voor de hulpverlener, ontwikkelt tijdens de Post HBO opleiding Rouwbegeleidingskunde. 

Een ander initiatief wat zij sinds 2017 heeft opgezet is het Rouwcafé Oss. Dit café biedt, in de vorm van een stichting, een luisterend oor aan mensen in rouw. Zij vervult momenteel  de rol als voorzitter. 

Ervaringen van deelnemers

Ik vond het een superfijne lesdag en heb er veel van opgestoken en weer erg geïnspireerd geraakt.

Het was een fijne goed toepasbare training, ik ga deze tool zeker inzetten in de toekomst.

Het was een gedegen training met een mooie speelse opbouw in de ochtend waardoor we gemakkelijk de diepte met elkaar ingingen als groep. De trainer heeft ruime ervaring in de materie en kan dit uitstekend overbrengen. Erg goed dat we van tevoren de syllabus hebben bestudeerd, dat gaf mogelijkheid tot verdieping op deze trainingsdag. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van de kwaliteit van het rouw en verlies spel, zowel de vormgeving als de volledigheid qua thema’s. Ik ga het dan ook zeker in mijn praktijk gebruiken.


Werken met het rouw kwartet is een mooie aanvulling voor mijn praktijk.

Germien weet absoluut waarover ze het heeft in haar vak als rouwtherapeut, dus mijn complimenten.

Ik vond het een leuke en interessante dag, veel inspiratie opgedaan.


Wat een mooi en interessant kwartet heeft Germien ontwikkelt. Heel professioneel. We waren met een kleine groep wat veel mogelijkheden heeft gegeven om te vragen en door te vragen. Dit kwartet is in mijn praktijk goed bruikbaar. Het is een openleggende manier van de rouw, het verlies en de gedachten en gevoelens die daarbij horen. Geeft veel inzichten en maakt het rouwproces duidelijk. Ik hoop veel cliënten en patiënten hiermee het nodige inzicht te kunnen geven.
In de training was het fijn dat Germien haar structuur van de les op onze vraag even om kon draaien om ons meer inzichten mee te geven. De dag was zo voorbij. Verder wederom een fijne en interessante lesdag.


De training was erg interessant. Leuke trainer met veel praktijkvoorbeelden en een mooie tool om mee te werken. Vond het heel inspirerend.

Het samen een spel uitleggen , doen,  dus ook samen met Germien had veel meerwaarde voor mij, hierdoor ging het leven en werd het helder hoe er gewerkt kan worden.


Literatuur

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Verplicht

Labyrinthoss® Rouwkwartet met Licentie. Aanschaf via trainer.

Aanbevolen (niet verplicht)

Fiddelaers-Jaspers, R. Met mijn ziel onder de arm. Heeze: In de Wolken, 2011, ISBN 9789077179000 

Keirse, M. Helpen bij verlies en verdriet. Tielt: Lannoo, 2017, EAN 9789401442879 

Mönnink, H. de. Verlieskunde, methodisch kompas voor de beroepspraktijkAmsterdam: Reed Business Education, 2015, EAN 9789036819077 

Uitslag, M., & Rodenburg, T. RouwconflictUtrecht: Uitgeverij Stilinovi, 2013, EAN 9789078094401 

Verthriest, G., & Maes, J. Het DNA van rouw Antwerpen. Witsand Uitgever, 2017., EAN 9789492011916 

Bekijk ook eens deze bijscholingen